Сміттєзвалища небезпечні для здоров'я?

Той, хто живе по сусідству зі сміттєзвалищем, мусить брати до уваги: для нього, ймовірно, зростає ризик набути проблеми з дихальними шляхами й навіть рак легень. На це вказують дослідження, яке здійснили італійські науковці. Вони вивчили стан здоров’я близько 240 тисяч людей, що мешкають неподалік від полігонів з відходами. Погано на здоров’я людей можуть впливати гази, що випаровуються зі смітника, та інші речовини, які забруднюють повітря, інформують науковці.

 

 

 

 

Сміттєве звалище – далеко не ідеальний сусід навіть у тому випадку, якщо відповідає сучасним стандартам. Чимало людей побоюються, що, попри герматизаційні заходи, газ, отруйні речовини та важкі метали все одно проникають у повітря. Чи насправді сміття приховує загрозу для здоров’я? Відповідь дотепер є неоднозначною. Епідеміологічні дослідження на цю тему надають суперечливі результати.

 

Франческа Маталоні (Francesca Mataloni) та її колеги з регіональної служби охорони здоров’я в регіоні Лаціо з центром в Римі нещодавно знайшли нові докази: принаймні деякі звалища викидають в повітря шкідливі речовини, що можуть зіпсувати стан здоров’я людей, які живуть поблизу. В межах свого дослідження науковці вивчили самопочуття понад 242 тисяч людей, що жили на відстані до п’яти кілометрів від одного з дев’яти звалищ в Лаціо.

 

Вчені порівняли, чи випаровування сірководню (H2S) зі звалищ та установ для спалювання відходів пов’язані з певними захворюваннями та передчасною смертю людей. Завдяки сильному запахові токсичний газ став маркером інших газів, що випаровується зі звалища.

 

Результат: аналіз не виявив жодних відхилень від норми щодо серцево-судинних захворювань. Тобто люди, що піддаються впливові підвищеного вмісту сірководню в повітрі, частіше на інфаркт чи аналогічні недуги не хворіють. Зовсім інша ситуація з хворобами дихальних шляхів і легень. Науковці виявили: у мешканців навколо полполігонів такі недуги накопичуються.

 

«Ми виявили сильний взаємозв’язок між вмістом сірководню (маркера всіх речовин, що випаровуються зі звалища та забруднюють повітря) і захворюваннями дихальних шляхів зокрема й смертей внаслідок раку легень», – повідомили Маталоні з колегами. В середньому ризик захворіти в піддослідних був на 10% вищим, ніж зазвичай. Дослідниця інформує, що передусім збільшувалася кількість випадків дитячої госпіталізації у зв’язку з проблемами з диханням.

 

На думку вчених, отримані результати добре узгоджуються з висновками попередніх розвідок, які виявляли залежність між вадами дихальної системи та життям по сусідству зі сміттєзвалищем. «Причиною таких симптомів може бути вдихання отруйних речовин, мікроорганізмів, аерозолів полігону та диму від спалювання сміття», – каже Маталоні з колегами.

 

Науковці встановили: частота появи дихальних захворювань у сусідів дев’яти звалищ зростала з наближенням їхнього помешкання до смітника та зі збільшенням вмісту сірководню в повітрі. Ця кореляція зберігалася навіть тоді, коли науковці враховували й інші ймовірні чинники: дорожній рух, забруднення твердими частинками чи соціально-економічні відносини піддослідних.

 

«Але докази негативного впливу на здоров’я людей, що живуть навколо полігонів з відходами, залишаються суперечливими – навіть з того погляду, що інші чинники часто не враховують у належній мірі, – наголошує Маталоні. – З огляду на це ми свідомо залучили до розвідки щонайбільшу кількість людей і намагаємось відсіяти ті чинники, які спотворюють результати». Отже, наступні дослідження, які б розкривали зв’язок між життям по сусідству зі сміттєзвалищем і раком легень, є необхідними.

 

 

Sind Mülldeponien eine Gesundheitsgefahr? 

Scinexx.de, 25/05/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

 

28.05.2016