Велике об’єднання. Львівщина

Українські громади переживають перший етап адміністративного переділу, згідно із ухваленими законами про децентралізацію. Він стосується переважно громад сіл та містечок, число яких вже за кілька місяців зменшиться у п’ять разів. Ініціатори змін кажуть, що справа не тільки у кількісному зменшенні, але й у тім, що більші громади стануть фінансово самостійними та отримають значно більше повноважень, щоби стати справжнім місцевим самоврядуванням. Сьогодні «Z» приглядається до того, як процес добровільного об’єднання малих громад відбувається у найбільші області Галичини. В центрі нашої уваги - Львівщина.

 

Станом на нині імовірний адміністративний поділ Львівщини на громади виглядає так. Клацни на мапу і побачиш її детально

 

Немічне самоврядування

 

Ні для кого не є таємницею, що  словосполучення «місцеве самоврядування» не має реального наповнення, адже понад 70% бюджетів місцевих громад є дотаційними. За даними Львівської облдержадміністрації (ЛОДА), серед сільських та селищних громад лише 72 були спроможні забезпечити свої потреби, а решту із 710 – потребували дотацій різного штибу.

 

Низка законів та законопроектів, знаних більше за кодовим словом децентралізація, покликані змінити таке становище і надати місцевим громадам як повноваження, так і фінансовий ресурс для їх виконання. Однак при цьому кардинально має змінитися адміністративна карта низового рівня - число громад в області має радикально зменшитися.

 

За останніми даними, пропозиції з Львівщини були сприйняті у Києві, хоча й не відразу – йшлося про те, що цифра у 140 громад в одній області завелика, згідно з методикою від уряду їх мало бути ледь не утричі менше. Та у підсумку усі зацікавлені сторони дійшли згоди, відтак цього тижня обласна рада затверджуватиме ці пропозиції.

 

Земля та гроші

 

За задумом ініціаторів змін, головними козирями для об’єднання громад є те, що вони отримують статус міст обласного підпорядкування, а відтак і окремий рядок в державному бюджеті. За рівнем повноважень ці громади будуть чимось подібним до теперішніх районів, однак цих повноважень буде більше, бо голову громади обиратимуть прямим голосуванням, а рада громади утворюватиме виконком.

 

Зміни у податковому законодавстві дозволять новим громадам акумулювати суттєво більше коштів, а що більшою нова громада буде, то більше коштів закладатимуть в державному бюджеті на освіту та медицину.

 

«За нашими підрахунками, внаслідок об’єднання нові громади отримають фінансовий ресурс на суму в три мільярди гривень до кінця року» - пояснює  керівник львівського Офісу реформ Орест Матвіїшин.

 

Крім того, об’єднані громади отримають ще один і дуже серйозний ресурс – їм нададуть право розпоряджатися землю поза межами населених пунктів – зараз цими землями керує Держземагентство.

 

Багаті не хочуть об’єднуватися з бідними

 

Головною перешкодою на шляху реформи є багаторівневий конфлікт інтересів. Адже втілити в життя реформу мають саме ті люди, повноважень яких найбільше убуде – голови сільських та селищних рад.

 

Після об’єднання замість сільських голів будуть старости, які автоматично входитимуть до складу виконкому громади. Однак старости будуть радше представниками виконавчої гілки влади і такі цікаві «теми» як продаж/оренда землі чи майна  уже не зможуть вирішувати самостійно. Натомість треба буде опікуватися всім діловодством у своєму селі, адже видача будь-яких довідок лягатиме на плечі саме старости.

 

Переділ владної ковдри часами набуває комічних обрисів. До прикладу, у Буському районі села Ожидів та Олесько ніяк не можуть погодити між собою, де саме має бути центр громади. Ожидів має більше фінансового ресурсу, натомість в Олеську є відповідна інфраструктура до потреб різних установ – від офісу громади до пожежної частини. Дві теперішні громади до останнього часу так і не змогли дійти згоди.

 

Є й одноосібники – громади, які ні з ким не хочуть об’єднуватися, бо їм і так добре. До таких належить громада села Вовче у Турківському районі. За даними голови Турківської РДА Олександра Лабецького, жителі цього населеного пункту ухвалили рішення жити відрубно.

 

З іншого боку поспіх, з яким намагаються реалізувати реформу, також не сприяє позитивному результату – йдеться про відсутність промоційної кампанії, яка могла би на пальцях показати, чому це треба робити і яким чином воно буде найліпше у перспективі.

 

До прикладу, відсутність належного інформування про суть та наслідки реформи призводить до того, що жителі сіл, сусідніх до міст у багатьох випадках бояться об’єднуватися з містами, бо вважають, що тоді їх змусять платити певні комунальні послуги за міськими тарифами, котрі дещо вищі, ніж у селі.

 

Ще інші бояться втратити сільраду та школу, бо мають гіркий досвід з минулого, що без цих установ село зникне.

 

Частина багатих громад не хоче об’єднуватися з біднішими, щоби не ділитися з ними своїми доходами. Однак це лише один бік процесу. Інший полягає у тому, що більше число населення громади дає більше грошей з державного бюджету, відтак шанси зробити щось для громади зростають.

 

А «Свобода» проти

 

Жодна реформа не обходиться без конфронтацій, а перекроювання адміністративної карти автоматично викликає й негатив. На цей раз критиками реформи стала ВО «Свобода». Представники цієї політичної сили неодноразово висловлювали критичні зауваження щодо того, що реформа пропихається згори і робиться це непрозоро та без залучення широких кіл громадськості.

 

Як розповів у коментарі депутат Львівської обласної ради з фракції ВО «Свобода» Володимир Чехут, він переконався у негативних настроях щодо реформи у Буському та Бродівському районах, де брав участь у заходах з обговорення реформи.

 

«У Буському, Бродівському та Радехівському районах люди про це нічого не знають. Це просто собі зібрались по 15-20 чоловік у районі, які вирішують, як і хто мав би об’єднуватися. Багато є випадків, що сільських голів ніхто не питається, а ставлять перед фактом.

