Кримський демарш французької депутатської «десятки»

У четвер, 23 липня в Криму відбулася не надто приємна для України подія: півострів відвідала делегація французьких депутатів. Кремлівські речники вже висловили надію, що ці відвідини стануть першим кроком у визнанні Заходу приналежності Криму до Росії. Чи не поспішили?

 

 

Група французьких парламентаріїв спершу прибула  до Москви, це сталося у середу ввечері. Очолює 10-членну делегацію депутат Національних зборів Франції Тьєррі Маріані. Він репрезентує правоцентристську партію екс-президента Ніколя Саркозі «Республіканці». До неї належить і більшість французьких гостей.  Зокрема, член комісій з питань національної оборони Національних зборів Нікола Дюік і член комісій у закордонних справах Жак Міяр. Прибув до Москви, а потім і до Криму і сенатор Ів Поццо ді Борґо – заступник голови комісії із закордонних справ Сенату. Є також представники центристів і лівих сил.

 

Тобто, до депутатської делегації увійшли далеко не марґінали французької політики. Адже раніше побутувала думка, що нині на батьківщині де’Карта, Вольтера і де’Голя підтримувати Путіна, Кремль і «кримнаш» здатні лише як не ультраправі, то ультраліві. На жаль, це виявилося не так. Особливо прикро, що пропутінські настрої плекаються серед членів партії «Республіканці», котра має всі шанси стати лідеркою електоральних симпатій на наступних парламентських виборах у Франції.

 

Водночас це надзвичайно надихає кремлівських політиків. Депутати Державної думи РФ  висловлюють впевненість, що ініціатива французьких парламентаріїв «послужить прикладом і для інших європейських політиків». «Подія надзвичайно важлива. Поки що я не став би називати її проривом, але це, безумовно, перший крок до прориву. Позицію делегації буде неможливо проігнорувати ні Національним зборам Франції, ні Європарламенту, ні ПАРЄ, ні ПА ОБСЄ», – написав на своїй сторінці в Facebook глава комітету з міжнародних справ Ради федерації Костянтин Косачєв. Він навіть порадив іншим зарубіжним політикам «набиратися політичної мужності і слідувати французькому почину».

 

Переможними реляція роздалися й інші представники російської парламентської верхівки. «Делегація з політичного мейнстріму – такого ще не було. На мій погляд, це прорив. Візит французьких парламентаріїв показує, що є не тільки та Європа, яка хоче протистояти Росії», - поспішає піднести значимість французького вояжу голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков. «Візит французької делегації – це подія знакова, результати якої не вдасться замовчати», – заявив  голова комітету в справах СНД Державної думи Росії Леонід Слуцький.

 

А чи не поспішили вони святкувати свою «велику перемогу»? Явно поспішили. Так, дійсно, вперше парламентська делегація відвідала Крим після його анексії Росією. Були, звісно, відвідини півострова різних проросійськими депутатами, коли окупація de facto відбулася, навіть деякі з них виступили спостерігачами на незаконному референдумі. Але після офіційно оголошеного російським президентом Володимиром Путіним приєднання Криму до Росії, парламентарії з демократичних країн ще не відвідували півострова, принаймні відкрито.

 

Зрозуміло, що ця витівка французьких депутатів викликала гнівну реакцію в Києві. Український МЗС визнав ініціативу французьких парламентаріїв «безвідповідальним кроком» і «проявом неповаги до державного суверенітету України, до її законодавства, а також до політики Франції та ЄС, які визнають незаконною окупацію Криму».

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман надіслав листа голові Сенату Французької Республіки Жерару Ларше та голові Національних зборів Французької Республіки Клоду Бартолону у зв’язку з наміром групи французьких сенаторів відвідати анексований Крим. «Організоване таким чином і без згоди української сторони перебування французьких парламентаріїв у Криму суперечить українському національному законодавству», – йдеться у листі.

