У селі, де триває конфесійний конфлікт, розгорілась сварка за землю для нового храму.

Більшість вірян УПЦ МП у селі Ктеринівка на Тернопільщині навесні перейшли до Київського патріархату, потому довго тривали конфлікти, часом – зі застосуванням сили, але зараз віряни обох громад використовують сільський хам для служб почергово. Проте в УПЦ МП виникла ідея звести нову церкву – в центрі Катеринівки, але селяни категорично проти. Сільська влада пропонує московському патріархату земельну ділянку на околиці, але священиків це невлаштовує, повідомляють в РІСУ.

 

Конфлікт у Катеринівці розгорівся навесні 2015 року: більшість вірян забажала вийти з УПЦ (МП), переосмислюючи позицію свого настоятеля і конфесії у світлі російської агресії. Протягом тривалого часу прихильники УПЦ (МП), перебуваючи у меншості, не допускали прихильників УПЦ КП до церкви на почергові Богослужіння. Але 21 вересня 2015 року в результаті силового протистояння під храмом, вірні УПЦ КП зайняли сільську святиню і деякий час не пускали туди вірних УПЦ (МП).

 

«У Катеринівці ситуація дійсно покращилася. Це відзначили і троє представників ОБСЄ, які нещодавно відвідали Кременецький район. У селі відбуваються почергові Богослужіння. 10 вересня 2015 року підписали угоду про почерговість із громадою УПЦ КП, а 22 вересня – із громадою УПЦ (МП). Водночас УПЦ (МП) у судовому порядку оскаржує розпорядження голови Тернопільської облдержадміністрації. Вони вважають, що сільський храм належить УПЦ (МП), оскільки у них є угода щодо цього, укладена ще з РПЦ у 1946 році. Вважають, що ця угода діюча і храм повинен належати їм. У 1991 році Україна стала незалежною і статути релігійних організацій перереєстровували у новій редакції, але вони чомусь вирішили, що договір повинен бути той самий», – розповідає начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій Кременецької райадміністрації Лариса Антюк.

 

Також вірні УПЦ (МП) звернулися до сесії сільради, щоби їм погодили ділянку для будівництва церкви у центрі Катеринівки. Саме з приводу цього і виникли нові труднощі.

 

«У зв'язку з тим, що вони оскаржують рішення щодо громади УПЦ КП в суді, депутати утрималися і не надали їм цю ділянку. 17 грудня у Катеринівці з ініціативи релігійної громади Київського Патріархату скликали збори територіальної громади. На порядку денному було обговорення питання про будівництво храму УПЦ (МП). Вірні УПЦ КП категорично проти, щоб УПЦ (МП) зводила храм в центрі села, оскільки є землі, відведені для забудови, їм пропонують будувати там», – пояснила чиновник.

 

Вказана земля розміщена на околиці Катеринівки у сторону села Рибча, де 50% жителів є прихильниками УПЦ (МП), пояснює Лариса Антюк. До цього місця, за словами посадовця, відстань однакова і з центру Катеринівки, і з Рибча: приблизно по 1,5 км.

 

В УПЦ (МП) у той же час наголошують, що налаштовані конструктивно.

 

«Ми хочемо миру і спокою. Наша громада кожен раз жаліється, що під час зустрічі з іншою громадою вислуховує образи і це їм важко терпіти. Вони хотіли б молитися окремо. Стоїть питання того, як це практично втілити», – зазначив секретар Тернопільської єпархії УПЦ (МП) о. Cтепан Балан.

 

Водночас можна констатувати, що проблема протистояння у Катеринівці поки далека від вирішення.

 

«За останньою інформацією, УПЦ (МП) не погодилася будувати церкву на тому місті, що їм запропонували. Вони хочуть у центрі села. Ця ділянка не проблемна, але люди у громаді принципово не хочуть, за їхніми словами «шматок Москви в селі». Виходить, що це позиція більшості жителів», – розповіла сільський голова Катеринівки Вікторія Дрель.

15.12.2015