У Бродівському районі згідно з цим законом , мало би бути дві громади, але ми пішли назустріч громадам, почали радитися і хочемо, щоби було 4 або й 5 громад . У Буському районі в.о. голови зібрав сільських голів і всі вони проголосували проти так званого об’єднання.

 

Ми не бачимо, що зміниться згідно з цим законом. Я ставив питання, що буде з ФАПами, що буде зі школами, адже школи за цими нормами мають бути на 300 учнів, чи дітей будуть довозити? Чи буде так, як є у селах Радехівського району, де вже третій рік поспіль наприкінці року через брак пального дітей не довозять на навчання тижнями. Є купа питань, що буде з цим комунальним майном і в принципі, що з того виграє громада» - аргументує свою позицію обласний депутат.

 

Володимир Чехут вважає, що правильним варіантом для об’єднання міг би стати референдум відповідних громад щодо об’єднання, бо таким чином можуть висловитися якомога більше жителів населеного пункту. За його словами, закон про місцеве самоврядування передбачає, що саме громада ухвалює такі рішення.

 

Не будемо гостро сперечатися, що референдум – добрий варіант, але…  Закону про місцеві референдуми немає, відтак результати опитування матимуть хіба рекомендаційний характер, а не обов’язковий.

 

З іншого боку, референдум – процес коштовний, на який, скоріш за все, ніхто зайвих грошей немає. Тому в Україні варто чекати розвитку подій за польським сценарієм, коли спочатку довго чекали на добровільне об’єднання, а коли притиснуло, збільшили  воєводства, особливо нікого не питаючи. Спочатку були протести, але за кілька років все вщухло.

 

За всіх цих прорахунків  адмінреформа може вже найближчим часом  стати легкою здобиччю політиків напередодні місцевих виборів. З огляду на потенційні непорозуміння й тертя між громадами, сумнівно, щоби політики не піддалися спокусі та не зробили реформу головною темою цієї виборчої кампанії.

 

Знаючи, як легко захоплюються львівські політики войовничою риторикою, можна спрогнозувати, що настрої проти реформи використовуватимуть проти політичних сил, які належать до парламентської коаліції, а судячи з останніх заяв, очолити цей рух може, власне ВО «Свобода», яка впала на сам низ у рейтингах підтримки партій виборцями. Та маємо припущення, що свободівці у цій справі будуть геть не самі.

 

Нові громади Львівщині подаємо в межах існуючих нині районів у алфавітному порядку.

Інформація станом на 27 травня 2015 року

 

БРОДІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1. Бродівська - населення 35370,

увійдуть населені пункти:

Броди, Гаї, Гаї-Смоленські, Гаї-Дітковецькі, Дітківці, Смільне, Сидинівка, Суховоля, Салашка, Бучина, Язлівчик, Берлин, Лагодів, Конюшків, Мідне, Станіславчик, Збруї, Кути, Бордуляки, Монастирок, Панькова, Пониковиця, Суходоли, Ковпин Ставок, Глушин, Косарщина, Голосковичі.

2. Лешнівська - населення 4802,

увійдуть населені пункти:

Лешнів, Піски, Лісове, Королівка, Гримайлівка, Комарівка, Кізя, Корсів, Антося, Шнирів, Бовдури, Білявці, Клекотів.

3. Ясенівська - населення 6304,

увійдуть населені пункти:

Ясенів, Новичина, Дуб'є, Лучківці, Дубина, Теребежі, Тріщуки, Пониква, Сухота, Видра, Боратин, Підгір'я, Переліски, Горбалі, Липина, Орани, Гаї-Суходільські, Підгірці, Загірці.

4. Заболотцівська - населення 2761,

увійдуть населені пункти:

Заболотці, Лугове, Висоцько, М.Переліски, В.Переліски, Ражнів, Велин, Мамчурі, Вовковатиця, Руда-Брідська.

5. Підкамінська - населення 11728,

увійдуть населені пункти:

Підкамінь, Паньківці, Яблунівка, Стрихалюки, Накваша, Микити,
Лукаші, Тетильківці, Паликорови, Кутище, Яснище, Попівці, Нем'яч, Дудин, Шпаки, Горбанівка, Черниця, Залісся, Пеняки, Чепелі, Літовище, Малинище, Голубиця, Жарків, Маркопіль, Шишківці, Орихівчик, Вербівчик, Стиборівка, Лукавець, Батьків,
Межигори, Звижень.

 

ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОН

 

1.Великолюбінська - населення 16729,

увійдуть населені пункти:

Великий Любінь, Бірче, Косівець, М.Любінь, Піски, Чуловичі, Завидовичі, Залужани, Зашковичі, Мальованка, Поріччя Грунтове, Поріччя, Поріччя Задвірне, Шоломиничі, Коропуж, Романівка,Хишевичі, Стоділки, Угри, Черляни, Черлянське Передмістя, Градівка, Вишня, Яремків, Дубаневичі.

2. Городоцька - населення 21168,

увійдуть населені пункти:

Городок, Повітне, Керниця.

3.Комарнівська - населення 13813,

увійдуть населені пункти:

Комарне, Бучали, Грімне, Кліцьків, Монастирець, Новосілки,
Переможне, Підзвіринець, Тулиголови, Татаринів.

4. Родатицька - населення 9807,

увійдуть населені пункти:

Братковичі, Галичани, Добряни, Долиняни, Мильчиці,
Речичани, Родатичі, Тучапи.

5. Суховольська - населення 7664, увійдуть населені пункти: Мшана, Суховоля, Бартатів.

 

ДРОГОБИЦЬКИЙ РАЙОН

 

1.Бориславська - населення 35100,

увійде м. Борислав.


2. Грушівська - населення 7003,

увійдуть територіальні громади:

Грушівська, Тинівська, Задівська, Волощанська, Ролівська, Добрівлянська,
Верхньодорожівська.