 

Суперечить не лише українському законодавству, але й міжнародному. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус. Він запевнив, що французька влада жодним чином не благословляв цих десятьох депутатів на кримську подорож.  Під час закритої зустрічі з членами комісії Національних зборів у закордонних справах міністр заявив, що «шокований» новиною про поїздку, оскільки «в'їхати до Криму без дозволу влади України означає визнати домагання Росії».

 

У тому, що ні Тьєррі Маріані, ні інші члени «десятки» не репрезентуватимуть ні офіційний Париж, ні Палату депутатів, ні Сенат, запевнили  голова Сенату Жерар Ларше та голова Національних зборів Клод Бартолон. Про це повідомив у своєму пості у Facebook’у Володимир Гройсман: «Я дякую спікеру Сенату Франції Жерару Ларше та Голові Національних Зборів Франції Клоду Бартолону за чітку позицію щодо підтримки територіальної цілісності України. Зокрема, пан Жерар Ларше відмовив двох сенаторів від поїздки до Криму та публічно висловив своє негативне ставлення до такого кроку колег. Пан Клод Бартолон, в свою чергу, заборонив парламентарям говорити від імені Національної Асамблеї та використовувати для поїздки бюджетні кошти. Таким чином візит окремих депутатів нижньої палати французького парламенту до Криму матиме виключно приватний характер. 


Ще раз хочу подякувати керівництву Парламенту Франції за швидку і однозначну реакцію на ідею деяких свої колег відвідати анексовану територію. Сподіваюсь на подальшу дружбу, взаєморозуміння і співпрацю між нашими країнами».

 

Свій рішучий протест діям французьких депутатів висловив і Берлін. Німецький політикум твердо вважає приєднання Криму до Росії актом анексії, що суперечить міжнародному праву. «Будь-які дії, що підривають такий правовий погляд на обставини цієї справи, є неналежними», - заявив речник німецького МЗС Мартін Шефер.

 

Тож кремлівські політики занадто поспішили, заявивши про великий прорив. Французьким депутатам доведеться побувати в Криму виключно як «приватним особам», про що вони самі врешті-решт заявили. Хоча з іншого боку, як резонно зауважила голова комісії з міжнародних справ Національних зборів Франції Елізабет Ґіґу: «Заява  про "приватних осіб" не витримує критики, оскільки 9 депутатів і один сенатор не можуть "тимчасово припинити" власні повноваження для того, щоб на кілька днів гайнути на окуповану територію».

 

Тому неприємний осад все ж залишається. Але чи свідчить цей вояж, що французький політикум потроху стає лялнішим до путіна? Навряд чи. Розберімося, ким є провідник «десятки» Тьєррі Маріані й чим він дихає. Нагадаємо спершу, що він нещодавно, у квітні цього року, вже приїжджав до Москви так само у складі делегації французьких парламентарів. Причому квітневий візит теж відбувся всупереч позиції голови нижньої палати французького парламенту Клода Бартолона.

 

Відомо також, що Маріані є співпрезидентом асоціації «Франко-російський діалог». Другим співпрезидентом з російського боку є славетний олігарх з близького кола друзів Путіна,  президентом РЖД Володимир Якунін.  Відомо, що обоє співпрезидентів є добрими друзями й певним чином – бізнес-партнерами. Адже 2011 року, ще за президентства Ніколя Саркозі, Маріані був міністром транспорту.

 

Це дає підстави стверджувати, що путінофільство Маріані продиктоване передовсім його бізнесовими й лобістськими інтересами. Він дуже активно виступав проти антиросійських санкцій. «Спровокована США неконструктивна політика війни санкцій руйнує економіку Європи. Санкції зачіпають інтереси не тільки Росії, але й не меншою мірою Франції, де сьогодні протестують виробники сільгосппродукції, яким «антикримські» санкції завдають безпосередніх збитків», - наголошував французький депутат.

 

Чи мала б Україна в цій ситуації діяти жорстко й рішуче? Однозначно. Скоріш за все, Київ внесе «десятку» в «чорний список» нев’їзних.

 
23.07.2015