Мільйон для Саакашвілі – план на місяць

 

Сьогодні (22 лютого) – перший день туру реґіонами «Руху за очищення», який ініціював голова Одеської обласної держадміністрації Михеїл Саакашвілі після антикорупційних форумів в Одесі, Києві й Харкові. Свою ініціативу з назвою «Один із мільйона» «Рух…» презентує в Чернівцях.

Старт мав відбутися на тиждень раніше, але графік посунувся через звіт у парламенті уряду Арсенія Яценюка та жалобні заходи до других роковин розстрілів на Майдані. Власне, «Рух…» не хоче нового Майдану, бо вважає, що він може бути катастрофічним для країни, але всіляко прагне відставки Яценюка, формування нової коаліції у ВРУ і нового Кабміну.

 

Імовірність дочасних парламентських виборів в умовах такої схеми – 95 відсотків, і в цих виборах братиме участь політичний проект на базі «Руху за очищення». Про це «Z» розповідає Василь Гацько – лідер партії «Демократичний альянс» та один із членів координаційної ради «Руху за очищення», до якої загалом входять 27 осіб. Крім Гацька, це сам Михеїл Саакашвілі, його заступник в Одеській ОДА Саша Боровик, народні депутати Дмитро Добродомов, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Вікторія Пташник, Олексій Рябчин, Віктор Чумак, Альона Шкрум, співачка Руслана Лижичко та інші.

Гацько каже, що загалом може говорити від імені всієї коордради, адже їхні погляди переважно збігаються, і лише коли чітка позиція не вироблена, Василь висловлює власну думку, зазначаючи її суб’єктивність.

Гацько – хоч і не народний депутат, але в «Русі…» персона важлива. Саме його партія «ДемАльянс» відповідає за збір коштів для кампанії й акумулює ці ресурси на своїх рахунках.

 

«Один із мільйона» в базу даних

 

- Василю, відтоді, як уперше стало відомо про намір «Руху за очищення» здійснити тур реґіонами, політична ситуація трохи змінилася. Якою зараз є мета цієї кампанії та її наповнення?

 

- Ми розпочали цей тур по реґіонах для того, щоб протягом місяця зібрати один мільйон підписів під нашими п'ятьма вимогами. Це не просто підписи, які ми хочемо вивалити під Верховною Радою або під Адміністрацією Президента як арґумент у політичних торгах і сказати: ось, мовляв, дивіться, тут мільйон імен і прізвищ, які за нас. Ні. Ми хочемо об'єднати один мільйон людей під певними вимогами до влади, під певними намірами й цінностями.

 

Ці вимоги ми вперше проголосили на антикорупційному форумі в Харкові. Це відставка Яценюка й формування нового уряду; призначення незалежного генерального прокурора; ухвалення пакету законів про економічні свободи; невідворотність покарання для корупціонерів та нові виборчі правила, які, очевидно, викинули б олігархів з української політики.

 

Власне, ми їдемо в реґіони, щоб зібрати цей мільйон, а також щоб познайомитися з людьми, поспілкуватися, почути їхні проблеми на місцевому рівні, почати створення ініціативних груп «Руху за очищення» на місцях.

 

- Підписи будуть онлайн чи «паперові»?

 

- Більша частина – онлайн. Хоча якась частина буде й на папері. Але загалом під час туру ми промотуємо нашу ініціативу, яка називається «Один із мільйона». Підписуватися й залишати свої контактні дані можна на сайті – адреса кирилицею: 1млн.укр.

 

Від редакції. За вказаною адресою міститься сторінка із закликом підтримати петицію, в якій зазначено:

«Я, один із мільйона українців, які прагнуть змін. Я, один із мільйона українців, які беруть на себе відповідальність. Я, один із мільйона українців, які вимагають:

Відправити Яценюка у відставку та сформувати новий уряд, який діятиме в інтересах переважної більшості українців, а не союзу олігархів та корупціонерів.
Призначити незалежного Генерального прокурора, здатного знищити корумповану систему, а не захищати її.
Ухвалити закони, якими забезпечується економічна свобода, створюються можливості громадянам і бізнесу працювати чесно та ставати багатшими.
Забезпечити невідворотність покарання для корупціонерів.
Запровадити нове виборче законодавство, яке викине олігархів з політики.

Я, один із мільйона українців, які знають, що доля країни залежить від кожного з нас. Я підтримую вимоги».

Підписати петицію можна вказавши свої дані з Facebook або ввівши ім'я, прізвище, електронну пошту і населений пункт.

