«Золоті яйця» зі спиртзаводів

Тернопільська область нарешті взялася «ставити на ноги» існуючі там потужності із виробництва спирту. Галузь ця наскільки вагома (частка 7-ми працюючих спритзаводів у товаровиробництві Тернопілля за величиною друга згори), настільки й проблемна. Постачальники сировини ще донедавна невтомно скаржилися на затримку у розрахунках й влаштовували акції протесту. Виробники ж пояснювали ситуацію відсутністю ринків збуту. Однак тепер справа ніби зрушує з місця – спиртзаводи відкривають для себе нові можливості, відвантажуючи спирт на виробництво розчинників, фарб, парфумерії. Заговорили ще й про масове перепрофілювання на біоетанол.

 

Зарубинецький спиртзавод. Тут уже півроку виробляють біоетанол

 

За останньою інформацією, держпідприємство «Укрспирт» у 2015-му отримало чистого прибутку на 16 мільйонів гривень, а продукцію декількох підприємств вдалося вивести на експорт. Як наслідок – торік і на початку цього року вдалося запустити «в рух» два підприємства в Тернопільській області: Зарубинський і Ковалівський спиртозаводи. На підході - Залозецький.

 

Раніше на Тернопіллі кожен наступний «губернатор» пробував якщо не публічно, то «кабінетно» заговорити про передачу спиртозаводів на баланс області. Нині цю тему, здається, «зам’яли». Напевно, зрозуміли, що ніхто курку, яка знову почала нести золоті яйця київським босам, в область не віддасть. Як відомо, до реорганізації галузі в 2010 році понад 50 відсотків податкових надходжень до бюджету Тернопільщини забезпечували саме спиртозаводи. Їхня частка виробленої в області промислової продукції складала 15 відсотків. Після переходу об’єктів у руки ДП «Укрспирт» ці показники скоротилися майже удвічі, ба більше – через кілька років деякі спиртозаводи в області почали закривати. З 11 МПД (місце провадження діяльності) із перебоями працювали тільки 6. На тих, які простоювали частіше, директорів міняли, мов шкарпетки.

 

Однак на початку 2016-го Тернопільська облрада скерувала до Кабміну прохання провести децентралізацію управління заводами з поверненням їм статусу самостійних юридичних осіб та забезпечити можливість сплати суб’єктами господарювання податків за фактичним місцем ведення господарської діяльності. Таким чином, депутати де-юре відвели удар від держадміністрації, попередні керівники якої ризикували посадою, намагаючись повернути спиртозаводи області. Крім того, народні обранці попросили передбачити надання сільськогосподарським підприємствам області права придбання місцевих спиртових заводів у першочерговому порядку. До діла, вочевидь, не дійде. Щоправда, ОДА схвально відгукнулося на ініціативу облради.

 

Тепер повернемося до реалій. У 2014-му в Тернопільській області діяло тільки 3 МПД – Козлівське (Козівський район), Новосілківське (Підволочиський) і Кобиловолоцьке (Теребовлянський). Марилівське (Чортківський район) працювало з перебоями, і пікет аграріїв через невиплату за продукцію – яскравий тому приклад. Того ж року в зупинився завод у Борщеві. Мишковицький (Тернопільський район) і Ковалівський (Монастириський) не працювали близько чотирьох років.

 

Цьогоріч у лютому на Залозецький спиртозавод (Зборівщина) приїхала делегація з Тернопільської ОДА і районного начальства та заявила – МПД нарешті запрацює. Як відомо, об’єкт стояв без роботи від січня 2014 року. Підприємство навіть отримало контракт на право закупівлі зерна, місячна потреба якого становить 2500 тонн. Голова обласної адміністрації Степан Барна перед камерами закликав аграріїв постачати об’єкт кукурудзою і пшеницею, мовляв, аби завод повноцінно запрацював, треба достатню кількість сировини. Теоретично, є кому забезпечити цю потребу. Якщо врахувати, що у так званій «сировинній зоні» заводу перебувають сільськогосподарські товаровиробники Кременецького, Шумського, Лановецького, Збаразького, Зборівського, Козівського, Теребовлянського і Підволочиського районів, то сумарний обсяг зерна, який вони можуть звести в Залізці, становить майже 50 тисяч тонн у рік.

 

Голова ОДА оглядає спиртове господарство

 

За станом на початок 2016 року Тернопілля отримало 7 діючих, хай і з перебоями (то немає сировини, то немає де збути готову продукцію) спиртозаводів: Зарубинського (Збаразький район), Хоростківського (Гусятинський), Ковалівського (Монастириський), Козлівського, Новосілківського, Кобиловолоцького і Марилівського. В разі потреби до останнього мають намір приєднати потужності Борщівського і Бучацького МПД.

 

В оприлюдненій Тернопільською облдержадміністрацією стратегії розвитку області, підприємства спиртової промисловості входять у п’ятірку пріоритетних галузей краю. Їхня частка у товарному виробництві - друга за величиною з-поміж інших і становить 16,9 відсотка.

 

Останнім часом мова йде про перепрофілювання частини спиртозаводів Тернопільщини на виробництво біоетанолу. Щоправда наразі це лише заяви про наміри. На ділі провели реконструкцію та перепрофілювання потужностей тільки одного МПД – Зарубинського. Прогнозують, що він зможе виробляти до 600 тисяч дал біоетанолу на рік. Однак включення інших спиртозаводів до програми «Етанол» - в руках Міністерства агрополітики і Кабміну, як і потрібні підписи в документах на перепрофілювання, договорах на збут і закупівлю сировини. Місцевій владі залишається тільки чекати на рішення київського начальства.

 

03.03.2016