Китайський вундеркінд проти українського самородка

Підготування до матчу за жіночу шахову корону вийшло на фінішну пряму — сьогодні (24 лютого) пізно ввечері до Львова прибуде команда претендентки, першого номера жіночого світового рейтинґу Хоу Іфань разом з делеґацією Китайської федерації шахів. Водночас організатори оприлюднюють нові подробиці самого поєдинку та довкола нього — стають відомими деталі урочистого відкриття, імена знаменитостей, які робитимуть перші ходи у певних партіях.

 

 

Битва у палаці Потоцьких

 

Фінансово-організаційні труднощі у підготуванні матчу за шахову корону серед жінок-ґросмейстерів подолано — Львівська обласна та міська ради виділили загалом 9 мільйонів гривень. Тож побоювання, що матч перенесуть деінде, розвіялися. Крім того, організатори почали по дрібці оприлюднювати подробиці церемонії відкриття та супутніх заходів.

 

Зокрема, право першого ходу в деяких партіях матимуть знаменитості. Вже достеменно відомо, що одну з партій відкриватиме музикант Святослав Вакарчук. Інші партії відкриватимуть ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало та хтось із футболістів львівських «Карпат». Дирекція також домовляється з українськими артистами і політиками, однак їхні імена поки що не оголосили.

 

Щодо самого відкриття, то воно відбудеться 1 березня у Львівській національній опері. За даними організаторів, на відкриття запросять близько тисячі осіб. Окрім учасниць та їхніх команд, там будуть представники ФІДЕ та представники шахового світу, українські ґросмейстери і школярі з Львівщини, які відвідують шахові школи. Як зазначають організатори, під час відкриття виступатимуть відомі виконавці, однак програму концерту також поки що не оголошують.

 

Того ж таки вечора відбудеться жеребкування — фортуна визначить, хто почне матч білими, а кому дістануться чорні фіґури.

 

У дирекції з організації матчу зазначають, що доступ глядачів до шахістів буде суворо обмежений згідно з вимогами ФІДЕ. У зоні, де безпосередньо перебуватимуть шахістки, також зможуть перебувати лише представники ФІДЕ та судді.

 

Для глядачів готують Дзеркальну залу палацу — там близько 60 глядачів зможуть переглядати гру в режимі онлайн. І лише половина з цього числа будуть «чистими» глядачами, бо решту місць займуть журналісти, представники ФІДЕ, шахісти і родичі учасниць чемпіонату. Організатори оголосять попередню реєстрацію для охочих потрапити у Дзеркальну залу, і якщо заявок буде більше, ніж місць, то влаштують жеребкування. А всі ті, хто не зміг потрапити якнайближче до шахісток, зможуть переглядати матч онлайн на офіційному сайті турніру.

 

Від десяти партій до «армагеддону»

 

Перша партія поєдинку почнеться 2 березня о 15.00. Згідно з реґламентом, матч складатиметься з десяти партій. Партії триватимуть у такий спосіб: 90 хвилин на перші 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця гри з додаванням 30 секунд на кожен хід, починаючи з першого ходу. Якщо перші десять партій не виявлять переможницю, відбудеться жеребкування і чотири тай-брейки по 25 хвилин для кожного гравця з додаванням десяти секунд після кожного ходу.

 

Якщо випадає нічия, відбувається наступне жеребкування, а відтак — дві партії з контролем часу 5 хвилин та додаванням трьох секунд після кожного ходу. В разі нічийного рахунку, щоб визначити переможця, проводять ще один матч з двох партій. І якщо переможець знову не визначився, гравці змагаються в «армагеддоні» — останній партії матчу, в якій контроль часу становить 5 хвилин для білих і чотири хвилини для чорних з додаванням трьох секунд кожному гравцеві, починаючи з 61-го ходу. В разі нічиєї переможцем стає гравець, котрий грав чорними фіґурами.

 

За даними оргкомітету, призовий фонд матчу становить 200 тисяч євро. Якщо матч закінчиться після 10 партій, то переможець отримає 60% від цієї суми, а якщо ж триватиме більше, то на 5% менше.

 

Треба зазначити, що баланс особистих зустрічей майбутніх суперниць складається на користь китаянки, яка двічі перемагала львівську шахістку. Врешті, Хоу Іфань є справжнім шаховим вундеркіндом. Вона навчилася грати в шахи у п'ять з половиною років, а потім так захопилася цим спортом, що стала наймолодшою жінкою-ґросмейстером. А ще Хоу Іфань стала третьою серед шахісток, що потрапили до першої сотні найкращих шахістів світу.

 

Нині китаянка посідає перше місце у жіночому рейтинґу ФІДЕ, а Марія Музичук ділить 4–5-те місце в росіянкою Олександрою Костенюк. Водночас варто зауважити, що останній великий турнір перед матчем Музичук провела набагато ліпше від своєї суперниці. Хоу несподівано посіла останнє місце на міжнародному турнірі в Голландії попри добрий старт. Натомість Марія Музичук разом із сестрою Анною набагато ліпше виступила на турнірі в Ґібралтарі.

 

Ранній приїзд китайської делеґації пов'язаний з потребою акліматизації через різницю у часі. Згідно з реґламентом, учасники таких поєдинків можуть прибути в місце проведення матчу за тиждень перед його початком. До речі, мати китайської шахістки в одному з інтерв'ю розповіла, що найбільше її дочці дошкуляють саме зміни часових поясів після авіаперельотів. Ще одним цікавим фактом є те, що Хоу Іфань зустріне у Львові свій день народження — 27 лютого їй виповниться 22 роки.

 

24.02.2016