До місцевих рад у двох областях балотуються 68 священиків.

На Львівщині лідером з висунення священиків кандидатами у депутати є "Наш край". На Тернопільщині - "Батьківщина". У двох округах на Тернопільщині є навіть по двоє кандидатів-кліриків. 

 

Як розповідає "Релігійно-інформаційна служба України" у своєму розслідуванні, участь у цьогорічних виборах до районних, міських та обласних рад на Львівщині беруть 34, здебільшого православних, священиків. Водночас, на Тернопільщині кандидатів-священиків теж 34.

 

У Львівській області балотуються, за інформацією РІСУ, 22 священики УПЦ КП, 8 священиків УАПЦ, 2 священики УГКЦ. Конфесійну приналежність ще двох священиків встановити РІСУ поки що не вдалося.

 

Від "Нашого краю" до Львівської міської ради балотуються чотири священики УПЦ КП. Ще п'ятеро священиків УПЦ КП балотуються від "Нашого краю" до різних районних рад області. Один священик УПЦ КП балотується до Львівської обласної ради. Крім того, від "Нашого краю" до районних рад балотуються два священики УАПЦ.

 

На другому місці за кількістю священиків у списках кандидатів на Львівщині після "Нашого краю" - "Батьківщина". До місцевих рад ця політична сила веде 5 отців. Від БПП "Солідарності" балотуються 3 священики. Від КУНу, Радикальної Партії Олега Ляшка, "Громадянської позиції", ХДСу, НРУ - по два священики. По одному священику у свої списки включили Українська Галицька Партія, "Свобода" та "Народний контроль".

 

На Тернопільщині балотуються 22 священики УПЦ КП, 6 священиків УАПЦ, 4 священики УГКЦ і один дяк з церкви УГКЦ, а також один священик УПЦ МП. 

 

Від БПП "Солідарності" до місцевих рад балотуються 8 священиків, від "Батьківщини" - 15, від "Свободи", "УКРОПу", Радикальної Партії Олега Ляшка, "Громадянської позиції" - по 2 священики, від партії "Добрий самарянин", партії "Соціалісти" та Української Галицької Партії - по одному священику.

 

Цікаво, що в окрузі №23 до Зборівської районної ради кандидатом у депутати "Батьківщина" висунула священика УГКЦ з парафії у селах Калинівка та Присівці, а "УКРОП" - дяка із сусідньої парафії УГКЦ у селі Грабківці. Водночас, до Теребовлянської районної ради в окрузі №17 БПП "Солідарність" висунула кандидатом у депутати священика УПЦ КП, а "Батьківщина" - священика УАПЦ. Щоправда, села, у яких вони правлять, не межуть одне з одним.

 

16.10.2015