Найбільше на вибори витратив Блок Петра Порошенка, ВО «Свобода» приховує витрати.

Активісти громадського руху «Чесно» спільно з ГО «Активна громада» перепровадили моніторинґ витрат політичних сил Івано-Франківська на виборчу кампанію. Загалом кандидати в депутати та міські голови витратили 1 млн 288 тис. 864 грн, повідомляє Галка.

 

Найбільше грошей на вибори – 512 тис. 635 грн витратив Блок Петра Порошенка «Солідарність», з того 440 тис. пішли на ЗМІ, решта – на аґітацію та інші видатки.

 

На другому місці – партія УКРОП, що витратила 364 тис. 860 грн, причому усі – на засоби масової інформації.

 

Суму 224 тис. 933 грн на виборчу кампанію витратила «Самопоміч». У партії кажуть, що всі гроші пішли на аґітацію, лише 500 грн – на «інші послуги». Журналістам, звітують у партії, не платили.

 

ВО «Батьківщина» витратила 89 тис. 080 грн.: 53 тис. 998 – на аґітацію, 29 тис. 965 – на ЗМІ, решту – на інші послуги.

 

«Народний контроль» під час виборчої кампанії витратив 72 тис. 368 грн, і також більшість – 66 тис. 868 грн – на ЗМІ. Решту – на аґітацію.

 

Найдешевше вибори вийшли партії «Воля», що примудрилась здійснити кампанію за 24 тис. 991 грн. У партії стверджують, що все пішло на аґітацію, медіям не платили.

 

Водночас, кажуть активісти, не відомо, скільки коштів витратила на виборчу кампанію місцева організація ВО «Свобода», тому що вона, як і новий міський голова Руслан Марцінків, якого висувала ця партія, не надала вчасно відповідну інформацію.

 

У межах кампанії активісти підписували з кандидатами в депутати та міські голови Декларації відповідальності. В них було задекларовано наміри публічно звітувати перед громадою, принципи фінансової прозорості, незалежний аудит комунальних підприємств, бюджетний реґламент тощо.

 

Тільки 12 депутатів новообраної Івано-Франківської міської ради підтримали ці вимоги.

 

«Наші люди вміють підписувати декларації, але не вміють їх виконувати», – зазначив координатор франківської кампанії Віталій Світлик.

 

Також активісти назвали найбільших прогульників минулої каденції міської ради – це Кушнір В.С., Терешко Р.В., Ревчук В.І, Балагура В.О. та Вагилевич М.В. Дві людини не подали жодного запиту.

 

Кампанія «Стеж за грошима» відбулась у 26 містах у серпні–жовтні 2015 року, до її провадження долучилися понад 10 000 громадян. Активісти кампанії привернули увагу громадськості до питання грошей у політиці та прозорості виборчих фінансів.

01.12.2015