Порошенко визнав, що вибори на Донбасі наразі – легітимізація російської окупації.

Президент України Петро Порошенко пообіцяв недопустити виборів у окупованих районах Донбасу без виконання безпекових передумов для волевиявлення.

 

Про це він заявив у традиційному недільному інтерв'ю для українських телеканалів.

 

"Політичне врегулювання може бути розглянуто і розпочато лише тоді, коли будуть забезпечені безпекові критерії. Ми в жодному випадку не можемо дати легітимізувати російську окупацію через механізм псевдовиборів, на кшталт кримського псевдореферендуму або псевдовиборів 2 листопада 2014 року. Ми цього не допустимо", – заявив Порошенко, за повідомленням президентської прес-служби.

 

"Це головна змістовна частина мінських домовленостей – першою і головною передумовою, що мають бути: сталий режим припинення вогню і безпекові критерії, які мають дотримуватися не тільки вздовж лінії зіткнення, а на всій окупованій території", – наполягає Порошенко.

 

Глава держави констатував, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ у нинішньому форматі не може забезпечити виконання безпекових умов. "Ми наголошуємо, що ми маємо запроваджувати нову, спеціальну поліцейську місію, яка зможе забезпечити безпекові кондиції і забезпечити себе", – підкреслив президент. На його думку, лише посилена місія спроможна гарантувати стале припинення вогню та безпеку, відведення важкої військової техніки та виведення російських окупаційних військ, відновлення контролю над українсько-російською частиною кордону.

 

"Якщо це буде забезпечено, то завдання роботи поліцейської озброєної місії має три етапи. Перший – це безпековий компонент. Другий – підготовка і проведення виборів, забезпечивши вільне волевиявлення громадян: можливість проведення повноцінної кампанії, доступ до ЗМІ, виборців, забезпечення роботи і захист виборчих комісій, дотримання критеріїв, щоб вибори були вільними і справедливими. І третє – це є забезпечення етапу передачі влади новообраним представникам українського Донбасу", – сказав президент.

 

25.04.2016