3. Дрогобицька - населення 77142,

увійде м.Дрогобич.

4.Лішнянська - населення 7069,

увійдуть територіальні громади:

Лішнянська, Монастир Лішнянська, Медвежанська, Унятицька, Броницька, Долішньолужецька, Бистрицька, Новошичівська, Биківська, Глинська, Ортиничівська, Ступницька, Сілецька, Котованівська.

5.Меденицька - населення 10818,

увійдуть територіальні громади:

Меденицька, Опарівська, Летнянська, Рівненська, Коросницівська, Довжанська,
Ріпчицька, Солонська, Далявська, Літинська, Городківська.

6.Модрицька - населення 3995,

увійдуть територіальні громади:

Модрицька, Станильська, Дережицька, Монастир Дережицька.

7.Нагуєвицька - населення 6081,

увійдуть територіальні громади:

Нагуєвицька, Попелівська, Ясенице-Сільнянська.

8.Новосільська - населення 7581,

увійдуть територіальні громади:

Болехівцівська, Новосільська, Нижньогаївська, Верхньогаївська, Війничівська, Почаєвицька, Раневицька.
 

9.Підбузька - населення 9329,

увійдуть територіальні громади:

Підбузька, Сторонська, Смільнянська, Жданівська, Залокотська, Урізька, Підмонастирська, Винниківська, Мокрянська.

10.Рихтицька - населення 8906,

увійдуть територіальні громади:

Рихтицька, Хатківська, Михайлевицька, Волянська, Вороблевицька, Снятинська, Залужанська, Старосільська.

11.Стебницька - населення 20985,

увійде місто Стебник.

12. Східницька - населення 9787,

увійдуть територіальні громади:

Східницька, Новокропивницька, Перепростиньська, Гутська, Підсухська,
Старокропивницька, Бистрицькогірська, Довжанськогірська, Рибницька, Майданська, Опаківська.

13.Трускавецька - населення 20725,

увійде місто Трускавець.

14.Уличнянська - населення 7096,

увійдуть територіальні громади:

Уличнянська, Доброгостівська, Бистрівська.

 

ЖИДАЧІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1. Жидачівська - населення 27003,

увійдуть населені пункти:

місто Жидачів, Бережниця, Журавків, Заболотівці, Загурщина,
Рогізно, Вільхівці, Іванівці, Волиця-Гніздичівська, Пчани, Тейсарів, Туради, Заріччя, Дем'янка-Лісна, Дем'янка-Наддністрянська, Межиріччя, Лівчиці, Руда, Ганівці, Млиниська, Голешів, Лапшин, Смогів, Гніздичів, Королівка, Покрівці.

2. Журавненська - населення 13147,

увійдуть населені пункти:

Журавне, Новошино, Володимирці, Заграбівка, Маринка, Подорожне, Зарічне, Демівка, Корчівка, Лисків, Романівка, Любша, Антонівка, Мазурівка, Мельнич, Буянів, Лютинка, Монастирець, Которини, Протеси, Старе Село, Облазниця,
Хутір Воля-Облазницька, Хутір Дунаєць, Жирівське, Корнелівка, Махлинець, Нове Село, Сидорівка, Крехів, Сулятичі, Чертіж, Дубравка, Тернавка.

3.Ходорівська - населення 29550,

увійдуть населені пункти:

Ходорів, Бортники, Букавина, Демидів, Молотів, Вербиця, Вовчатичі, Садки, Сугрів, Жирова, Бородчиці, Городище, Заліски, Загірочко, Добрівляни, Піддністряни, Кам'яне, Рудківці, Молодинче, Новосільці, Підліски, Черемхів, Отиневичі, Городищенське, Дуліби, Чорний Острів, Бориничі, Голдовичі, Дроховичі, Лучани, Нові Стрілища, Старі Стрілища, Лінія, Баківці, Закривець, Квітневе Репехів, Трибоківці, Грусятичі, Лищин, Дев'ятники, Калинівка, Прибілля, Юшківці, Кнісело, Бертишів, Орішківці, Соколівка, Кологори, П'ятничани, Сенів, Ходорківці, Вибранівка, Березина, Борусів, Бринці-Загірні, Бринці-Церковні, Чижичі

 

ЖОВКВІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Жовківська - населення 23931,

увійдуть населені пункти:

Жовква, Мокротин, Відродження, Копанка, Поляни, Тернів, Воля-Висоцька, Глинсько, Завади, Липники, Нова Скварява, Крехів, Козулька, Крута Долина, Папірня, Майдан, Фійна, Руда Крехівська, Сопошин, Мацошин, Стара Скварява.

2. Рава-Руська - населення 24821,

увійдуть населені пункти:

Рава-Руська, Потелич, Борове, Великі Долини, Гіркани, Гірки, Горяни, Зелена Гута, Клебани, Луг, Малі Долини, Ниви, Гута Обединська, Річки, Рата, Шабельня, Дев´ятир, Вільшанка, Капелюх, Ковалі, Лосини, Сорочі Лози, Чорнії, Липник,
Голокам´янка, Дубрівка, Загір´я, Йоничі, Лужки, Луцики, Малий, Помлинів, Равське, Старе Село, Гійче, Забір´я, Синьковичі, Волиця.

3. Дублянська - населення 17985,

увійдуть населені пункти:

Дубляни, Ситихів, Малі Підліски, Малехів, Гряда, Воля-Гамулецька, Великі Грибовичі, Малі Грибовичі, Збиранка.

4. Куликівська - населення 15837,

увійдуть населені пункти:

Куликів, Мервичі, Костеїв, Зашків, Завадів, Зарудці, Великий Дорошів, Малий Дорошів, Надичі, Гребінці, Звертів, Кошелів, Нове Село, Стронятин, Сулимів, Віднів, Зіболки, Гори, Нагірці, Великі Передпримихи, Малі Передримихи, Блищиводи, Дернівка, Чистопілля, Артасів, Смереків, Перемивки.

