9 травня не обійшлось без провокацій: «Білі горвати» намагались самовільно знести пам’ятник.

Сьогодні, 9 травня, у Львові на площі Маланюка чоловіки у балаклавах намагались самовільно знести пам’ятник Степанові Тудору, повідомив депутат Львівської міськради, керівник ГО Варта-1 Ігор Зінкевич.

 

«Площа Маланюка, невідомі хочуть знести пам'ятник. Поліція на місці», – написав він у спільноті Варта-1.

 

Як повідомляє Львівський портал, між поліцією та молодиками виникла сутичка, під час якої відбили кілька плит в основі пам'ятника. Молодиків загнали в подвір’я будинку на вулиці Чайковського.

 

Стало відомо, що акцію організували активісти ГО «Білі горвати». Як заявив присутнім представник організації Роман Жук, «це нонсенс – мати такий пам’ятник у Львові».

 

Члени спільноти Варта-1 у коментарях до допису зазначають, що пам’ятник мав би бути демонтований згідно зі законом про декомунізацію, проте такі самовільні дії більшість з них називає провокаціями для російських журналістів.

 

Наприкінці березня у міській раді повідомили, що пам’ятник Степану Тудору перемістять до музею відповідно до закону про декомунізацію, а площа звільниться і її простір буде облаштований по-новому. Перепланування площі не передбачається, але вона має бути відремонтована, а також має бути підготовлений план розстановки вуличних меблів, освітлення тощо. Імовірно, для цього відбудеться конкурс.

 

Степан Тудор (Олексюк) – письменник і публіцист, уродженець села Пониква на Львівщині. Під час служби в австро-угорській армії потрапив до російського полону, повернувшись після якого в Галичину, став пропагувати ідеї комунізму.

09.05.2016