Комітет підприємців виступив на захист заґратованого екс-радника Садового Андрія Федоренка, обвинуваченого у привласненні бюджетних коштів.

Комітет підприємців Львівщини виступив на захист одного зі своїх засновників Андрія Федоренка, якого заґратували на 60 діб у справі про привласнення понад 2 млн грн бюджетних коштів у час його роботи керівником ЛКП «Львівелектротранс». У КПЛ кажуть, що ще в 2010 році Верховний суд України закрив справу проти Андрія Федоренка, йдеться в заяві підприємців на їхній сторінці у Facebook.

 

«З метою тиску на політичних опонентів реанімована кримінальна справа, що була закрита Верховним Судом України ще у далекому 2010 році. Ні закон, ні особиста участь п. Андрія у найтяжчі дні Революції, ні допомога Українському війську і добровольцям, не зупинили замовників і виконавців від пред’явлення звинувачень, які вже одного разу були відхилені Верховним Судом», – йдеться в заяві КПЛ.

 

«Через 9 років після подій, які стали підставою для пред’явлення підозри, прокуратура звертається до Галицького районного суду м. Львова із клопотанням про взяття під варту підозрюваного. При цьому жодних доказів наміру п. Андрія або навіть можливості «уникати чи перешкоджати слідству або суду, впливати на свідків, вчиняти нові злочини» прокуратура надати не спроможна. 8 років п. Андрій Федоренко не становив загрози для слідства та суду, а на 9-й став для них непереборною загрозою. Нам дуже прикро, що в цьому випадку суддя не виконав довірених йому суспільством функцій судової влади – стримування держави від топтання по долям людей, а повів себе як ґвинтик системи, фактично повністю задовольнивши клопотання слідчого», – кажуть підприємці.

 

Вони наголошують і на тому, що суд повністю проігнорував позиції Європейського Суду з Прав Людини, який неодноразово вказував, що тримання під вартою не може ставитися в залежність виключно від важкості пред’явленої підозри, що суд має насамперед розглянути альтернативні до позбавлення волі заходи, і лише, якщо вони не можуть забезпечити інтересів правосуддя, тільки тоді позбавляти людину волі.

 

Окрім того, у КПЛ обурені величезним розміром застави – майже 7 млн грн, за яку Андрій Федоренко може вийти на волю.

 

«Така поведінка прокурорсько-суддівських кадрів призводить до парадоксальних наслідків: діамантовий прокурор Корнієць отримує від суду заставу – 3,2 млн. грн., ригівський керманич Єфремов – 61 тис. грн., зрадник-рашист Шевцов взагалі відпускається на волю без будь-якого запобіжного заходу, а нашому члену п. Андрію Федоренку суддя «дарує» знижку – 6,8 млн. грн., при інкримінованих 2 млн. грн. «розкрадання», прекрасно розуміючи її нереальність. Це не має нічого спільного з боротьбою із корупцією, а спрямоване лише на створення видимості бурхливої роботи під політичними мотивами», – йдеться в заяві.

 

Комітет підприємців Львівщини заявив, що вірить у невинуватість Андрія Федоренка і сьогодні, 22 березня, провів пікет обласної прокуратури у Львові, що закінчився запрошенням представників КПЛ на перемовини.

 

Як повідомляв Z, прокуратура повідомила про підозру колишньому директору ЛКП «Львівелектротранс» та раднику міського голови Андрієві Федоренку у заволодінні коштами громади у розмірі 2,249 млн грн під час закупівлі вживаних трамваїв.

22.03.2016