Одразу дві галицькі області цього тижня дістали нових прокурорів: на Івано-Франківщині різко замінено попередника, а на Тернопіллі відбулось давно очікуване призначення на вакантне місце. Івано-франківська громада просто збунтувалася, але насилу таки дала новопризначеному 100 днів на «проявити себе». На Тернопільщині призначення сприйняли спокійно. А на Львівщині обласний прокурор тримається, хоч і потерпає від спорадичних атак «людей Ігоря Коломойського».

 

Задоволене Тернопілля

 

Був Гулкевич, став Мартинюк

 

Три місяці крісло обласного прокурора Тернопілля залишалося порожнім — наказ про звільнення Юрія Гулкевича, який працював на цій посаді протягом року, з'явився ще 31 березня.

 

Цей «старий» прокурор був особою злегка одіозною: шлейф незаконної діяльності та корумпованості тягнувся за ним ще з попередньої посади керівника Бучацької районної прокуратури. Там його начебто «тримав» голова райадміністрації, «реґіонал» Василь Савка, а на посаду обласного прокурора протягнув колишній однокурсник — тодішній генпрокурор, «свободівець» Олег Махніцький.

 

Навесні цього року проти Гулкевича в кріслі прокурора остаточно збунтувалися громадські активісти-автомайданівці — вимагали для нього відставки за бездіяльність у розслідуванні злочинів місцевої влади режиму Януковича. Але вирішальну роль у звільненні Гулкевича відіграв депутат Дмитро Шлемко, який в офіційному зверненні до генпрокурора Шокіна надав докази про співпрацю Гулкевича з режимом Януковича та виконання злочинних наказів.

 

З призначенням нового прокурора Тернопілля зволікали аж дотепер. Вибір зупинився на Олександрові Мартинюку родом з Хмельниччини.

 

«Я маю кілька ключових завдань у своїй роботі: протидія сепаратизму, боротьба з масовим ухилянням від мобілізації, подолання корупції та координувати діяльність усіх правоохоронних органів Тернопільщини (як відомо, відповідно до вимог нового законодавства, на Тернопільщині замість районних буде створено чотири місцеві прокуратури) і поставити крапку в процесі перевірки й розслідування правопорушень що під час Революції гідності», — перше, що розповів про свої плани новопризначений.

 

Частина перелічених завдань перегукується з напрямками роботи Тернопільської облдержадміністрації, яка, як видається, задоволена призначенням. Очільник ТОДА Степан Барна під час відрекомендування Мартинюка зауважив: «Зараз ми, спокійно дивлячись один одному у вічі, можемо говорити, що жодна посада в Тернопільській області не продається. Відтак у нас вже сформувався повний склад керівників, які здатні нести відповідальність за ситуацію в області».

 

Не має наразі претензій до новопризначеного і громада Тернопілля, принаймні досі ніхто з активістів не сказав жодного слова проти.

 

Франківщина бунтує

 

Був Настасяк, став Братюк

 

Гучне звільнення прокурора Івано-Франківської області не залишилося поза увагою громадськості й спричинило дискусію довкола обставин, які йому передували. Йдеться про відкриту заяву на адресу нинішнього намісника в Одеській області Міхеїла Саакашвілі, його відповідь і наказ на сайті Генеральної Прокуратури України про звільнення Ігоря Настасяка. Вже за кілька днів, у вівторок, 30 червня, Прикарпаття отримало нового прокурора із Закарпаття — Владислава Братюка. Чи буде він кращим за попередника? Стане зрозумілим через сто днів...

 

Настасяк vs Саакашвілі

 

У п'ятницю, 19 червня, під час виступу на круглому столі ГО «Поступовий гурт франківців» Ігор Настасяк прокоментував діяльність Міхеїла Саакашвілі. Мовляв, якщо голова ОДА приводить із собою начальника обласної міліції, який не знає жодного слова українською і не знає жодної норми законодавства, то він не розуміє, як можна працювати. З його слів, голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук перед тим, як зробити щось «різке», телефонує і радиться з ним. «Я кажу: так робіть, а так ні, бо станете моїм клієнтом», — зауважив Настасяк.

 

«Ця частина була вирвана з контексту загального діалогу прокурора», — зазначив ініціатор круглого столу, керівник організації «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович. Ігор Настасяк висловив свою суб'єктивну думку, оцінні міркування, які використали місцеві ЗМІ. Під час виступу прокурор мотивував свої слова, проте їх залишили поза увагою.