5. Магерівська - населення 9356,

увійдуть населені пункти:

Магерів, Замок, Монастирок, Кам´яна Гора, Підлісся, Зубейки, Думичі, Погарисько, Думичі, Лавриків, Окопи, Віхті-Дахи, Бабії, Панчишини, Кіпті, Мавдрики, Городжів.

6. Добросинська - населення 7283,

увійдуть населені пункти:

Добросин, Пили, Піддеревенка, Качмарі, Зарище, Кунин, Бір Кунинський, Гринчуки, Хитрейки, Цитуля, Бишків, Боброїди, Пирятин, Миляво, Кулиничі, Лущики, Бучми, Нова Кам´янка.

7. Туринківська - населення 10363,

увійдуть населені пункти:

Туринка, Оплітна, Руда, В´язова, Сарнівка, Боянець, Верини, Лісове, Підріка, Купичволя, Деревня, Кулява, Любеля, Залози, Соснина, Забрід, Казумин, Бесіди, Замочок, Борові, Кропи, Школярі, Галасі, Сороки, Діброва.

 

ЗОЛОЧІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Червоненська - населення 6132,

увійдуть населені пункти:

Червоне, Велика Вільшаниця, Гологірки, Стінка, Трудовач, Бортків, Мала Вільшанка, Скнилів, Гологори, Зашків, Лісові, Майдан-Гологірський, Новосілки, Митулин.

2. Поморянська - населення 7092,

увійдуть населені пункти:

Поморяни, Богугин, Загора, Кульби, Надільне, Торгів, Бібщани, Нестюки, Сновичі, Коропчик, Шпиколоси, Поляни, Красносільці, Махнівці, Чижів, Ремезівці, Підгір'я, Коропець, Жуків, Роздоріжне, Кропивна.

3. Глинянська - населення 8927,

увійдуть населені пункти:

Глиняни, Женів, Великий Полюхів, Заставне, Вижняни, Розворяни, Словіта, Мазів, Якторів, Перегноїв, Кривичі, Підгайчики, Косичі, Погорільці, Туркотин, Шопки, Куровичі, Печенія, Солова.

4. Золочівська - населення 45866,

увійдуть населені пункти:

Золочів, Вороняки, Єлиховичі, Городилів, Зозулі, Копані, Луг, Монастирок, Обертасів, Колтів, Верхобуж, Кругів, Руда-Колтівська, Опаки, Хмелева, Підгородне, Підпипці, Дерев'янки, Кам'янисте, Новоселище, Осовиця, Плугів, Руда, Тростянець, Сасів, Бір, Гутище, Папірня, Пісок, Побіч, Ушня, Грабово, Хомець, Струтин, Зарваниця, Золочівка, Козаки, Лука, Кобилеччина, Кийків, Княже, Ясенівці, Бонишин, Залісся, Хильчиці, Почапи, Жуличі, Скварява, Стадня, Гончарівка, Білий Камінь, Бужок, Гавареччина, Підлисся, Розваж, Черемошня.

 

КАМ’ЯНКО-БУЗЬКИЙ РАЙОН

 

1.Добротвірська - населення 12714,

увійдуть населені пункти:

Добротвір, Гряда, Мазарня-Каранська, Незнанів, Полонична, Гайок, Прибужани, Руда, Руда-Сілецька, Долини, Перекалки, Сілець, Тартак,Тичок, Долини, Козаки, Кошаковські, Маїки, Матяші, Рогалі, Рокети, Старий Добротвір, Стриганка, Тишиця.

2. Жовтанецька - населення 10106,

увійдуть населені пункти:

Велике Колодно, Новий Став, Печихвости, Честині, Вирів, Горпин, Якимів, Вихопні, Грабовець, Жовтанці, Колоденці, Ставники, Вислобоки, Ременів.

3. Кам'янка-Бузька - населення 20403,

увійдуть населені пункти:

Батятичі, Липники, Дальнич, Дернів, Сапіжанка,
Товмач, Верени, Високофедорівка, Воля-Жовтанецька,
Желдець, Красічин, Мазярка, Сокіл, Грушка, Зубів Міст,
Обидів, Рожанка, Ягідня, Забужжя, Кам'янка-Бузька,
Тадані, Деревляни, Спас, Стрептів, Ямне.

4.Новояричівська - населення 14092,

увійдуть населені пункти:

Банюнин, Великосілки, Малі Нагірці, Нова Лодина, Соколів, Великі Підліски, Дідилів, Хренів, Запитів, Неслухів, Новий Яричів, Кукезів, Руданці, Старий Яричів, Цеперів, Убині.

 

МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Новороздільська - населення 34060, У

увійдуть населені пункти:

Новий Розділ, Берездівці, Гранки-Кути, Горішне, Долішне, Станківці, Підгірці, Тужанівці.
 

2.Миколаївська - населення 42152,

увійдуть населені пункти:


Миколаїв, Заклад, Липівка, Розділ, Березина, Київець, Крупсько, Держів, Острів, В.Горожанна, Підлісся, Трудове, Верин, Гонятичі, Вербіж, Ричагів, Кагуїв, Павуки, Дроговиж, Устя, Колодруби, Повергів, Новосілки-Опарські, Лист’яве, Мала Горожанка, Сайків, Пісочна, Надітичі, Черниця, Розвадів.

3.Рудниківська - населення 10183,

увійдуть населені пункти:


Рудники, Гірське, Липиці, Більче, Болоня, Криниця, Раделичі.

4.Тростянецька - населення 6264,

увійдуть населені пункти:

 Бродки, Глухівець, Луб’яне, Суха Долина, Тростянець, Красів, Поляна, Демня, Стільсько, Велика Воля, Дуброва, Мала Воля, Ілів, Тернопілля, Добряни.

