Янукович уже в суді

«На Майдані трапилось те, чого ніколи не забуде український народ» — ці слова міг би промовити будь-який громадянин, котрий брав участь у Революції гідності, і будь-який політик, який після Майдану пішов у владні кабінети. Але ці слова належать особі з діаметрально протилежного табору — Віктору Януковичу.

 

Екс-президент офіційно увійшов у судовий процес у справі про розстріли на Майдані 20 лютого: на одному з останніх засідань Святошинський суд Києва задовольнив запит адвокатів «чорної роти» і дозволив провести відеоконференцію з Януковичем. Яко «аперитив» з Москви надійшов відеоролик, на якому горе-президент підписує документи про готовість свідчити для справи. Судячи з нахабної постави Віктора Федоровича і його заяв, він досі вважає, що має вплив на політичне життя в Україні і що його слова щось важать.

 

Янукович на зуcтрічі з адвокатами у Москві

 

Українські правоохоронці вже два роки намагаються витягнути Віктора Януковича на допит. Як і можна було сподіватися, він іґнорує такі «запрошення», переховуючись у Росії. Згідно з офіційною інформацією, прокуратура веде сім кримінальних проваджень щодо екс-президента, одна з тих справ — про злочини на Майдані. «Майданівська» справа Януковича виокремлена в інше провадження обабіч від епізоду, який наразі розглядається у Святошинському суді й стосується «беркутівців». Тобто вийшло так, що Янукович, який давно мав дати свідчення як підозрюваний чи обвинувачений, фактично дебютуватиме у «справах Майдану» як свідок.

 

Трагедія у версії Януковича

 

«Я готовий зробити все, щоби правду дізналися люди», — каже Віктор Янукович на плівці, яку 12 травня прокрутили на засіданні Святошинського суду. Цей відеозапис привіз до Києва адвокат «беркутівців» Олександр Горошинський, який на початку квітня зустрічався у Москві з екс-лідером Партії реґіонів. Янукович під камеру говорить, що мусить розповісти правду, бо «не можна трагедії перетворювати на фарс». На думку втікача, «за тим [подіями на Майдані] стояли нинішні керівники держави».

 

Янукович запевняє, що «ніхто не давав ніяких наказів силовим шляхом розганяти Майдан і застосовувати вогнепальну зброю». При тім він дуже добре відгукується про правоохоронців, яких звинувачують у злочинах проти майданівців. «За три місяці протистояння, котрі були в Києві на Майдані, працівники органів внутрішніх справ України, внутрішніх військ показали свою вірність обов'язку і законам України. Все, що відбувається в останні два роки, і нав'язана громадськості думка про те, що розстріли на Майдані проводились за завданням і наказом МВС, — це неправда. Я думаю, що вся громадськість бачила, як під час цих трагічних подій на Майдані бійці, котрі забезпечували охорону правопорядку, страждали від побоїв — у них стріляли, у них кидали пляшки з запалювальною сумішшю, вони горіли. Це трагедія, яка відбулася в Україні», — прокоментував Янукович.

 

Віктор Федорович говорив так, наче досі вважає себе впливовим українським політиком. За спиною в Януковича на тому відео виднів великий державний український прапор, що, вочевидь, мало підкреслити статус події та головного героя.

 

Адвокати сімей "Небесної Сотні", котрі беруть участь у судовому засіданні, звернули увагу на курйозний момент: Янукович підписав протокол зустрічі, не читаючи. Він одягнув окуляри щойно тоді, коли йому підсунули папери для підпису, і зняв їх одразу після підписання. «Зафіксований на відео факт, що ВФЯ підписав те, що йому дали адвокати, доводить лише те, що він підписав папери, котрі йому дали адвокати», — коментує адвокат Євгенія Закревська. Вона каже, що московську зустріч належить сприймати як позицію захисту, але не як покази, отримані від свідка.

 

Він боїться

 

Адвокати сімей "Небесної Сотні" виступали проти організації відеоконференції, позаяк Янукович не надавав переконливих арґументів з приводу свого небажання повернутися в Україну і постати перед судом. «Небажання прибути не є неможливістю. Переживання за ймовірність затримання, кримінального переслідування — не є неможливістю з точки зору Кримінального процесуального кодексу», — заявляла Закревська на судовому засіданні.

 

Проте суддя Сергій Дячук, який провадить справу у Святошинському суді, з присяжними мали іншу думку. Феміда дала згоду на відеоконференцію й доручила стороні захисту «беркутівців» розпочати юридичну підготовку допиту, зобов'язавши «надати і підготувати необхідні документи для оформлення запиту у порядку міжнародної правової допомоги». А позаяк Янукович переховується десь на Ростовщині, то в цій справі «допомагатиме» Україні Росія. Та сама, що допомагала господареві Межигір'я дременути на свою територію. Та сама, яка підштовхувала події на Майдані до насильства. Та сама, що використала втечу Януковича як привід для анексії Криму й аґресії на Донбасі.

 

Жартівлива інсталяція на Євромайдані

 

Інший адвокат, Віталій Титич, наголошує, що суд опосередковано леґітимізував статус Януковича як особи, що незаконно переслідується. «Якщо суд приймає твердження захисту, що Януковичу загрожує небезпека, то це означає, що леґітимізуємо факт, що в Україні відсутній правовий порядок, що українське правосуддя не здатне забезпечити йому безпеку в Україні. Стаття 567 КПУ, на яку посилався захист, написана з урахування того, що особа з об'єктивних причин не може бути в конкретному місці в конкретному суді на території України, і не передбачають, що особа переховується від органів правопорядку України в іншій країні, котра відмовила в арешті і видачі цієї особи, і може з цієї країни розповідати нам, що думає про цей суд. Це повністю спотворює правовий зміст поняття "міжнародна правова допомога"», — каже Титич у коментарі «Z».

