Навколо скверу Святого Юра може спалахнути новий конфлікт.

У сквері Св. Юра є ще принаймні десять дерев, які насправді потребують усунення, оскільки вони аварійні, хворі й загрожують неконтрольованим падінням, заявив начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка, передає ЗіК.

 

«Тут йдеться не про дорогу, а про безпеку людей і збереження інших дерев, на які можуть впасти аварійні рослини. Саме тому їх треба видаляти. Це буде найближчим часом, бо є небезпека, і її треба усунути», — сказав Андрій Галушка.

 

Він також додав, що вчора у сквері пересадили вісім дерев, яким до 30 років, щоби вберегти їх від знищення під час прокладання дороги, що передбачена у проекті реконструкції площі св. Юра.

 

«Ми пересадили скумпію, кілька лип, ясен білоцвітний, клен, ґлід, акацію. Дерева пересадили у межах скверу, тобто перемістили їх у ті місця, де раніше були такі насадження. Таким чином ми відновили ансамбль тих дерев, який був висаджений давно», — розповів Андрій Галушка.

 

Чиновник запевнив, що осінь — найкращий період для пересаджування дерев.

 

Також у сквері протягом листопада планують висадити нові дерева.

 

Водночас активісти руху «Захистимо сквер Святого Юра» кажуть, що між ними та владою була домовленість про пересадження дерев, натомість про зрізання — не йшлося.

 

Нагадаємо, три місяці тому у Львові офіційно відкрили пам'ятник митрополиту Андрею Шептицькому. Попри конфлікт, пам'ятник таки встановили поруч зі собором св. Юра, а на місці, де раніше була дорога, облаштували площу. Однак площа ще не закінчена: з боку скверу бруківку не доклали. У Львівавтодорі запевняють, що це зробили спеціально: коли досягнуть повної згоди із захисниками скверу щодо перенесення дороги, роботу продовжать.

12.11.2015