На благодійні кошти відкрили пам’ятник автору музики державного гімну Михайлові Вербицькому.

У Львові відкрили пам’ятник композиторові, автору музики державного гімну України Михайлові Вербицькому, передає Укрінформ.

 

Замовником пам’ятника виступило суспільно-культурне товариство «Надсяння», що об`єднує українців, переселених на Львівщину під час операції «Вісла». Споруджений він на пожертви львів’ян та інших українців.

 

«Відкриття пам'ятника Михайлові Вербицькому стало заключним акордом Року композитора, оголошеному на Львівщині на честь 200-річчя від дня народження отця Михайла. Його програма включила низку культурологічних акцій, зокрема концертів із великої музичної спадщини композитора. Адже твори Вербицького заповнили прогалину, яка виникла в українській класиці у період між творчістю Бортнянського та Лисенка. В його доробку – кантати, хорові твори, церковна музика», - розповів голова товариства «Надсяння» Володимир Середа.

 

Він також розповів, що загальна вартість проекту – близько мільйона гривень. Вона включає і проведення Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращий проект пам'ятника, і реконструкцію скверу, де його встановлено, і авторський гонорар, і виготовлення скульптури. Сам пам'ятник обійшовся в 430 тисяч гривень. Збір пожертв триває, адже замовники ще мають розрахуватись за бронзу, з якої відлито постать композитора.

 

Автори пам'ятника – відомі львівські скульптори брати Володимир та Андрій Сухорські, в активі яких – низка знакових робіт, таких, як пам'ятники Тарасу Шевченку та Юрію-Змієборцю у Львові.

 

Михайло Вербицький – уродженець Надсяння, священнослужитель приходу у селі Млини (нині – прикордонна територія Республіки Польща), композитор.

28.12.2015