З мапи області зникла остання радянська назва.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман підписав постанову про перейменування села Радянське в Тернопільській області на Великі Млинівці, повідомляє Терен.

 

Раніше на мапі Тернопільщини було і село Жовтневе, його перейменували у Соборне на початку осені.

 

Зміна назва населених пунктів відбулась згідно зі Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

 

До 1964 року село називалося Млинівці. Унаслідок приєднання Почаївського району до Кременецького в останньому опинилися два села з однаковою назвою «Млинівці», тому 1964 року село Млинівці (колишнього Почаївського р-ну) перейменували на «Радянське».

 

Процес відновлення історичної назви села розпочався 1991 року, коли збори мешканців села одностайно підтримали перейменування села на Великі Млинівці. З того часу село відоме під двома назвами — офіційною «Радянське» та фактичною «Великі Млинівці». 1993 року подання про перейменування затвердили сільська, районна й обласна ради, але Верховна Рада України втратила документи, так і не розглянувши їх. 29 лютого 2004 року відбувся сільський референдум, на якому більшість виборців підтримали перейменування Радянського на Великі Млинівці, а Радянської сільської ради — на Великомлиновецьку. Того ж року Тернопільська обласна рада прийняла рішення про перейменування села Радянське на Великі Млинівці, проте 2011 року Верховна Рада України повернула подання, мотивуючи це тим, що на рішенні сільської ради стояла печатка вже з новою назвою ради, тоді як відповідний комітет ВРУ наполягав на використанні печатки з назвою «Радянська сільська рада».

 

 

15.12.2015