Автівки-«п'ятиденки»: давайте леґалізуємо!

Львівські митники розробили законопроект, який виведе з тіні «транзитний» автотранспорт, і цього тижня разом з громадськими активістами їдуть у Київ проштовхувати його через Верховну Раду.

 

«Транзитні» автівки на здебільшого польських чи мадярських номерах — то і порятунок для не надто заможних власників, що мешкають у прикордонні Галичини та Закарпаття, і суцільний клопіт. Водії геть чисто змучились що п'ять днів реєструвати свої машини на кордоні і протягом останніх місяців реґулярно зорганізовуються на акції протесту, вимагаючи зміни правил перебування таких авт на території України. Автовласники «транзиток» навіть вдаються до спроб блокування пунктів перетину кордону, щоб привернути увагу до своїх  проблем — такі випадки траплялися на Закарпатті та у Львівській області. Водночас у Верховній Раді на розгляді перебувають одразу кілька законопроектів, які мали б змінити ситуацію, але поки що народні депутати не схильні за них голосувати.

 

 

Півмільйона «п'ятиденних» автівок

 

За даними голови львівського осередку ГО «ЗАВТРА» Романа Тузяка,  у чотирьох областях Західної України налічується приблизно 500 тисяч автомобілів, ввезених в режимі транзиту. Це наслідок так званих захисних заходів для порятунку українського автопрому, запроваджених урядом за часів Віктора Януковича. Саме тоді було введено високі ставки акцизів на імпортні автомобілі внаслідок чого ввозити вживані автівки з Європи з митними оформленням стало вкрай невигідно. Крім того, Україна схвалила заборону імпорту автомобілів, які не відповідають стандарту «Євро-5», відтак ввезти автомобілі, виготовлені до 2010 року, стало неможливо взагалі. Залишилася чи не єдина лазівка ввезення транспорту на умовах транзиту, тобто з реєстрацією в одній із сусідніх країн-членів ЄС і без сплати за оформлення на митниці.

 

Власники таких автомобілів не переплачують за вживані, але попри це добротні європейські автівки, адже за умовної вартості легковика в Європі $3 тисячі його вартість в Україні після оформлення становитиме вже $7 тисяч. Однак «транзитний» автомобіль мусить що п'ять чи десять днів перетинати кордон і їхати в країну, де зареєстрований. Щоправда, самі автомобілісти жартують, що за різницю у вартості між «транзитною» машиною і оформленою повноцінно їздити зі Львова на кордон і назад можна протягом семи років, відтак цей спосіб ввезення авто справді виплачується. А якщо взяти попутників чи прихопити у Польщу на продаж цигарок і ще якийсь товар звідти, то окупиться і вартість палива на дорогу.

 

Як розповів під час круглого столу, організованого Територіальним відділенням Асоціації платників податків України у Львівській області, начальник Львівської митниці Левко Прокіпчук, автомобілі з транзитними номерами становлять майже 65% від транспортного потоку на пунктах перетину у Львівській області, а отже, створюють саме той ажіотаж та черги, які клянуть всі ті, хто подорожує на захід. Він також оприлюднив дані польських митників, згідно з якими 13% автомобілістів з транзитними номерами повертаються в Україну вже за годину після того, як перетинають кордон з Польщею. Тобто транзитники стали реальною проблемою для митної і прикордонної служб, якої можна було б уникнути, якби запропонувати взаємовигідну альтернативу.

 

При тому Левко Прокіпчук підкреслює, що проблема з чергами біля кордону через транзитників існує в таких масштабах лише на Львівщині через більше число населення та меншу кількість пунктів перетину.

 

 

На Закарпатті пунктів перетину більше, населення удвічі менше і там водіям-транзитникам пропонують виїжджати на нейтральну смугу і повертатися назад. Аналогічна практика існує і на Буковині, а от на кордоні у Львівській області українські та польські служби поки що не можуть дійти згоди у цьому питанні. Точніше, польські прикордонники індиферентно ставляться до пропозицій з України скерувати транзитників на пункти перетину, розміщені на польській стороні — у Грушеві та Смільниці. Зі слів пана Прокіпчука, переговори з цього приводу тривають. Щоправда, він тут же підкреслив, що це полегшує справу, але проблему не вирішує.

 

$100 мільйонів для бюджету

 

Роман Тузяк переконаний, що влада створила цю проблему і вона ж таки має її вирішити.

