Косметичний ремонт у Ратуші

Ймовірно, ще до нового року Львівська міська рада змінить структуру виконавчих органів. Це омріяний проект Андрія Садового, і міський голова вже роздав його депутатам, триває обговорення. Щоправда, у порядку денному наступного засідання ЛМР, запланованого на 17 грудня, цього питання немає. Але, як прогнозують депутати, воно там може з'явитися після колеґії, яка збереться напередодні — 16  грудня. Станом на нині думки депутатів щодо документа не однозначні, але дві найбільші фракції — БПП «Солідарність» (10 депутатів) та, певна річ, «Самопоміч» (24 депутати) — планують голосувати «за», і це фактично означає, що справа вирішена — для позитивного результату досить 33 голосів.

 

Чинна структура виконавчої гілки ЛМР. (Клацніть для детального перегляду)

 

Що може змінитися?

 

Передовсім проект нового укладу виконавчих органів міської ради пропонує збільшити число структурних підрозділів, підпорядкованих безпосередньо міському голові. Окрім департаменту «Адміністрація міського голови», Садовому пропонується віддати у підпорядкування департамент фінансів, за який нині відповідає перший заступник, а також Інспекцію державно-будівельного контролю, яка з нового року переходить у підпорядкування місцевої влади. Також за міським головою зберігається безпосередній контроль за управлінням з питань надзвичайних ситуацій та секретаріатом ради.

 

Замість заступника з питань містобудування та інфраструктури вводиться посада заступника з економічних питань та містобудування. Як пояснив Андрій Садовий, така зміна зумовлена потребою полегшити ухвалення рішень щодо підприємництва.

 

«Якщо сьогодні вимога часу, аби економіка і містобудування були разом, сьогодні дуже важливо, щоб підприємцю на початку дати розуміння, що він може збудувати, як він може збудувати, а не стояти збоку, а коли він почне будувати, створювати йому проблеми. Має бути у цьому підрозділі серйозна структура, яка має працювати з бізнесом. Дуже важливо, щоб ми мали висококваліфікованих працівників. Можливо, їх не має бути так критично багато, але вони повинні мати якісну оплату праці», — сказав міський голова.

 

Новий заступник матиме у підпорядкуванні департамент економічного розвитку, департамент містобудування  та управління капітального будівництва, яке зараз перебуває у компетенції першого заступника, а йому передасть у відання департамент житлового господарства та інфраструктури й управління охорони історичного середовища. Цариною першого заступника залишаться районні адміністрації.

 

Структура, яку запропонував міський голова. Клацніть на зображення для детального перегляду

 

Попри поради експертів, у проекті змін не розділено гуманітарну та соціальну сферу. Заступникові з гуманітарних питань підпорядковані профільний департамент, а відтак — управління освіти, культури, охорони здоров'я, сім'ї та молоді, соцзахисту та відділ у справах дітей. Це найбільший блок у структурі міської ради і, водночас, дуже різний за сферами інтересів. Саме тому пасувало би його розділити на дві частини, як це було давніше.

 

Замість заступника міського голови з питань підготування до Євро-2012 (такий номінально досі існує) у проекті пропонують посаду заступника міського голови з питань розвитку. У його компетенцію хочуть віддати однойменний департамент, до складу якого входять управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури, управління міжвідомчої координації та управління туризму. Підрозділи, підпорядковані керуючому справами, залишаються без змін, хоча раніше висувалися пропозиції створення юридичного департаменту з огляду на те, що частина структур міської ради має власних правників, а інші — не мають.

 

Як зазначила начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич, зміни структури є технічними і спрямовані на те, щоб зробити працю чиновників комфортнішою.

 

«У цій структурі немає збільшення чисельності, створення чи ліквідації виконавчих органів. Це технічні зміни для більш комфортної праці чиновників і це перший етап до затвердження нової структури. При новій структурі, з урахуванням тих додаткових функцій, які нам повертає держава, будемо розглядати про зміну назв виконавчих структур, можливо, про ліквідацію чи створення нових виконавчих органів, але в такому випадку ми вже будемо обговорювати питання зі всіма депутатськими комісіями», — пояснила вона.