Станом на 9:00 22 лютого петицію підписали 2 816 осіб. Необхідно 1 000 000. 29 днів 15 годин залишилося до кінця збору підписів.

 

- Виходить, у такий спосіб ви набираєте базу симпатиків та учасників майбутнього політичного проекту «Рух за очищення»?

 

- Ми формуємо команду з одного мільйона, яка засвідчить єдність і підтримає петицію. Ясно, що ми будемо працювати з цими людьми. Нам не потрібен набір прізвищ, нам потрібне об'єднання багатьох активних людей, які вкажуть свої контактні дані.

 

«Зміна уряду все одно відбудеться»

 

 

- Днями члени координаційної ради «Руху за очищення», і Ви серед них, поширили в соцмережах заяву з приводу відмови парламенту відставити Кабінет Міністрів. У цій відозві, зокрема, йдеться: «Ми закликаємо членів уряду, що зберегли честь і гідність, піти у відставку. Досить прикривати своєю репутацією нечисту гру влади». Але, як ми вже побачили, внаслідок певних політичних комбінацій відставка уряду у ВР не пройшла, й Арсеній Яценюк дістав імунітет до осені. При тому жоден із членів уряду не поривається йти з посади за власним бажанням. Який механізм зміни уряду в таких умовах бачить «Рух за очищення»?

 

- Кулуарні домовленості, які відбулися в парламенті минулого вівторка і в яких узяли участь конкретні олігархи та їхні політичні партії, починаючи від Ахметова, Коломойського, Льовочкіна й закінчуючи частиною Блоку Порошенка, призвели до дуже серйозної політичної кризи. Це справді дуже серйозна політична криза. Вона поставила питання не просто про недовіру уряду, а про недовіру до всієї влади. Це (спосіб залишити Яценюка на посаді) був обман, і цей обман викритий. Люди це зрозуміли, й ситуація зайшла у глухий кут. Найкращим рішенням для розв'язання цієї політичної кризи, безперечно, сьогодні є перезаснування парламентської коаліції на нових принципах – публічно, з новими підходами до кадрової політики, з новими механізмами взаємодії, яких досі в коаліції не було.

 

Наступний крок виходу з політичної кризи – формування нового уряду. Зрозуміло, що без Яценюка. Зрозуміло, що з людей, у яких нульова толерантність до корупції. І які здатні сьогодні зламати корумповану систему та на її місці збудувати нову, таку, що забезпечить сталий розвиток країни. Це ідеальний варіант завершення кризи.

 

На цей сценарій відводиться певний час. Коаліціада не може тривати довго. Адже в країні мають ухвалюватися важливі рішення, проводитися реформи.

 

Ми вважаємо: якщо парламентські сили не зможуть домовитися на зазначених принципах, то є абсолютно очевидним, що політична криза ще більше поглибиться. А рівень довіри до всієї влади впаде до критичної позначки. Це небажаний сценарій, і він передбачає вже в короткостроковій перспективі проведення дочасних парламентських виборів.

 

Якщо будуть дострокові парламентські вибори (це вже моя особиста думка), то «Рух за очищення», об'єднавши різні реформаторські, проґресивні середовища, має йти на ці вибори, перемагати, формувати свій уряд і реалізовувати власний порядок денний для країни.

 

- Описана Вами схема була актуальною доти, поки про бажання повернутися в коаліцію не оголосила Радикальна партія Ляшка. Після того, як Ляшко повернеться в коаліцію з «Народним фронтом» і більшою частиною БПП, а під час голосувань додаткову підтримку потроху забезпечуватимуть групи «Відродження», «Воля народу», позафракційні та «Опозиційний блок», уряд Яценюка знову набуде бажаної стійкості. Саме такий сценарій, як виглядає, сьогодні реалізується. В чому тоді полягає сенс кампанії «Руху за очищення»?

 

- По-перше, коаліції зараз немає. Прем'єр-міністр і президент намагаються в абсолютно дикий спосіб показати, нібито формально коаліція існує, бо минулої осені фракція Ляшка офіційно з неї не вийшла, але насправді це не так.

 

- Справа не в цьому. Ляшко дуже просто туди повернеться, виторгувавши кілька урядових посад та, можливо, кілька державних підприємств…

 

- Так. Але чим якраз загрожує такий підхід до формування коаліції? Повною кулуарщиною, торгівлею посадами, подальшим знеціненням уряду та його повною неспроможністю проводити реформи. Тому, все одно, якщо не сьогодні, то завтра відбудуться дострокові парламентські вибори. Адже рівень невдоволення в суспільстві зростає. Людей не можна обманювати. А така схема формування уряду буде черговим обманом. Вона лише поглибить сьогоднішні проблеми. Парламент і влада загалом, які сьогодні не відповідають очікуванням людей і повністю втрачають довіру, приречені дати відповідь через дострокові парламентські вибори. Інших варіантів відповіді немає.