 

На висловлювання прокурора відразу ж зреагував колишній президент Грузії, а нині намісник Одещини Міхеїл Саакашвілі, написавши на своїй сторінці у Facebook: «Шановна генеральна прокуратуро, і багато ще у вас в прокуратурі таких недалеких "розумників"? І після цього вони будуть морочити голову, що загальний нагляд скасований, та одночасно бундючитись, що губернатор радиться з ними з будь-якого приводу. Треба б мешканцям Івано-Франківська нагадати цьому пережитку минулого, що ми живемо у постмайданівській Україні, де губернатори мають рівнятись на народ, а не на прокурорів».

 

Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук також не залишив ситуацію без відповіді. Розповів, що Ігор Настасяк попросив вибачення, пояснивши, що журналісти неправильно потрактували його слова. Пан Гончарук наголосив: у своїй роботі керується тільки вказівками Президента Петра Порошенка. З прокурором консультуватися звички не має, але визнав: телефонує до нього, щоб дізнатися про ситуацію в області. І зауважив, що питання про звільнення Настасяка з посади наразі не актуальне.

 

Ігор Настасяк відмовився коментувати ситуацію. Перший заступник прокурора Володимир Торованин зазначив, що прокурор був у Києві, написав заяву на звільнення за власним бажанням. 25 червня на сторінці заступника генпрокурора Давида Сакварелидзе з'явилось повідомлення про звільнення прокурора Івано-Франківської області. Після того на офіційному сайті Генеральної Прокуратури України вивісили наказ за підписом Віктора Шокіна про звільнення Ігоря Настасяка з його посади.

 

100 днів кредиту

 

30 червня заступник генерального прокурора України Анатолій Матіос відрекомендував новоспеченого прокурора Івано-Франківщини Владислава Братюка. Термін призначення — 5 років. Водночас прокуратуру Тернопільської області, згідно з наказом Шокіна, очолив старший радник юстиції Олександр Мартинюк.

 

«Впевнений, що за допомогою чесного та досвідченого колективу прокуратури області ми зможемо вибратися з цього становища. Ми не повинні ховати очей, необхідно працювати відкрито. Я обіцяю всім співпрацю та розуміння. Ми зуміємо в найкоротші терміни зрушити ситуацію», — наголосив Владислав Братюк.

 

Ще перед призначенням прокурора «Правий сектор — Прикарпаття» оприлюднив Відкриту заяву з приводу призначення прокурором Івано-Франківської області Владислава Братюка. Активісти акцентували увагу на тому, що минуле прокурора рясніє порушеннями, несумісними з його посадовим призначенням.

 

З Відкритої заяви з приводу призначення прокурором Івано-Франківської області В.Братюка:

 

«Як стало відомо із ЗМІ — за наказом Генерального прокурора України прокурором Івано-Франківської області призначений закарпатець, старший радник юстиції Владислав Братюк. Підступно і підкилимно, іґноруючи цінності Майдану, таємно від громади області, а отже, зневажаючи жертви Революції гідності та воєнні події на сході України, діючий режим закріплюється сумнівними кадровими призначеннями.

 

Так, відповідно до інформації зі ЗМІ , послужний список прокурора Братюка рясніє підозрами у порушеннях, несумісними із його посадовим призначенням. З них, зокрема: хабарництво; отримання "в подарунок" дорогого будинку; скоєння ДТП у стані алкогольного сп'яніння, у якій є потерпіла; причетність до замаху на вбивство; вимагання грошей на підставі незаконних порушень кримінальних справ; "прикривання" злочинців; керування будівництвом вілли Пшонки на Закарпатті і т. д.

 

Висловлюємо обурення призначенням В.Братюка на посаду прокурора Івано-Франківської області. Вимагаємо від Генерального прокурора України В.Шокіна скасувати наказ про дане призначення. Реагуючи, поки що, письмово, закликаємо причетних не провокувати громадськість до повторення "чистого четверга". "Кримінал" щодо патріотів, мабуть, вже доручено розглядати "новопризначеному"! Будемо також сподіватися на підтримку голови одеської ОДА щодо цього прокурора».

 

Натомість на захист новопризначеного виступила місцева Самооборона. Координатор організації Юрій Лоп'янецький зауважив: «Давали випробувальний термін Ігореві Настасяку, тож буде справедливо дати карт-бланш і Владиславові Братюку».

