Бойовики ІДІЛ завдали рекордних збитків світовим пам'яткам культури.

Про це заявила генеральна директорка UNESCO Ірина Бокова – повідомляє видання Haaretz.

 

 

«Ми не бачили нічого подібного з часів Другої світової війни. Це найжорстокіше систематичне знищення всесвітньої культурної  спадщини, - сказала Бокова в інтерв'ю агентству Associated Press.

 

Вона розповіла, що в UNESCO проаналізували знимки, зроблені зі супутників, на яких видно розграбування артефактів. Світова спільнота ніяк не може перешкодити бойовикам «Ісламської держави Іраку і Леванту» на окупованих ними територіях, тому в організації вважають, що пріоритетом має стати, принаймні, запобігання контрабанді артефактів.

 

Напередодні повідомлялося, що бойовики ІДІЛ бульдозером знесли християнський монастир в невеликому місті Ель-Карьятейн в провінції Хомс на північному заході Сирії.

 

У травні екстремістське угруповання встановило контроль над стародавнім містом Пальміра, що є пам'яткою Світової спадщини UNESCO. З того часу дослідники у всьому світі побоювалися, що античну Пальміру спіткає та ж доля, що і низку інших архітектурних пам'яток на території Іраку, зруйнованих бойовиками.

 

Раніше також повідомлялося, що бойовики «Ісламської держави» підірвали дві стародавні гробниці в Пальмірі. Ісламісти також відтяли голову 82-річному археологові  Халедові Асаду – головному зберігачеві античних пам'яток в Пальмірі. Він потрапив у заручники бойовиків, коли ті захопили місто. Асада не лише вбили, але ще й вивісили тіло на античній колоні в центрі Пальміри.

22.08.2015