Пивоварський, Павленко, Квіташвілі і Стець відкликали заяви про відставку.

Четверо міністрів, котрі раніше подавали до демісії, оголосили про відкликання своїх заяв на екстреному засіданні уряду в четвер увечері. Йдеться про міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі та міністра інформаційної політики Юрія Стеця.

 

При цім кожен міністр висловив умови свого перебування в уряді. Ключові вимоги: неприпустимість політичного тиску, прозорість, боротьба з корупцією, "чисті" тендери, підвищення платні для держслужбовців тощо.

 

Зокрема, міністр аграрної політики Олексій Павленко, обґрунтовуючи свій крок, наголосив, що розуміє "повну відповідальність за долю країни в дуже непрості та історичні часи". "Хочу публічно відкликати свою заяву про відставку при виконанні наступних принципів. Я проти деструктивного політичного тиску на процес здійснення реформ, як з боку партій, фракцій та окремих депутатів. Наполягатиму на завершенні усіх розпочатих процесів у сфері дерегуляції, реформи харчової безпеки, земельної реформи, прозорої аграрної приватизації, оновлення кадрового потенціалу в ЦОВВах, подальшої боротьби як з російською економічною агресією, ембарго, так і продовження нашої успішної євроінтеграції в спільний європейський ринок", – заявив "аграрний" міністр.

 

"Ми єдина команда і сповідуємо спільні цінності. І від нашої єдності залежить успіх реформ. Якщо ці принципи не виконуватимуться, ми не працюватимемо", – додав Павленко.

 

Причиною відставки "аграрного" міністра, нагадаємо, стала позиція фракції "Самопоміч", котра вирішила відкликати "свого" міністра із "корумпованого" і "клептократичного" уряду.

 

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський наголосив, що відкликає заяву про відставку при наступних умовах: "Перший принцип – це справедлива зарплата для державних службовців. Ми повинні створити умови для боротьби з корупцією. Держслужбовці повинні отримувати справедливу заробітну платню, зважаючи, які ризики вони на себе беруть, зважаючи, яка на них лежить відповідальність". Пивоварський, зокрема, наголосив, що значні кошти вдалося зекономити завдяки реформі у сфері державних закупівель. "Публічні державні закупівлі, публічні закупівлі на державних підприємствах мають стати нормою. Не має бути виключень. Ми маємо перейти на нові прозорі умови закупівель, що зекономить величезні гроші, завдяки яким ми зможемо платити справедливу зарплатню не лише для держслужбовців, а й для керівників державних підприємств", – підкреслив Пивоварський.

 

Міністр інфраструктури попросився у відставку наприкінці минулого року, мотивуючи свій крок занадто низькими зарплатами для колективу та падінням мотивації у колективі.

 

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець, відкликаючи заяву про відставку, наголосив на потребі дотримуватися принципу максимальної прозорості влади. "Понад те, вимагаю, щоб всі телефонні розмови, а також особисті зустрічі з представниками політичних сил, чинними народними депутатами та представниками бізнес-структур фіксувалися в окремому журналі і за першої ж вимоги засобів масової інформації надавалися в публічний доступ", – заявив Стець.

 

Соратник Петра Порошенкав, він закликав міністрів негайно заявляти публічно про спроби тиску з боку політиків чи бізнесменів. "Ми не допустимо тиску, ні за яких обставин не піддамося тим спробам політичних сил, в тому числі представникам політичних сил нашого «партнера» з півночі тут розхитувати і не давати можливість нормально працювати українському уряду і українській владі", – заявив чиновник.

 

Юрій Стець обіцяв подати до демісії відразу після входження на посаду, щойно мине рік його діяльності. 3 грудня міністр інформаційної політики дотримав свого слова й передав до парламенту прохання про відставку.

 

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі заявив, що приїхав до України "працювати і боротися за майбутнє" і не хоче "залишати справи наполовину зробленими". "Дайте мені цю можливість", – закликав Квіташвілі.

 

Міністр подав до демісії понад півроку тому на тлі скандалів довкола міністерства.

 

05.02.2016