 

За і проти

 

Представники депутатського корпусу по-різному оцінюють пропозиції міського голови щодо вдосконалення структури виконавчих органів. Лідер фракції БПП «Солідарність» Петро Адамик у коментарі «Z» наголосив, що йдеться про увідповіднення структури виконавчих органів чинним законам. Це стосується передовсім до інспекції архбудконтролю та реєстрації прав на речове майно, які з наступного року переходять у відання місцевої влади. З його слів, фракція БПП «Солідарність» підтримає цей проект. Що ж до персоналій, то рішення ухвалюватимуть щойно після зустрічей з кандидатами на посади у виконавчій гілці міської влади. Зокрема, вже в середу (16 грудня) депутати від «Солідарності» зустрінуться з кандидатом на посаду першого заступника міського голови, прізвище якого поки що залишається таємницею.

 

Водночас лідер фракції «Громадянської позиції» Юрій Кужелюк зазначив, що ці зміни є лише першим кроком до по-справжньому нової структури міської ради, до праці над якою депутати планують взятися вже за місяць чи два.

 

«У нас ще є посада заступника з Євро-2012, тому готувались її назвати по-новому та перепідпорядкувати ряд департаментів без зміни структури, а ґлобальні зміни будуть за два місяці. Бо ж виконавчі органи мусять працювати при новій раді. У нас фактично немає жодного заступника, крім Шевчука, — з гуманітарних питань заступника взагалі немає, майже немає виконкому, бо ж Косів і Синютка пішли», — сказав Юрій Кужелюк.

 

Натомість фракція ВО «Свобода» не змінила своєї думки з минулого скликання. Зі слів лідера фракції Маркіяна Лопачака, подані на розгляд депутатів пропозиції є косметичними, а не реальними змінами структури. Під час минулої каденції Андрій Садовий не виносив питання про нову структуру виконавчих органів. Тоді ж таки «Свобода» закликала до суттєвого зменшення чисельності чиновників та посилення їхньої персональної відповідальності за ухвалені рішення.

 

«І, власне, наша позиція полягає у тому, щоби скоротити чисельність виконавчих органів, а по-друге, ця структура мала би бути збудована на особистій відповідальності кожного чиновника за  свої дії. На жаль, міський голова не прислухався тоді до нашої позиції, відповідно, коли він зараз буде пропонувати нову структуру міської ради чи зміни до неї, то  "Свобода" пропонуватиме той варіант, який партія розробляла раніше. Ми провели не одну зустріч з фахівцями у різних галузях, які, власне, підказували, як це краще зробити. Ми будемо наполягати на своїй позиції», — запевнив пан Лопачак.

 

Мають зауваження до проекту документа представники Української галицької партії, які збираються запропонувати свій варіант нової структури. Депутат від УГП Тарас Чолій розповів «Z», що пропонована міським головою структура є трохи роздутою, а деякі нові департаменти дублюватимуть функції тих, що є.

 

«Зокрема, мова йде про департамент розвитку, який мав би постати на місці департаменту з підготовки до Євро-2012, під який мала би бути створена ціла структура управлінь та відділів. Ми не вважаємо, що цей  департамент взагалі потрібно створювати, тому що ці функції можуть виконувати інші підрозділи — частину функцій можна покласти на відділ інвестицій та зовнішньоекономічних відносин, на адміністрацію міського голови та інші підрозділи», — пояснив Тарас Чолій.

 

Структура виконавчих органів ЛМР, запропонована представниками Української галицької партії. Клацніть на зображення для детального перегляду

 

Є питання в УГП і щодо повноважень заступників міського голови. Словом, фракція цієї партії не голосуватиме за зміни, якщо проект винесуть на розгляд сесії 17 грудня. «Перед голосуванням ми хочемо зустрітися з ідеологом змін та почути, для чого існує кожен департамент та управління і які функції вони виконують», — заявив Тарас Чолій.

 

15.12.2015