 

МОСТИСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Гусаківська - населення 4795,

увійдуть територіальні громади:

Гусаківська, Боєвицька, Гориславичівська, Золотковицька, Радохинцівська,
Золотковичівська, Боляновичівська, Іорданівська, Мочерадівська,
Мишлятицька, Ганьковицька, Конюшківська, Липківська, Тамановицька, Толуковицька, Хідновицька, Боратицька, Тишковицька.

2.Крукеницька - населення 7863,

увійдуть територіальні громади:

Зав’язанцівська, Княгиницька, Костильницька, Кропильницька, Ніговицька, Солтиська, Топільницька, Крукеницька, Воля Садківська, Острозька,
Підлісківська, Вишенська, Пнікутська, Буховицька, Раденицька, Хатківська, Чижевицька, Хлиплівська, Судковицька, Ятвязька.

3.Мостиська - населення 22832,

увійдуть територіальні громади:

Мостиська, Арламівськовлянська, Годинівська, Гостинцівська, Завадська,
Підгатська, Крисовицька, Нагірнянська, Чишківська, Липниківська, Добощівська, Стрілецька, Малнівська, Дубинківська, Загорбська, Мазурська, Мелешківська, Малнівськоволянська, Мартинівська, Петиківська, Пихівська, Рожаківська, Твіржанська, Вуйковицька, Завадівська, Слабаська, Хоросницька, Соколянська, Качмарівська, Колодківська, Корчунівська, Крив’яківська, Максимцівська, Чернівська, Заверхівська, Старявська.

4.Судововишнянська - населення 15713,

увійдуть територіальні громади:

Судововишнянська, Берегівська, Зарічанська, Королинська, Пісоцька,
Дидятицька, Великодібрівська, Вовчищовицька, Кульматицька, Малодібрівська, Дмитровицька, Волостківська, Загородська,
Довгомостиська, Бортятинська, Княжомістська, Новосільцівська,
Маломокрянська, Берцівська, Великомокрянська, Макунівська, Шишоровицька, Стоянцівська, Мистицька, Санниківська.

5.Шегинівська - населення 6504,

увійдуть територіальні громади:

Тщенецька, Волицька, Балицька, Великоновосілківська, Малоновосілківська, Хатківська, Мостиська Друга, Поповицька, Плешевицька, Циківська, Шегинівська, Биківська, Буцівська.

 

ПЕРЕМИШЛЯНСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Бібрська - населення 14883,

увійдуть населені пункти:

Бібрка, Шпильчина, Великі Глібовичі, Волощина, Підмонастир, Лани, Благодатівка,
Гончарів, Любешка, Серники, Романів, Підгородище, Під’ярків, Селиська, Свірж,
Глібовичі, Грабник, Задубина, Копань, Мивсева, Підвисоке, Стрілки, Вілявче,
Волове, Малі Ланки, Мостище, Стоки, Суходіл, Вільховець, Лопушна.

2. Брюховицька - населення 6835,

увійдуть населені пункти:

Брюховичі, Білка, Костенів, Бачів, Болотня, Заставки – Яблунів, Добряничі, Тучне, Плоска, Дусанів, Іванівка, Кореличі, Прибин, Осталовичі, Розсохи, Утіховичі,
Подусів, Подусільна, Рівна, Рубче.

3.Дунаївська - населення 3191,

увійдуть населені пункти:

Дунаїв, Смереківка, Курний, Підсмереки, Тернівка, Біле, Новосілки, Хомина,
Вишнівчик, Плинників, Камінна, Лонівка, Чемеринці, Кузубатиця, Гуральня, Кучерівка.

4.Перемишлянська - населення 16477,

увійдуть населені пункти:

Перемишляни, Боршів, Виписки, Ладанці, Пнятин, Вовків, Брикун, Малий Полюхів,  Мерещів, Плетеничі, Коросне, Затемне, Унів, Сивороги, Лагодів, Липівці , Лоні,  Станимир, Ганачівка, Ушковичі, Кимир, Неділиська, Чуперносів.

 

ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Верхньобілківська - населення 4957,

увійдуть населені пункти:

Берхня Білка, Нижня Білка, Сухоріччя, Миколаїв, Гаї, Городиславичі, Ідсоснів, Чоронушовичі, Тарасівка, Журавники.

2.Давидівська - населення 11719,

увійдуть населені пункти:

Давидів, Черепин, Вовків, Товщів, Селисько, Милятичі, Звенигород, Шоломинь, Відники, Гринів, Коцурів, Старе Село, Будьків.

3.Зимноводівська - населення 14 414,

увійдуть населені пункти:

Зимна Вода, Лапаївка, Холодновідка, Конопниця.

4.Зубрянська - населення 5547,

увійдуть населені пункти:

Зубра, Кротошин, Жирівка, Ковирі, Пасіки Зубрецькі, Горішний.

5.Лисиничівська - населення 6676,

увійдуть населені пункти:

Лисиничі, Підбірці,Миклашів, Підгірне,

6.Оброшинська - населення 8 321,

увійдуть населені пункти:

Оброшино, Пришляки, Годовиця, Басівка, Ставчани, Підгайці, Дібрівки.

7.Пустомитівська - населення 14578,

увійдуть населені пункти:

Пустомити, Наварія, Поршна, Підсадки, Містки, Полянка, Малинівка, Дибянка, Малечковичі, Нагоряни.

8.Сокільницька - населення 6893.

увійдуть населені пункти:

Сокільники, Скнилів.
9.Солонківська - населення 5174,

увійдуть населені пункти:

Солонка, Загіря, Кугаїв, Грабник, Раківець, Хоросно, Новосілка, Підтемне, Деревач, Липники.

10. Сороки-Львівська - населення 12 626,

увійдуть населені пункти:

Сороки-Львівські, Муроване, Пикуловичі, Гамаліївка, Ямпіль, Камянопіль, Борщовичі.