 

Тобто вони є, але це дуже небажані сценарії, адже вони передбачають крайню радикалізацію українського суспільства та її виплеск на вулиці. Думаю, в наших умовах, коли влада розуміє, до чого може призвести втрата її зв'язку з реальністю, вона не мала б бути зацікавлена в черговому Майдані. Ні для нас, ні для країни, ні для влади такий розвиток подій не є бажаним. Адже свіжа пам'ять підказує, що йтиметься не лише про заміну влади в країні, а й про те, що неадекватній політичній еліті знову доведеться змінити країну проживання.

 

«Усі кошти на рух Саакашвілі мають проходити через рахунок ДемАльянсу»

 

 

- Щодо фінансування діяльності «Руху за очищення». Депутат від «Народного фронту» Тетяна Чорновол днями в інтерв'ю телеканалові «112» назвала «Рух за очищення» «черговим олігархічним проектом», який фінансують російський олігарх Федоричев та компаньйон Януковича Іванющенко…

 

- Це повна нісенітниця. Навіть не уявляю, на підставі якої інформації можна було зробити такі висновки. Маячня.

 

- Також Тетяна казала, що одним зі спонсорів вашої кампанії є одеський бізнесмен Руслан Тарпан, який співпрацював з «реґіоналами» і відкривав пам'ятник імператриці Катерині ІІ в Одесі.

 

- Це неправда. За збір коштів на потреби «Руху за очищення» відповідає наша партія – «Демократичний альянс». І кожен, хто має таке бажання, може зайти на наш сайт і побачити, скільки коштів ми акумулюємо, хто фінансує і в яких обсягах. З боку Тарпана справді було бажання переказати нам певні кошти. Але коли стало зрозуміло, що ці тисячі гривень прийшли саме від нього, тобто через працівників, наближених до його компанії, ми повернули їх назад. Ми неодноразово заявляли про ці речі публічно, публікували це у звіті.

 

- Яку частину коштів на потреби «Руху за очищення» збирає завдяки фандрайзинґу «ДемАльянс», а яка частина надходить з інших джерел?

 

- На витрати київського Антикорупційного форуму частину видатків – у розмірі приблизно 300 тисяч гривень – покривав Фонд інновації й розвитку (Грузія). Для харківського форуму не було жодних сторонніх коштів.

 

Позиція «ДемАльянсу» така, що всі кошти й усі видатки «Руху…» мають проходити через рахунки «ДемАльянсу». Оскільки це ґарантія повної прозорості й звітності. От, власне, таку модель ми зараз і вибудовуємо.

 

- Яку суму ви зібрали на тур реґіонами?

 

- Ми лише почали зараз збирати кошти, буквально пару днів тому. У фінансуванні цих заходів братимуть участь, у тому числі, різні місцеві організації, які входять до ініціативних груп «Руху…» або планують до них увійти. Це також малий і середній бізнес. У такий спосіб ми плануємо покрити всі видатки на організацію наших поїздок по реґіонах.

 

«Саакашвілі під тур візьме відпустку»

 

 

- Яким буде маршрут туру в найближчі дні?

 

- У понеділок (22 лютого) ми в Чернівцях, далі – Івано-Франківськ, Ужгород. Після цього – Луцьк, Рівне, потім Житомир і так далі.

 

- В одному з попередніх інтерв'ю Ви казали, що учасники туру, зокрема народні депутати, будуть пересуватися автобусом…

 

- Частина команди справді їхатиме автобуом. Але в усіх разом їхати автобусом не виходить. Адже до координаційної ради входить загалом три десятки осіб, і з них велика частина – народні депутати, а в них є свій графік, інші поточні справи, зобов'язання, пов'язані з депутатською діяльністю. Тому на форуми в різних містах люди можуть приїздити і поїздами, й автівками чи в інші способи.

 

Від міста до міста персональний склад представників та спікерів координаційної ради може зазнавати певних змін.

 

- Чи скрізь за таких умов встигне Михеїл Саакашвілі?

 

- Я думаю, що він буде в більшості міст. Наскільки мені відомо, Михеїл заявив, що візьме відпустку на цей час, аби відвідати більшість форумів та зустрічей по маршруту, яким ми збираємося їхати.

