Громадські активісти просять мера врятувати історичну садибу.

 

Низка франківських громадських організацій просять мера Анушкевичуса зупинити руйнування садиби Гриневичів і посприяти її внесенню до реєстру пам’яток історії, культури та архітектури. Зараз на місці садиби хочуть збудувати багатоповерхівку.

 

Як повідомляють «Версії», низка громадських організацій та активістів Івано-Франківська підписали і поширили відкрите звернення до мера міста Віктора Анушкевичуса та головного архітектора Володимира Гайдара. У ньому вони просять міську владу посприяти внесенню садиби Гриневичів до реєстру пам’яток історії, культури та архітектури, врахувати при цьому думку місцевих істориків, краєзнавців та мистецтвознавців, а також зупинити видачу будь-яких дозвільних документів забудовнику, що хоче зруйнувати садибу.

 

 

Звернення з’явилося у зв’язку з тим, що нині, 24 липня, о 13:00 у Департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради мало б відбутися чергове засідання містобудівної ради, на якому збираються розглядати питання «реконструкції будинку з добудовою громадських приміщень та надбудовою житлових приміщень». Йдеться про так звану садибу родини Гриневичів.

 

Активісти вважають, що забудовник фактично має наміри зруйнувати садибу Гриневичів та «збудувати на її місці багатоповерхівку». На їхню думку, садиба має «величезну історичну, культурну та архітектурну цінність».

 

«Кам‘яниця Гриневичів у проекті історико-архітектурного опорного плану міста Івано-Франківська вже внесена до списку нововиявлених пам’яток архітектури місцевого значення. Будинок збудовано 200 років тому. Він демонструє типову міщанську архітектуру Станіславова до Мармулядової пожежі 1868-го року, – наголошують активісти. – Оскільки тоді центр міста вигорів включно із ратушею, садиба Гриневичів сьогодні є унікальним явищем давньої містової архітектури».

 

Втім, садиба, на їхню думку, цінна не лише архітектурою, але й історією. Власницею будинку була Ірина Гриневич, член «Пласту».  Катря Гриневичева — відома українська письменниця та керівник львівського «Союзу українок» була заміжня за рідним вуйком Ірини Гриневич і часто гостювала у садибі, приїжджаючи зі Львова. У 1980-х роках будинок слугував явочною квартирою для забороненої УГКЦ. У ньому також збиралися дисиденти Левко Лук’яненко, Микола Поровський, Роман Круцик. Під зверненням підписалася громадська ініціатива «Збережи старий Івано-Франківськ» та ще 13 інших організацій.

 

Як розповідає «Галицький кореспондент», перед смертю Ірина Гриневич заповіла половину будинку з боку фасаду «Союзу українок» з єдиною умовою – що в ньому облаштують родинний музей Гриневичів. Облаштувати музей саме у цій садибі – було волею її власниці. Музей працював у садибі з 2001 по 2012 рік. Пізніше «Союз українок» пристав на пропозицію одного з підприємців, що став співвласником будинку. Той пропонує знести стару садибу і побудувати багатоповерхівку, у якій обіцяє надати «Союзові українок» приміщення площею 200 метрів квадратних під музей.

 

24.07.2015