Активісти почали друкувати дитячі книжки шрифтом Брайля.

Голова Львівської обласної організації УТОС Оксана Потимко розповіла, що у Львові надрукували вже три дитячі книжки шрифтом Брайля, протягом двох років планують надрукувати ще близько 50-ти, передає Вголос.

 

За словами Оксани Потимко, в Україні працюють 6 спеціальних шкіл-інтернатів для сліпих дітей і 28 спецшкіл-інтернатів для слабозорих дітей.

 

«Друкувати шрифтом Брайля – дорога справа, утім це не означає, що про дітей з вадами зору можна забути, що сліпі діти не читають і не цікавляться літературою. Нещодавно ми зіткнулися з такою ситуацією, коли один із наших підопічних, 10-річний Віталій з Черкаської області, звернувся до київської бібліотеки з проханням надіслати йому дитячу книжку, надруковану шрифтом Брайля. Хлопчику запропонували лише книжки про Леніна. Чи це нормально, коли навіть у столичній бібліотеці немає українських видань для сліпих дітей? Тому ми вирішили самотужки вирішити цю проблему і вже маємо 3 перші дитячі книжки, надруковані в рельєфно-крапковому форматі», – розповіла громадський діяч.

 

Вона зазначила, що торік у жовтні було укладено угоду з «Фондом Родини Нечитайло», який зголосився підтримати проект з друку шрифтом Брайля української дитячої літератури. Відповідно до угоди, протягом 2016-2017 років буде надруковано близько 50-ти книжок.

 

«Для друку ми принципово обирали українських авторів і лише якісну, популярну дитячу літературу. Першою нашою книжкою стала повість Івана Франка «Захар Беркут». Було надруковано 200 примірників. Ми спеціально зупинилися на цьому авторові, оскільки 2016 рік є ювілейним. Друга книжка, яка побачила світ, – «Королівна-крихітка та Киць-киць» Грицька Григоренка. Третьою книжкою стала «Дракони, вперед» Катерини Штанко. Її наклад – 100 примірників. Нині ми вирішуємо, яке видання друкуватимемо далі», – розповіла Оксана Потимко.

 

Вона зазначила, що всі надруковані шрифтом Брайля книжки пересилають як адресно, так і в спеціалізовані школи-інтернати.

 

Книжки друкують у Києві та Львові, бо лише в цих містах є спеціальні принтери. У Львові принтер встановлено в Ресурсному центрі освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами при Львівській політехніці.

 

Окрім того, на Львівщині працюють над створенням першої в Україні дейзі-бібліотеки для людей з вадами зору, що міститиме 2 тис. книжок у спеціальному форматі.

26.02.2016