Українська мова зникає з телеефірів, а в інтернеті – ледь жевріє.

Українська мова зникає з телеефірів – такі результати моніторингу мовлення десяти найбільших українських комерційних телеканалів, проведеного громадянським рухом "Відсіч" в рамках кампанії "Бойкот російського кіно". Якщо у червні частка української мови на телебаченні дорівнювала 28%, то на початок листопада вона скоротилась до 23%, йдеться на сторінці "Бойкот російського кіно" в соцмережі Facebook.

 

Моніторинг ефіру телеканалів «Україна», «Інтер», НТН, ICTV, 1+1, 2+2, СТБ, «Новий», ТЕТ і К1 проведено Громадянським рухом «Відсіч» 7 листопада 2015 року. Для визначення динаміки використано дані попереднього моніторингу, проведеного 6 червня 2015 року. Обидва моніторинги тривали по 17 годин — з 7 години ранку до півночі. Під час моніторингів частка реклами розглядалася як складова фільму чи передачі.

 

Найменше української мови на каналах «Україна», «Інтер», 1+1 та СТБ — за 17 годин моніторингу активісти не побачили жодної повністю українською телеперадчі або фільму. Водночас, зазначє рух "Відсіч", частка фільмів і передач українського виробництва за п’ять місяців зросла з 33% до 51%, а російського виробництва — зменшилась з 29% до 19%.

 

«Це пов’язано з громадським тиском на телеканали та з дією закону про захист інформаційного простору, що набув чинності на початку червня. Однак українські телеканали та студії, що виробляють фільми й передачі, замість збільшити обсяги україномовної продукції, свідомо зменшують їх, накидаючи глядачам «українські» фільми про Росію, для Росії й російською мовою, а також сумнівної якості телешоу, де українською говорить лише один з багатьох ведучих або тільки голос за кадром. Обсяги двомовної продукції з тотальним домінуванням російської мови збільшилися за п’ять місяців на 9%», – йдеться в дописі за результатами моніторингу.

 

Лідерами за обсягами телепродукції російського виробництва залишаються телеканали «Україна» (81%), НТН (44%) та «Інтер» (30%). Канал «Україна», окрім того, порушує вимогу закону про обов’язкові 50% української телепродукції в ефірі.

 

Невтішними є результати дослідження про використання української мови в українському сегменті мережі Інтернет, про які пише Станіслав Свідлов у своєму блозі на "Порталі мовної політики".

 

Для аналізу Станіслав Свідлов використав рейтинги top.bigmir.net, top.i.ua, liveinternet.ru. Він зазначає, що результати кожного дещо різняться, проте пропорції збережені.

 

Відтак, за рейтингом top.bigmir.net українською мовою користується 15,20% українських сайтів, за top.i.ua 24,40% сайтів та за liveinternet.ru всього 8,80% сайтів. Використовують російську мову, за даними  top.bigmir.net та top.i.ua 59,60% та 59,20% українських сайтів, а liveinternet.ru говорить про 66,80%.

 

«Серед тематичних категорій українська мова домінує тільки серед державних, освітніх і літературних сайтів. В усіх інших сферах домінує російська мова. Особливістю українських двомовних сайтів є те що, зазвичай, україномовна версія не є основною версією сайту. І вона є якісно та функціонально неповноцінною», – пише Станіслав Свідлов.

 

Окремо він проаналізував використання української мови користувачами соцмережі Facebook, згідно з рейтингами watcher.com.ua та zmiya.com.ua. Згідно з ними, українською мовою користуються 39,56% і 42,22% користувачів відповідно, а російською – 53,78% і 53,56%.

 

Також Станіслав Свідлов наголошує, що за даними каталогу українських виробників «Зроблено в Україні» тільки на 32% сайтів українських виробників використана українська мова.

 

«В масштабах світового інтернету, за даними w3techs.com, українська мова за поширеністю посідає 32-е місце і її використовують всього 0,1% сайтів. До прикладу, польська мова посідає 10-е місце і її використовують 1,9% сайтів», – додав Станіслав Свідлов.

 

 

19.11.2015