Українська ікона «Двері Милосердя» відкриває Ювілейний Рік милосердя у Ватикані.

 

Коли Папа побачив подаровану нещодавно Главою УГКЦ Святославом офіційному проповіднику Папського дому Раньєро Канталамессі копію стародавньої української ікони Богородиці, яка називається «Двері Милосердя», він попросив, щоб її оригінал прибув до Ватикану на відкриття Ювілейного Року Милосердя.

 

Образ Матір Божої прикрашає греко-католицьку церкву Преображення Господнього в Ярославі, але крім того перебуває на обліку в місцевому музеї.

 

Формальності було терміново полагоджено, отримано дозвіл єрархів перемисько-варшавська митрополії кир Ів. Мартиняка та кир Євг. Поповича, польське Міністерство культури забезпечило спеціальну процедуру «позичення» ікони, її привезли з Польщі до Риму, де нині на площі Святого Петра Папа Франціск відкриває Рік Милосердя у всій Католицькій Церкві. Ікону разом з представниками Ватикану зустрічали Посол України Тетяна Іжевська та Посол Польщі Пьотр Новіна-Конопка.

 

Ікона Богородиці та Ісуса Христа вважається чудотворною та коронована коронами святого Папи Івана Павла ІІ у 1996 р. На образі зображено Богородицю, що тримає Ісуса; над нею видніється напис: «Милосердя Двері отвори нам». Ікона датується приблизно 1640 роком і відразу прославилась своїми милостями. Її слава досягла Риму, Папи Климентій XII, Климентій XIV та Пій VI надали молитвам перед нею привілей відпусту.

Свого часу ікона «Двері Милосердя» чудом залишилася єдиним вцілілим образом після пожежі у храмі.

 

Копія зазначеної ікони є і в Аргентині, в храмі, в якому колись правив єпископ Степан Чміль, який був духовним наставником одинадцятирічного Хорхе Маріо Берґольйо, теперішнього Папи Франціска.

 

 

08.12.2015