Наближається інтернет-століття зібрань

З'являється новий різновид онлайн-демократії, яка є гібридом тих, що є, форм

 

 

Мені пощастило зблизька побачити народження всесвітньої комп'ютерної мережі. Спочатку гіпепосиланнями були зв'язані лише текстові сторінки, але не люди. Тож я створив один з перших інтернет-стартапів, Ubique, метою якого було залучати людей до мережі через розвиток програмного забезпечення соціальних мереж, яке пропонувало миттєве передання повідомлень, тематичний чат і спільний перегляд файлів.

 

Відтоді інтернет-цивілізація розрослася. Згідно зі звітом, що його минулого року опублікував Міжнародний телекомунікаційний союз, нині у світі є 3,2 млрд. користувачів Інтернету. Але якою стала ця цивілізація? Уявіть собі, що 300 млн. користувачів Twitter хотіли б змінити правила поведінки у ньому або що мільярд користувачів Facebook хотіли б змінити менеджмент. Чи є це можливим чи бодай мислимим?
 

За 20 років Інтернет удосконалився і досягнув свого відповідника в середні віки. Він має великі феодальні общини, правителі яких контролюють все, і мільйони кріпаків без громадянських прав. Історія говорить нам, що після середньовічної епохи настало Просвітництво. Великий мислитель просвітницького лібералізму Джон Стюарт Мілль заявляв, що існує три основні свободи: свобода думки і слова, свобода «смаків і занять» і свобода об'єднуватися з іншими. Перші дві свободи Інтернет забезпечує вдосталь, принаймні у вільних країнах.  
 

Однак нинішня інтернет-технологія не сприяє свободі зібрання і, як наслідок, не сприяє демократії. Тож як ми можемо застосовувати демократію, якщо люди не можуть збиратися, щоб дискутувати, брати участь у колективних заходах чи створювати політичні партії? Причиною є те, що Інтернет наразі є маскарадом. Ми можемо легко створити групу на Google чи Facebook, але не можемо з певністю знати, ким є її члени. Онлайн-люди подекуди не є тими, за кого себе видають.
 

На щастя, допомога вже близько. ООН і Світовий банк мають серйозний намір до 2030 р. забезпечити цифровою посвідкою особи кожну людину на планеті. Цифрова посвідка особи — це чіпова карта, яка використовує криптографію з відкритим ключем, містить біометричну інформацію і дозволяє легко засвідчити особу. Їх вже використовують в багатьох країнах, але широке їх застосування в Інтернеті вимагатиме стандартизації і бездоганної сумісності смартфонів, яких ще не досягнуто.   
 

А поки що нам варто поцікавитися, який тип демократії має реалізовуватися в Інтернеті. З програмним забезпеченням, як-от Liquid Feedback чи Adhocracy, які уможливлюють «розвиток пропозицій» та ухвалення рішень, з'являється новий різновид онлайн-демократії. Знана як «делеґативна демократія», вона є гібридом тих, що є, форм прямої і представницької демократії.
 

Вона подібна на пряму демократію, в якій кожне рішення ухвалюють усі рядові члени — прямо чи через делеґування. Вона нагадує представницьку демократію у тому, що рядові члени зазвичай доручають делеґатам голосувати від свого імені.
 

Інше ключове питання стосується того, яку систему голосування застосовувати. Системи, які дозволяють учасникам голосування оцінювати альтернативи, загалом вважалися кращими. І делеґативна демократія, і преференційне голосування потребують комплексного програмного забезпечення й алгоритмів, і тому раніше не були практичними. Але вони винятково надаються для Інтернету.   
 

Хоч нині є лише поодинокі зусилля демократизувати Інтернет, усе ж я вірю, що цифрова посвідка особи врешті-решт покладе початок «Кембрійському вибуху» демократичних форм. Інтернет-демократія, що з'явиться внаслідок цього, буде набагато кращою, ніж її офлайновий аналог. Уявіть спільноту, подібну до спільноти у Facebook, яка охоплює все людство. Ми можемо назвати її «об'єднаним людством», оскільки вона об'єднуватиме людей, а не держави. Вона завоює серця і голови, пропонуючи людям перспективу справжньої участі — і на місцевому, і на світовому рівні — в демократичному процесі.   
 

Егуд Шапіро, професор комп'ютерних наук і біології Науково-дослідного інституту імені Вейцмана, Ізраїль
 


Ehud Shapiro
The internet's age of assembly is upon us
Financial Times, 27.03.2016
Зреферувала Галина Грабовська

31.03.2016