11.Чишківська - населення 6824,

увійдуть населені пункти:

Чишки, Бережани, Соснівка, Волоця, Чижиків, Глуховичі, Виннички, Гончари, Дмитровичі, Підберізці.12.

12.Щирецька - населення 13 424,

увійдуть населені пункти:

Щирець, Сердиця, Одиноке, Дубянка, Шуфраганка, Дмитре, Горбачі, Попеляни, Черкаси, Гуменець, Лани, Піски, Соколівка, Никонковичі, Сороки, Яструбки, Льопи, Семенівка, Милошовичі, Береги, Вінява.

 

РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Радехівська - населення 16186,

увійдуть населені пункти:

м. Радехів, с.Кути, с.Тетевчиці, с.Сабанівка, с.Пиратин,
с.Синьків, с.Немилів, с.Середпільці, с.Мукані, с.Криве, с.Оглядів, с.Гута-Скляна, с.Дубини, с.Монастирок-Оглядівський, с.Опліцько.

2.Вузлівська - населення 4490,

увійдуть населені пункти:

с.Вузлове, с.Бабичі, с.Нестаничі, с.Раковище, с.Шайноги,
с.Дмитрів.

3.Стоянівська - населення 4382,

увійдуть населені пункти:

с.Стоянів, с.Збоївська, с.Бишів, с.Торки, с.Ордів, с.Забава.

4.Павлівська - населення 6927,

увійдуть населені пункти:

с.Павлів, с.Станин, с.Полове, с.Йосипівка, с.Новий Витків,
с.Сушно, с.Тоболів, с.Обортів.


5. Корчинська - населення 5355,

увійдуть населені пункти:

с.Корчин, с.Гоголів, с.Радванці, с.Волиця, с.Розжалів, с.Андріївка, с.Поздимир, с.Яструбичі.

6.Лопатинська - населення 12575,

увійдуть населені пункти:

смт.Лопатин, с.Барилів, с.Куликів, с.Волиця-Барилова, с.Корчівка, с.Кустин, с.Батиїв, с.Руденко, с.Хмільно, с.Увин,
с.Завидче, с.Миколаїв, с.Адамівка, с.Стирківці, с.Стремільче,
с.Загатка, с.Сморжів, с.Щуровичі, с.Романівка.

 

САМБІРСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Бісковицька - населення 11459,

увійдуть населені пункти:

село Бісковичі,cело Заріччя, cело Рудня, село Викоти, село Воля-Баранецька, село Баранівці, село Берестяни, село Волиця, село Копань, село Красниця,село Малі Баранівці, село Міжгайці, село Садковичі, село Вербівка,село Владипіль, село Колонія, село Мала Вербівка, село Верхівці,село Рогізно, село П’яновичі, село Лановичі, село Максимовичі, село Тарава.

2.Воютицька - населення 2979,

увійдуть населені пункти:

село Воютичі, село Заріччя, село Язи.

3.Новокалинівська - населення 14704,

увійдуть населені пункти:

місто Новий Калинів, село Калинів, село Кружики, село Корналовичі, село Гординя, селище міського типу Дубляни, село Велика Білина, село Мала Білина, село Велика Хвороща, село Велика Озимина, село Мала Озимина,
село Лука, село Залужани, село Майнич, село Мала Хвороща, село Бабина, село Береги, село Пиняни, село Містковичі, село Зарайське,село Климівщина, село Ковиичі, село Корничі, село Бірчиці, село Нові Бірчиці.

4.Ралівська - населення 15430,

увійдуть населені пункти:

село Задністря, село Нагірне, село Ралівка, село Хатки, село Вільшаник, село Глибоч,
село Трояни, село Черхава, Село Кульчиці, село Городище, село Сіде,
село Бережниця, село Чуква, село Млин, село Блажів, село Воля Блажівська, село Волянка, село Звір, село Монастирець, село Лопушно,село Лукавиця, село Мала Спринька, село Сприня.

5.Рудківська - населення 25194,

увійдуть населені пункти:

село Вощанці, село Канафости, село Купновичі, село Ваньковичі, село Нижнє, село Луки, село Загір’я, село Острів, село Чернихів, село Михайлевичі, село Вістовичі,село Шептичі, село Никловичі, село Загір’я, село Орховичі, село Новосілки-Гостинні, село Долобів, село Хлопчиці, село Підгайчики, село Погірці,село Конюшки-Королівські, село Конюшки-Тулиголівські, село Круковець,
село Новий Острів, село Роздільне, м.Рудки, село Сусолів, село Задністряни, село Малинів, село Подільці, село Чайковичі, село Колбаєвичі.

6.Стрілковицька - населення 3113,

увійдуть населені пункти:

село Стрілковичі, село Білоки, село Ваньовичі, село Дубрівка.

7.Самбірська - населення 34579,

увійде місто Самбір.

 

СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Сколівська - населення 8696,

увійдуть населені пункти:

м. Сколе, с. Кам’янка, с. Гребенів, с. Коростів.
2.Славська - населення 9373,

увійдуть населені пункти:

смт. Славське, с. Грабовець, с. Волосянка, с. Ялинкувате,
с. Хащованя, с.Решітка, с. Лавочне, с. Тернавка, с. Опорець.

3.Верхньо-Синьовидненська - населення 8511,

увійдуть населені пункти:

смт. Верхнє-Синьовидне, с. Дубина, с. Межиброди, с. Нижнє Синьовидне, с. Тишівниця, с. Труханів, с. Побук, с. Орів, с. Зимівки.

4.Козівська - населення 2520,

увійдуть населені пункти:

с. Козьова, с. Орявчик, с. Тисовець, с. Орява, с. Погар.

5.Підгородецька - населення 5906,

увійдуть населені пункти:

с. Підгородці, с. Урич, с. Сопіт, с. Ямельниця, с. Крушельниця,с.Корчин.
 

6. Завадківська - населення 2856,

увійдуть населені пункти:

с. Завадка, с. Росохач, с. Мита, с. Сухий Потік, с. Задільське,с. Довжки, с. Криве.

