Вибори у Львові: інтриґу вбито

Висування Андрія Садового майже вбило інтриґу на виборах міського голови Львова. Хіба що когось цікавить, чи оберуть чинного міського голову в першому турі, чи знадобиться два. А щодо львівської міської ради, то головне питання залишається незмінним — чи вдасться Садовому створити лояльну до нього більшість, чи міськрада й надалі залишатиметься форпостом опозиції до міського голови.

 

Знимка Alex Kovalchuk

 

Один тур чи два?

 

Проголошення міського голови Львова кандидатом на цю ж таки посаду від «Самопомочі», пафосно висловлюючись, практично вбило передвиборчу інтриґу, бо попри все чинний міський голова не має реальної конкуренції на перегонах за перше крісло у Ратуші. Це припущення підтверджують й результати соціологічних опитувань. Зокрема, опитування соціологічної групи «Фама» показує, що Садовий перемагає у першому турі з вагомим відривом від решти конкурентів. Щобільше, всі конкуренти Садового разом набирають менше голосів львів'ян, ніж він один. Його результат — 55,1% проти 17,4% Дмитра Добродомова і 12,5% Володимира Гірняка, які є найближчими у цих змаганнях переслідувачами львівського бурмистра.

 

Щоправда, ці результати не можна вважати еталонними бодай тому, що «Фама» вважається соціологічною конторою, близькою саме до чинного міського голови, і це дослідження, маємо підстави припускати, робила саме на замовлення його команди. Однак українська практика показує, що соціологія рідко буває справді незаанґажованою та й з інших причин не відтворює реальну ситуацію до десятих процента. Отже, цікаві радше тенденції — їх з опитувань можна простежити.

 

Зважаючи на те, що є виборці, які вагаються й ухвалюють остаточне рішення на останньому відтинку виборчої кампанії, то радикально змінити ситуацію на виборчому полі могло би хіба якесь чудо або ж мегакомпрометуюча інформація на лідера «Самопомочі». Щось на кшталт історії з екс-суддею Зваричем, коли влаштували «маски-шоу», затриманнями у прямому ефірі та демонстрацією того ж таки компромату на ТБ.

 

Певні сиґнали на адресу Садового з Києва вже надсилали. Йдеться про розслідування ймовірних зловживань під час підготування до Євро-2012. Щоправда, тоді це прив'язували до ситуації з фракцією «Самопомочі» у ВРУ, яка вперто не хотіла голосувати за проекти законів щодо децентралізації. Однак не можна відкидати того, що це китайське попередження поширюється й на місцеві вибори. Всі ці попередження радше зведуться до того, щоб максимально потріпати Садовому нерви і довести вибори у Львові до другого туру, тимчасом як Андрій Іванович прагне стати «однотуровим» на зло усім недоброзичливцям.

 

Добродомов хотів би перемогти у другому турі, Садовий — ще в першому

 

На такий сценарій вказує проблема, яку добре видно з результатів опитування: жоден із супротивників Садового не має настільки вагомої підтримки виборців, щоб створити чинному мерові реальну конкуренцію. Це дуже чітко видно з моделювання другого туру виборів, у якому брали б участь Садовий і Добродомов, — 58,6% проти 20,6%.

 

Дмитро Добродомов, який сьогодні вирвався на друге місце в опитуваннях, завдячує це постійній присутності на телеекранах і «правильній» конвертації власного телепроекту в проект політичний. У Львові його ще не встигли забути як ведучого «Хто тут живе?», а добре сформований імідж борця з корупцією в парламенті тільки додає голосів. Однак корупція не єдина проблема у Львові, хоч і дуже вагома. А повсякденного досвіду реального управління великим містом Добродомов не має. І поки що він не оголосив про те, кого саме візьме в команду, яка мала б узятися за щоденний менеджмент.

 

Приблизно така сама мотивація виборців може бути і щодо кандидатури Володимира Гірняка — багаторічного опонента Андрія Садового у стінах міської ради. Для Гірняка це вже навіть не друга кампанія на виборах бурмистра, і тривожним сиґналом для його штабу мало би стати те, що ветерана львівських перегонів спокійно випередив набагато молодший проект Дмитра Добродомова.

 

Два народні депутати Ігор Васюник та Оксана Юринець беруть участь у виборах задля подальшої капіталізації іменного бренду. Пані Юринець працює не лише на перспективу, але також для того, щоб відкусити кілька процентів електорального поля Садового, використовуючи бренд президентської партії.

 

Натомість Ігор Васюник працює радше на якийсь свій проект, зважаючи на те, що «Народний фронт» вперто дихає на ладан. Його команда влаштувала екстраваґантний старт «біографічною» статтею на «Львівському порталі», яка за рейтинґом цитованості в соцмережах поступилася їхньому ж таки слоґану про два Львова(и). Це добряче підвищило  впізнаваність претендента, однак цього геть замало, щоб випередити головних конкурентів у борні зі Садовим.

 

Монополія «Самопомочі» чи союз?

 

Зважаючи на все, другою головною інтриґою залишається те, чи зможе партія Садового повторити результат «Свободи» на минулих виборах і створити власну більшість. Беручи до уваги результати опитування, поки що ця ідея далека від втілення. Якщо припустити, що результати «Самопомочі» подані на можливому максимумі, то все одно до омріяних 50% треба набрати ще майже 15% як мінімум. Навіть з використанням адмінресурсу таке вчинити складно, тим паче, що за «Самопоміччю» пильно стежитимуть конкуренти.

 

Гірняк грає в кошульці «Правого сектору» та «Громадянської позиції»

 

Тому доводиться сподіватися на союзників. З огляду на загальноукраїнські «розклади», такими союзниками можуть стати «Батьківщина» та Радикальна партія. За версією «Фами», товариші Тимошенко набирають майже 6%, а ляшківці поки що баражують біля заповітної лінії — 4,5%. Тож якщо дати волю фантазії і припустити, що Радикальна партія подолає виборчий бар'єр навіть з мінімальним результатом, то разом вони здобудуть 11%, і це робить спільну коаліцію цілком ймовірною.

 

Водночас директор «Фами» Мар'яна Малачівська-Данчак припустила, що беручи до уваги відсоток тих, котрі не вирішили, за кого голосуватимуть, до Львівської міської ради може пройти більше партій, зокрема Українська галицька партія та «Укроп», що йдуть у переліку симпатій виборців одразу ж за радикалами. Зважаючи на контакти в минулому очільників обох політичних сил з чинним міським головою, можна припустити, що ймовірність укладення союзу між ними є доволі високою.

 

Щодо інших політсил, то шанси на союз із ними для «Самопомочі» мізерні. Адже «Свобода» та «Громадянська позиція» є багаторічними опонентами Садового, і з ними ситуація подібна до життя подружжя на межі розлучення — будь-який крок назустріч сприймається як підступ і лише погіршує ситуацію. Приблизно така сама ситуація і з «Народним контролем».

 

Водночас фракція БПП керуватиметься наказами з Києва, тож стосунки між цими політсилами залежатимуть від стосунків Садового і Порошенка та його оточення. З огляду на тертя щодо конституційних змін, союзницькі стосунки поки що не виглядають дуже ймовірними, але цього не можна відкидати за умови примирення сторін на найвищому рівні.

 

24.09.2015