Геніальність і божевілля: спільні гени

Ті ж самі генетичні ознаки, що пов’язані з підвищеним ризиком розвитку психозів, особливо часто присутні в спадковому матеріалі творчих людей. До такого висновку дійшла міжнародна команда науковців під керівництвом ісландського генетика. Численні аналізи спадкового матеріалу підтвердили давно відомий взаємозв’язок між творчістю та психічними розладами і звели його до генетичних причин.

 

 

 

Сальвадор Далі – художник, відомий епатажними витівками. Чи були вони проявами божевілля, чи примхами генія? Межа – тонка.

 

 

Згідно з висновками вчених, мозкові процеси, чиє протікання відхилилося від норми, в крайньому разі спричиняють шизофренію чи біполярні розлади, проте й підтримують творчі сили. Хоча генетичні ознаки для осіб, що страждають від цих захворювань, зазвичай невигідні, в геномі вони зберігаються, ймовірно, з огляду на те, що загалом для суспільства відіграють позитивну роль, – припускають учені в журналі Nature Neuroscience.

 

«Результати наших досліджень, власне, не дивують, адже залишатися креативним можна тільки тоді, коли думаєш не так, як переважна більшість. А на це здатні люди, які на підставі генетичних чинників більше схильні до шизофренії», – каже Карі Стефансон (Kari Stefansson) з біотехнологічної фірми «deCODE Genetics», розташованої в Рейк’явіку (Ісландія).

 

З попередніх розвідок вже знали, що родичі людей з шизофренічним й афективним психозами порівняно часто опановують мистецькі професії. Неясно дотепер, чи ця кореляція генетично зумовлена, чи ґрунтується на спільних впливах зовнішнього середовища.

 

Спочатку Стефансон і його колеги за допомогою порівняльного аналізу геному, який здійснили на зразках понад 150 тисяч людей, визначили ті сегменти ДНК, які в пацієнтів з психічними розладами проявляються частіше, ніж у здорових.

 

Потім науковці ідентифікували носіїв цих генетичних ознак в групі з 86 300 ісландців. Для них ймовірність захворіти на шизофренію був удвічі вищим, ніж для інших, окрім того в них помітили значно вищий ризик набути біполярний афективний розлад.

 

Зрештою, науковці шукали ті самі сегменти ДНК в геномі майже тисячі учасників ісландських мистецьких об’єднань, зокрема з-поміж художників, акторів, танцюристів, музикантів і письменників. Ймовірність, що в таких людей виявлять ознаки психозів, була на 17 % більшою в порівнянні з тими особами, що не задіяні в творчих професіях.

 

Генетики підтвердили свої результати на 8 900 шведських та 18 400 нідерландських учасниках окремих досліджень. Ці генетичні ознаки проявляються в митців та інших людей, яким тест констатував високий рівень творчості, на 25 % частіше, ніж в інших піддослідних. У цій взаємозалежності різниця в показниках IQ й освіченості (чи відсутність такої різниці) не відіграє ніякого значення.

 

Дослідження вперше пропонує конкретні докази того, що безпосередні генетичні впливи є причиною креативності, розповідають дослідники. Наступні розвідки мусять пояснити, як ці вроджені властивості геному зберігаються з покоління в покоління, хоча й підвищують ризик психічних розладів.

 

 

Genie und Wahnsinn: Gemeinsame genetische Grundlagen von Kreativität und Psychosen entdeckt

Wissenschaft-aktuell.de, 09. 06. 2015,

Зреферувала Соломія Кривенко

11.06.2015