7.Тухлянська - населення 5715,

увійдуть населенї пункти:

с. Тухля, с. Либохора, с. Нижня Рожанка, с. Верхня Рожанка,
с. Головецько, с. Пшонець.

8. Тухольківська - населення 6310,

увійдуть населені пункти:

с. Тухолька, с. Плав’я, с. Риків, с. Хітар, с. Кальне, с. Климець,
с. Жупани, с. Верхнячка, с. Сможе, с. Нагірне, с. Долинівка.

 

СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Белзька - населення 9418,

увійдуть населені пункти:

м.Белз, м.Угнів, с. Жужеляни, с.Заболоття, с.Перемисловичі, с. Цеблів, с.Заставне, с.Карів, с.Михайлівка, с.Піддубне, с.Корчів, с.Стаївка, с.Хлівчани, с.Тяглів, с.Домашів, с.Воронів, с.Діброва, с.Острівок.

2.Великомостівська - населення 13702,

увійдуть населені пункти:

м.Великі Мости, с.Борове, с.Куличків, с.Бутини,
с.Пристань, с.Піддовге, с.Шишаки, с.Двірці, с.Волиця,
с.Заріка, с.Реклинець, с.Стремінь.

3.Забузька - населення 12670,

увійдуть населені пункти:

смт.Жвирка, с.Завишень, с.Варяж, с.Лешків, с.Лубнівка, с.Русин, с.Опільсько, с.Бояничі, с.Забужжя, с.Конотопи,
с.Гатківка, с.Савчин, с.Гута, с.Тудорковичі, с.Войславичі,
с.Пісочне, с.Старгород, с.Шихтарі, с.Хоробрів, с.Нісмичі,
с.Ниновичі, с.Угринів.

4.Острівська - 20 738,

увійдуть населені пункти:

 с.Острів,с.Добрячин, с.Бережне, с.Борятин, с.Рудка, с.Муроване,с.Себечів, с.Вербове, с.Ванів, с.Глухів, с.Низи.

5.Сілецька - населення 9585,

увійдуть населені пункти:

с.Сілець, с.Волсвин, с.Городище, с.Межиріччя, с.Бендюга,смт. Гірник, м.Соснівка.

6.Скоморохівська - населення 6484,

увійдуть населені пункти:

с.Скоморохи, с.Перетоки, с.Ромош, с.Свитазів, с.Ільковичі, с.Равщина, с.Суховоля, с.Стенятин, с.Роятин, с.Теляж,с.Ульвівок, с.Трудолюбівка.

7.Сокальська - населення 25563,

увійдуть населені пункти:

м.Сокаль, с.Волиця, с.Комарів, с.Поториця, с.Велике, с.Горбків.

8.Тартаківська - населення 9348,

увійдуть населені пункти:

с.Тартаків, с.Борок, с.Копитів, с.Романівка, с.Боб’ятин, с.Лещатів, с.Княже, с.Фусів, с.Шпиколоси, с.Лучиці, с.Шарпанці, с.Ганівка, с.Переспа, с.Зубків, с.Перв‘ятичі,с.Спасів, с.Смиків, с.Бодячів, с.Залижня, с.Матів.

9.Червоноградська - населення 67863,
увійде м. Червоноград.

 

СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Стрілківська - населення 10991,

увійдуть населені пункти:

село Стрілки, село Лопушанка-Хомина, село Верхній Лужок, село Бусовисько, село Ясениця-Замкова, село Велика Волосянка, село Топільниця, село Недільна,
село Тур’є, село Тисовиця.

2. Головецька - населення 4209,

увійдуть населені пункти:

село Головецько, село Бабино, село Гвоздець, село Грозьово, село Виців, село Мшанець, село Галівка, село Плоске, село Ріп’яна, село Дністрик, село Смеречка.

3.Старосамбірська - населення 22384,

увійдуть населені пункти:

місто Старий Самбір, село Торчиновичі, село Бачина, село Морозовичі, село Торгановичі, Селище міського типу Стара Сіль, село Стара Ропа, село Тварі, село Біличі, село Волошиново, село Росохи, село Тершів, село Завадка, село Спас, село Сушиця, село Велика Лінина, село Лаврів,село Великосілля, село Потік, село Соснівка, село Тиха, село Воля, село Страшевичі, село Кобло, село Созань, село Стрільбичі.

3.Хирівська - населення 18331,

увійдуть населені пункти:

місто Хирів, село Слохині, село Городовичі, село Поляна, село Сливниця, село Стар’ява, село Катина, село Лопушниця, село Скелівка, село Глибока, село Засадки, село Сусідовичі, село Надиби, село Чаплі, село Гуманець, село Іванів, село Павлівка, село Райнова, село Муроване, село Березів, село Тарнавка, село Шумина, село Велика Сушиця, село Буньковичі, село Заріччя, село Терло, село Максимівка.

4.Добромильська - населення 8804,

увійдуть населені пункти:

місто Добромиль, село Княжпіль, село Велике, село Кропивник, село Мігово,
село Тернава, село Поляна, село П’ятниця, село Рожеве, село Солянуватка, село Губичі.

5. Новоміська - населення 9687,

увійдуть населені пункти:

село Нове Місто, село Боневичі, село Городисько, село Грабівниця, село Комаровичі,
село Посада Новоміська, село Болозів, село Нижня Вовча, село Лютовиська, село Биличі, село Букова, село Ракова, село Конів, село Товарна, село Міженець, село Зоротовичі, село Стороневичі, село Грушатичі, село Дешичі, село Саночани, село Чижки.

6.Нижанковицька - населення 3934,

увійдуть населені пункти:

селище міського типу Нижанковичі,
село Дроздовичі, село Вілюничі, село Пацьковичі, село Боршевичі,
село Библо, село Трушевичі, село Передільниця, село Підмостичі.