«Це ситуація, яку держава сама собі створила високими митами та акцизами. Це корінь даної проблеми, її треба вирішувати в першу чергу. Щоби змінити ситуацію, потрібно  змінювати закон, відтак — напрацьовані різні законопроекти, ми працюємо над різними змінами, щоби полегшити життя власникам таких автівок, ми співпрацюємо з митниками і прикордонниками», — каже він.

 

З його слів, «ЗАВТРА» долучилася до роботи над законопроектом, розробленим Львівською митницею. Документ вже надіслано у ВРУ, і цього тижня активісти мають намір їхати до Києва, щоб зустрітися з депутатами у профільних комітетах і лобіювати просування цього законопроекту, спрямованого на тимчасове зменшення ставок акцизу на ввезення автомобілів.

«На наше переконання, цей шлях продуктивнішій за збільшення терміну перебування транзитних автомобілів в Україні. Я вважаю, що збільшення цього терміну тільки поширить географію проблеми на інші реґіони держави», — вважає пан Тузяк.

 

Що ж пропонують львівські митники? Як розповів Левко Прокіпчук, йдеться про зміни до Податкового кодексу, згідно з якими на півроку зменшуються в 10 разів ставки акцизів для малолітражних автомобілів і в 5 разів для багатолітражних і власники транзитних автомобілів можуть в цей час розмитнити їх за зниженими ставками, адже саме сучасні ставки акцизу роблять невигідним офіційне розмитнення автомобілів. Сьогоднішні пропозиції уряду про зменшення чи скасування ввізного мита не дадуть таких відчутних наслідків, бо його розмір відчутно менший від розміру акцизу. Крім того, на ці умовні півроку скасовують заборону ввозити автомобілі, що не відповідають стандарту «Євро-5». Ця пропозиція пов'язана з тим, що більшість транзитних автомобілів, власне, і не відповідають вказаному стандарту.

 

Водночас власники розмитнених у такий спосіб автівок позбавляються права на їх продаж протягом протягом трьох років — цю норму пропонують запровадити, щоб запобігти масовим спекуляціям. Хоча ця норма спірна, оскільки її буде легко обійти, оформлюючи замість акту купівлі-продажу генеральне доручення.

 

Втім Лев Прокіпчук аґітує саме за такий закон, бо він передовсім полегшить роботу митників та прикордонників і дасть їм можливість ретельніше пильнувати за реальними контрабандистами.

 

 

З іншого боку, оформлення за пільговими тарифами дозволило б залучити в бюджет держави вагомі суми. Зі слів начальника Львівської митниці, якби такими нормами скористалися бодай 100 тисяч власників транзитних автомобілів, то державний бюджет поповнився би на $100 мільйонів (приблизно 2,5 мільярда грн.).

 

Цього тижня митники та активісти із «ЗАВТРА» планують зустрічатися з народними депутатами, щоб обговорити законопроект та його внесення у порядок денний Верховної Ради. Тузяк сподівається, що це можливо, оскільки зміни не зачіпають інтересів автоімпортерів  — автомобілі, про які йдеться, вже їздять по Україні, їх просто треба у належний спосіб леґалізувати.

 

Допомогу в роботі над проектом запропонувала Голова ради територіального відділення АППУ у Львівській області Лілія Долінська. Оскільки йдеться про зміни до податкового законодавства, то до роботи над ним долучаться члени міжфракційної групи «За чисті податки» та інші депутати, які є членами Асоціації платників податків України. Крім того, пані Долінська запропонувала зареєструвати петицію до Верховної Ради з вимогою внести цей законопроект на розгляд парламенту. «Такий формат, як петиція, може посприяти у розв'язанні цієї проблеми — якщо вона набере 25 тисяч підписів, ВРУ має невідкладно її розглянути», — вважає Долінська.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

За офіційними даними, минулого року в Україні виробили 8 тисяч 244 автомобілі, що на 71% менше від показників позаминулого — 2014 року. Більшість виробництва припала на легковики — 5 тисяч 654 штуки. При тому в кризовий 2015 рік частка імпорту автотранспорту зменшилася лише на 0,8% порівняно з 2014 роком.

 

Минулого року в Україну ввезли 62 тисячі 121 легкових автомобілів загальною вартістю понад $817 млн. Вже цього року імпорт встановив нові позитивні для себе рекорди — за результатами першого кварталу імпорт нових легковиків в Україну зріс на 50% і найліпші показники демонстрували так звані преміальні бренди.

 

Вималювалася ще одна тенденція: попри війну, імпорт вживаних автомобілів міжнародних брендів, виготовлених на російських заводах, становить залежно від сеґменту 25–50% всього ринку, хоча ще минулого року імпорту вживаних автомобілів з РФ просто не існувало.

11.04.2016