 

- Раніше ви анонсували, що під час туру реґіонами «Рух за очищення» не просто збиратиме підписи під певними вимогами, а формуватиме команду активістів, які стануть громадськими помічниками новоствореної Національної аґенції з питань запобігання корупції. Тобто перевірятимуть декларації чиновників на місцях на предмет корупційних коштів. Чи залишається цей план чинним?

 

- Так, залишається. Але на цьому шляху виникають нові перешкоди. Ми бачимо, що закон про електронне декларування доходів чиновників був значною мірою вихолощений, що це не залишилося непоміченим міжнародними партнерами України. Зокрема, ми чули заяву посла ЄС Томбінського. Ідеться про те, що для отримання безвізового режиму ще належить привести цей закон до європейських стандартів. У нинішньому вигляді інструмент декларацій суттєво ослаблено. Тому і процес запуску НАЗК, і ця велика антикорупційна чистка, яку можна почати за допомогою інструмента електронних декларацій, поки що відтерміновуються. Щоб посилити цей інструмент, знову потрібен тиск на парламент і з боку суспільства, і з боку міжнародної спільноти. А те, що ця тема є вкрай важливою, це однозначно. І ті люди, які приєднаються до наших вимог, звичайно, ще зможуть допомогти нам провести цю велику антикорупційну чистку у взаємодії з НАЗК.

 

«Імовірність дострокових виборів – 95%, але партія ще не конструюється»

 

 

- Якою «Рух за очищення» бачить імовірність дочасних виборів парламенту до кінця 2016 року?

 

- Станом на зараз – це дуже висока ймовірність. Я її оцінюю в 95%, якщо говорити включно з осінню. Ця ймовірність лише зросла після розгляду питання про недовіру уряду.

 

- Це Ваша особиста позиція чи коордради «Руху…» також?

 

- Ну, ми не проводимо між собою соціологічних замірів. Але ж є загальне розуміння, є розмови на різних рівнях, і в парламенті також, що голосуванням за відставку уряду була спровокована тотальна втрата довіри. Ми наголошуємо, що це був обман, і такий обман неприпустимий. Якщо ви вважаєте, що Яценюк має залишитись прем'єр-міністром, будьте ласкаві – виходьте і заявляйте про це. А так ми опинилися в ситуації, коли одна людина та її впливові спонсори зробили всю країну своїми заручниками.

 

- А що для вашого руху важливіше – заміна уряду і призначення до Кабміну нової команди, що може відбутися і без перевиборів Верховної Ради, чи дочасні парламентські вибори, на яких ваша політична сила може здобути перемогу й, відповідно, сформувати коаліцію і провести своїх висуванців до Кабміну?

 

- Головне, звичайно, – новий уряд, який може бути сформований перезаснованою коаліцією на зовсім інших засадах. Дострокові парламентські вибори не мають бути нашою самоціллю, і ми не маємо підпорядковувати процеси в країні інтересам будь-кого, зокрема й «Руху за очищення», який хоче потрапити до парламенту.

 

- Ви сказали, що якщо будуть дочасні вибори, треба йти на них під вивіскою новоствореного «Руху за очищення». Чи відбувається якось процес формування політичної партії на базі «Руху…» і чи вплине якось на це збір мільйона підписів?

 

- Уточню: я не казав, що треба йти на вибори під вивіскою «Руху за очищення». Я казав, що потрібно йти єдиною об'єднаною командою. Яка, абсолютно очевидно, має бути сформована на платформі «Руху…». Для того ми його зараз і задумуємо, і реалізуємо – аби він став майданчиком для об'єднання.

 

Щодо творення партії, то – ні, жодних нових рішень з цього приводу не ухвалено. «Рух…» залишається громадським, і конструювання нової політичної партії наразі не розглядається.

 

- Щодо особи нового прем'єр-міністра. Чи бачить «Рух за очищення» на цій посаді Михеїла Саакашвілі?

 

- Мабуть, це треба з'ясовувати в самого Михеїла. Але як я бачу ситуацію, це не буде працюючою моделлю. У парламенті немає фракції, на яку міг би опертися сьогодні прем'єр-міністр Саакашвілі, а навпаки – є багато антагонізму з боку наявних політичних партій. Вони вбачають велику конкуренцію в імовірній політичній силі, в якій братиме участь Михеїл.

 

- А в новому парламенті, після дочасних виборів?

 

- Ми ще не говорили про це. Думаю, така дискусія буде публічною.

 

Розмовляв Дмитро ЛИХОВІЙ

 

22.02.2016