 

Одне слово, громадськість області змирилася з призначенням пана Братюка лише на 100 днів — протягом цього часу обіцяє ретельно стежити за діями нового прокурора, а далі активісти чинитимуть «за ситуацією».

 

КОМЕНТАРІ

 

громадський діяч

Святослав НИКОРОВИЧ:

 

ПРИЧИНИ ЗВІЛЬНЕННЯ ПРОКУРОРА НЕЗРОЗУМІЛІ

 

Ситуація з призначенням прокурора не є однозначною. По-перше, не донесені до громадськості справжні причини відставки Ігоря Настасяка. Якщо ж це перепалка з Саакашвілі, то ми живемо у країні з князями і простими людьми. Якщо ж є інша причина, її обов'язково має знати громада. Адже Ігор Настасяк мав хорошу опінію і у ЗМІ, і у середовищі активістів.

 

Щодо нового призначення, то воно вкрай неприємне. Йому передував викид неґативної інформації про Владислава Братюка. Ряд організацій обіцяли не допустити призначення. А по факту відбулося кулуарне домовлення. Ті, хто були на представленні, побачили, що, виявляється, одна Самооборона висловлює думку всієї громади. Більш того, прокуратура має з ними співпрацювати та обумовлювати призначення. Цей один випадок показує, як недалекі люди дозволяють іншим недалеким нищити країну.

 

депутат обласної ради

Василь ПОПОВИЧ:

 

НОВИХ ВАРВАРІВ НАМ НЕ ТРЕБА

 

Після інциденту з Саакашвілі Настасяка звільнили. Це є доказом відсутності в країні свободи слова, адже він лише висловив власну думку. Настасяк був людиною дії і працював віддано та ефективно. Дуже сумніваюся, що це на добро області. Принаймні він родом з Болехівського району Івано-Франківської області, тому розумів проблеми реґіону.

 

Нині призначили прокурора із Закарпаття, ми вже мали в міліції аналогічне призначення генерала, який грабував область. Нових варварів чи десантників нам не потрібно. В обласній прокуратурі має бути людина, яка візьме на себе відповідальність і буде добре працювати.

 

Львівщина тримається

 

Федик тримається

 

Роман Федик (родом з Пустомит) очолив прокуратуру Львівської області наприкінці 2014 року. Його перевели з аналогічної посади на Дніпропетровщині, на якій він працював від березня того ж таки року. Раніше він працював у прокуратурі Львівської та Запорізької областей, а також був прокурором міста Рівне.

 

У медіях писали, що зміна прокурора відбулася через конфлікт Федика з командою тодішнього голови Дніпропетровської ОДА та олігарха Ігоря Коломойського.

 

Один із заступників Коломойського, Святослав Олійник, звинувачував Федика у «кришуванні» наркотрафіку, а тодішній намісник Дніпропетровщини заявив, що прокурор області відпустив директора одного з підприємств міста, який нібито розтратив 40 млн. грн.

 

30 вересня минулого року кілька новообраних нардепів з команди Коломойського та представники так званого люстраційного комітету Дніпропетровська вдерлися до будівлі прокуратури області, здерли з Федика прокурорський значок, який, як вони твердили, був оздоблений діамантом. Пізніше прокурор заявив, що його ще й кілька разів вдарили по голові. Візитери в ультимативній формі вимагали відставки прокурора області.

 

В інтерв'ю газеті «Високий Замок» після призначення на посаду прокурора Львівської області Федик сказав: «Головну причину вбачаю у бажанні місцевих чиновників керувати прокурором області та роботою прокуратури загалом. Я цього їм не дозволяв, ніколи не був і не буду "ручним" прокурором».


Ще однією з причин конфлікту прокурор назвав те, що він хотів притягти до відповідальності голову Дніпропетровської ОДА за активну допомогу «тітушкам» під час подій біля будівлі Дніпропетровської ОДА 26 січня 2014 року.

 

Після призначення керівником прокуратури Львівщини Роман Федик опинився під вогнем критики народного депутата Володимира Парасюка, якого ЗМІ називають близьким до команди Коломойського.

 

2 січня народний депутат з представниками кількох громадських організацій «навідалися» до прокуратури області й висунули ультиматум Федикові: або відставка, або люстрація.

 

На те прокурор області відповів, що нардепові не личить виносити на широкий загал «порожні обвинувачення, де жоден факт не є обґрунтованим».

 

 

03.07.2015