Анджей Дуда розпочав свій візит в Україну.

Президент Польщі Анджей Дуда ввечері в понеділок прибув до Києва. Відразу по приїзді глава держави відвідав польський воєнний цвинтар у Биківні, де поховано рештки понад 3,5 тис. поляків-жертв Катині. Як повідомляє прес-служба, Дуда також поклав вінок до центрального монументу заповідника "Биківнянські могили", зведеного у пам'ять про жертви тоталітаризму.

 

Представник президентської канцелярії Кшиштоф Щерський повідомив, що основна мета візиту Анджея Дуди – "встановлення заново векторів польсько-української співпраці". Варшава сподівається перейти від декларованого стратегічного партнерства до конкретики.

 

Офіційна церемонія вітання президента Польщі відбудеться у вівторок перед обідом на вулиці Банковій біля Адміністрації президента. Уранці Анджей Дуда покладе вінки до "Могили невідомого солдата", а також Меморіалу жертвам Голодомору. Після перемовин із Петром Порошенком Дуда відвідає імпровізований меморіал на честь Небесної сотні на вулиці Інститутській. Пообіді заплановано переговори президента Польщі з Арсенієм Яценюком, а пізніше – Володимиром Гройсманом. Ближче до вечора Анджей Дуда поспілкується зі студентами та інтеліґенцією, а наприкінці – з представниками польської діаспори.

 

Адміністрація польського президента відверто повідомила, що Анджей Дуда має намір обговорити в Києві і історичні питання. "Звісно, буде також дискусія про історичний діалог між Польщею та Україною", – анонсував Кшиштоф Щерський. На його думку, це питання "все ще вимагає зусиль у досягненні такої форми і такої побудови спільної ідентифікації, котрі були би відповідно до фактів, а також враховували вразливість польську та українську в цьому вимірі".

 

"Мусимо зрозуміти одне одного; зрозуміти також ті елементи, котрі польську та українську долі переплели на добре і на зле. Важливо показати це переплетіння польсько-української історії; аби показати, що то не є історії протиставлені, а історії переплетені", – вважає Щерський.

 

Представник адміністрації зазначив, що Україна, вибравши європейський вектор, мусить збагнути, що елементом цього вибору є також "європейський спосіб дискутування про власну історію, тобто такий, котрий розуміє точки зору сусідів, розуміє власну історію і здатний критично до неї поставитися".

 

Нагадаємо, минулого разу, коли президент Польщі відвідував Україну – а був це Броніслав Коморовський – Верховна Рада невдовзі після його виступу у парламенті ухвалила закон про визнання членів ОУН та УПА борцями за волю України.

 

15.12.2015