 

Справа закрутилася так, що документи, оголошені в суді, вже запустили низку процедур на офіційному рівні. По-перше, матеріали вже долучено до слідчого «багатотомника» у Генеральній прокуратурі. По-друге, на заклик суду вже мусить реагувати Міністерство юстиції, яке й опікуватиметься тонкощами «міжнародної правової допомоги» від РФ.

 

Початкова реакція міністра юстиції Павла Петренка була категоричною: він не має наміру ініціювати «чат» з екс-президентом. «Я можу тільки подати запит і публічно звернутися, щоб Янукович сюди приїхав і надав свідчення», — заявив Петренко. «Моя особиста позиція: я вважаю, що Янукович має бути якнайшвидше засуджений. І для цього усі інструменти, у тому числі заочного кримінального провадження, у нас є», — додав міністр.

 

Натомість керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк наполягає на тому, щоб Янукович пройшов через процедуру офіційного допиту (очевидно, мається на увазі допит у рамках «прокурорського» досудового слідства, а не судових пояснень. — «Z»), хай і на території Росії. Для цього найвідоміший український «біженець» мусить прибути в посольство або консульство для підтвердження особи. Однак сторона захисту Віктора Федоровича, зі слів Горбатюка, відмовилася. «Як видно, бажання брати участь в судовому процесі немає — є лише голослівні виступи з елементами піару», — оцінює останні події довкола Януковича прокурор.

 

Зі слів Горбатюка, в поясненнях, які адвокати принесли до прокуратури від Януковича, Віктор Федорович виправдовується, що він не був причетним до розгону Майдану. Водночас начальник управління повідомив, що слідство має докази, які засвідчують протилежне.

 

Янукович штовхає «чорну роту» на довічне

 

Переходимо до найважливішого: як покази Януковича можуть вплинути на справу «беркутівців»? Чи дозволять вони виправдати бійців «чорної роти» або принаймні пом'якшити для них покарання?

 

Тактика захисту є очевидною. По-перше, Янукович свідчитиме про те, що правоохоронці були поставлені в обставини, коли мусили стріляти «у відповідь». По-друге, він казатиме про те, що не давав команди на розстріл Майдану. Адвокати звинувачених анонсують, що горе-президент також розповідатиме про ті заходи, яких він вживав для відвернення кровопролиття: переговори, зустрічі, компроміси. Але, пардон, це стосується вже шкурного інтересу самого Віктора Федоровича, бо організація переговорів з тодішньою опозицією, напевне, мала би забезпечити якесь виправдання особисто йому, але як це виправдовує стрільців «чорної роти» — незрозуміло.

 

Адвокат сімей "Небесної Сотні" Віталій Титич вважає, що захист «беркутівців» працює не так на користь підсудних, як на користь самого Януковича. Саме в цьому руслі Титич і сприймає приєднання «ростовського втікача» до судового процесу. «Янукович на відео сказав, по-перше, що не давав їм ніякого наказу, а по-друге, передав їм слова підтримки, що він їх цінує і їх поважає. Але нічого доброго для них це не принесе. Захист Януковича буде доводити, що Янукович непричетний до дій "беркутівців". На їхню думку, обвинуваченню не вдасться встановити осіб, які отримували від нього накази та довести "ланцюжок наказів" до Януковича», — коментує адвокат.

 

Адвокати «беркутівців» на суді. Праворуч — Горошинський, що їздив до Януковича

 

Згідно з версією слідства, ланцюжок виглядав так: Янукович давав вказівки міністрові внутрішніх справ Захарченку, той передавав команди своєму заступнику Ратушняку, далі наказ йшов на нижчі рівні, до заступників начальника столичної міліції Мазана й Фетчука і начальника «Беркуту» Кусюка, а відтак — до ватажка «чорної роти» Садовника. Слідство, зокрема, має докази, що Садовник був на постійному телефонному зв'язку з Ратушняком і командувачем внутрішніх військ Шуляком (до речі, Святошинський суд дозволив провести відеоконференцію і з Шуляком). Утім прокуратура, як це видно з процесу, не має прямих доказів про команди безпосередньо від Януковича. В умовах, коли ключові фіґуранти справи переховуються, слідство намагається оперувати непрямими доказами. Один з них — повна узурпація влади Януковичем, тотальний контроль над вертикаллю, які свідчать про те, що операція розгону Майдану не могла не бути узгодженою з Януковичем.

 

Та це тонкощі, які справді стосуються екс-президента. Ключове: вони не виправдовують «беркутівців», чию причетність до розстрілів уже встановлено балістичною експертизою. Набої, котрі спричинили вбивства та поранення протестувальників, чітко ідентифіковано за кількома бійцями «чорної роти». Результати експертизи не «переб'єш» нічим. У жодний спосіб не «переб'єш» і численні відеоматеріали, які свідчать, що «беркутівці» стріляли в натовп без розбору і цілили у беззбройних людей. 

 

«Фактично Янукович своїми свідченнями відрізає [для «беркутівців»] як для виконавців можливість перейти на єдину статтю, яка їх може врятувати від довічного ув'язнення — виконання наказу, завідомо злочинний характер якого їм був незрозумілий, або "з'їхати" на службову залежність (п. 6 ч. 1 ст. 66 Кримінального кодексу), яка є обставиною, що пом'якшує покарання», — коментує з цього приводу Титич. Наразі бійці «чорної роти» займають «жорстку» лінію захисту Януковича: наказів не отримували — діяли з огляду на небезпеку своєму життю; і не дають показів про організаторів. 

 

19.05.2016