Соціологія: Українці не готові протестувати, зате схильні виправдовувати самосуд.

Понад половину українців (60%) вважають, що в Україні наразі неможливі масові протести. Водночас на акції непокори готові вийти лише 18% громадян.

 

Про це свідчать результати соціологічного опитування, що його здійснили фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова 22–27 липня.

 

У перспективу масових акцій вірять 28% респондентів (зокрема, 6% упевнені, що в їхніх містах та селах відбудуться протести, а 22% — припускають таку можливість). Вуличних акцій найбільше сподіваються в центральному реґіоні — 38%; на сході — 30%, на заході — 28%.

 

4% українців «обов'язково» взяли б участь у протестах; 14% — «скоріш за все». Натомість 43% точно не вийдуть на акції непокори, а 24% — «скоріш за все» не вийдуть. Соціологи зазначають, що це найнижчі показники готовості до протестів за період від травня 2013 року. Найвищі протестні настрої фіксувалися в опитуванні у січні 2015 року, коли вулична боротьба приваблювала 43% населення (то був час, коли стрімко падала гривня і зростали ціни).

 

Найбільш охочим до протестів є західний реґіон — 33% готові вийти на акції непокори. Парадоксально, та найбільш врівноваженою є ситуація на сході — 10% потенційних протестувальників; і на вільних територіях Донбасу — 7%.

 

Водночас українці виявилися радикальнішими у ставленні до самосуду. З одного боку, лише 12% респондентів поділяють думку, що «самосуд в наших умовах є єдиним способом покарати злочинців». При тім 35% вважають, що самосуд, хоч і неприпустимий, але часом може мати виправдання. Категорично налаштовані проти самосуду 46% громадян. Найвищою підтримка «судів Лінча» є в західному реґіоні — 60% абсолютних та відносних прихильників.

 

Під час дослідження опитано 2 011 респондентів віком від 18 років у всіх реґіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки — 2,3%. Опитування провадили в межах проекту Громадського соціологічного консорціуму за фінансової підтримки програми Європейського Союзу.

 

11.08.2015