 

СТРИЙСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Гірненська - населення 5856,

увійдуть населені пункти:

село Гірне, село Любінці, хутір Хромогорб, село Верхня Стинава, село Нижня Стинава, село Довголука, село Воля-Довголуцька.

2.Дашавська - населення 10138,

увійдуть населені пункти:

смт. Дашава, село Гайдучина, хутір Щасливе, село Загірне, село Ходовичі, село Стриганці, село Підгірці, село Ярушичі, село Комарів, село Піщани, село Олексичі, село Йосиповичі, село Верчани.

3.Дідушицька - населення 5126.

увійдуть населені пункти:

село Великі Дідушичі, село Малі Дідушичі, село Угольна, село Подорожне, село Лани-Соколівські, село Зарічне.

4.Дулібська - населення 6174,

увійдуть населені пункти:

село Дуліби, село Грабівці, село Монастирець, село Конюхів, село Колодниця.

5.Лисовицька - населення 7269,

увійдуть населені пункти:

село Лисовичі, село Баня-Лисовицька, село Воля-Задеревацька, село Задеревач, село Довге, село Фалиш, село Станків, хутір Пила.

6.Нежухівська - населення 5664,

увійдуть населені пункти:

село Нежухів, село Райлів, село Завадів, село Голобутів, село Ланівка.

7.Семигинівська - населення 4050,

увійдуть населені пункти:

село Семигинів, село Розгірче, село Жулин, село Горішне, село Долішне, село Верхня Лукавиця, село Нижня Лукавиця, хутір Смоляний.

8.Стрілківська - населення 6004,

увійдуть населені пункти:

село Стрілків, село Бережниця, село Лотатники, село Сихів, село Миртюки, село Слобідка, село Братківці.
9.Угерська - населення 11096,

увійдуть населені пункти:

село Угерсько, село П’ятничани, село Кавсько, село Вівня, село Добряни, село Добрівляни, село Заплатин, село Лисятичі, село Пукеничі, село Кути, село Луги, хутір Діброва.

10.Стрийська - населення 59835,

увійде місто Стрий.
11.Моршинська - населення 5999,

увійде місто Моршин.

 

ТУРКІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Боринська - населення 5683,

увійдуть населені пункти:

Бориня, Нижнє Висоцьке, Заріччя, Ропавське, Штуковець, Яблунів, Риків, Багнувате, Межигір'я, Комарники, Буковинка, Закичера, Зворець.

2.Бітлянська - населення 2649,

увійдуть населені пункти: Бітля, Сигловате, Карпатське.

3. Верхненська

увійдуть населені пункти:

Верхнє, Нижнє, Яворів, Нижній Турів, Верхній Турів, Сянки, Беньова.

4.Верхньовисоцька - населення 6591,

увійдуть населені пункти:

Верхнє Висоцьке. Верхнє Гусне, Нижнє Гусне, Красне,
Кривка, Івашківці, Либохора, Мохнате, Матків.


5. Верхньояблунська - населення 4866,

увійдуть населені пункти:

Верхня Яблунька, Боберка, Дністрик-Дубовий, Шандровець.
6.Лімнянська - населення 2718,

увійдуть населені пункти:

Лімна, Бережок, Жукотин, Хащів, Лопушанка, Дністрик-Дубовий (на даний час належить до Боберківської сільської ради і не має з нею прямого автобусного сполучення, через Турку і Бориню відстань до центру сільської ради 50 км).

7.Турківська - населення 21157,

увійдуть населені пункти:

м.Турка, с.Завадівка, с.Лосинець, с.Мельничне, с.Ясенка-Стецьова (є пропозиція приєднати до Ясеницької територіальної громади), с.Ільник, Закіпці, Ліктів, Радич, Розлуч, Шум'яч, Явора, Мала Волосянка, Стоділка, Вовче, Присліп, Нижня Яблунька.

8. Ясеницька - населення 3465,

увійдуть населені пункти:

Ясениця, Кіндратів, Головське, Зубриця, Кринтята, Ісаї, Ластівка, Коритище, Свидник, Ясенка-Стецьова.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОН

 

1.Добростанівська - населення 4144,

увійдуть населені пункти:

с.Добростани, с. Воля Добростанська, с. Кертинів,с. Качмарі, c.Кам’янобрід, с.Велике Поле, с. Затока.

2. Домажирська - населення 11152,

увійдуть населені пункти:

с.Домажир, с. Жорниська, с. Зелів, с. Кожичі, с.Вороців, с. Карачинів, с. Паланки, с. Солуки, с.Бірки, с. Рокитне, с.Ясниська, с. Буда, с. Діброва, с. Задебрі, с. Лісопотік, с. Озерське, с.Рясне-Руська, с. Підрясне.

3.Іванофранківська - населення 11201,

увійдуть населені пункти:

сел.Івано-Франкове, с. Верещиця, с. Лелехівка,с.Лозино, с. Великі гори, с. Верхутка, с. Дубровиця, с. Середній Горб, с. Ставки, с. Турича, с.Поріччя, с. Страдч, с. Ямельня,с.Мальчиці.

4.Краковецька - населення 7856,

увійдуть населені пункти:

сел.Краковець. с. Брошки, с. Глиниці, с. Передвір'я, с. Мор'янці, с.Свидниця, с. Коханівка, с. Вовча Гора, с. Божа Воля, с. Руда Краковецька, с.Любині, с. Сарни, с. Воля Любинська, с. Мельники, с. Роснівка.

5.Нагачівська - населення 7474,

увійдуть населені пункти:

с.Дрогомишль, с.Грушів, с.Липовець, с.Лужки, с.Нагачів,с.Липино, с.Семирівка, с.Чернилява, с. Лісок.
6.Наконечнянська - населення 4662,

увійдуть населені пункти:

с.Наконечне І, с.Наконечне ІІ, с.Бунів, с.Іваники,с.Калинівка, с. Поруденко, с. Шутова.
7. Немирівська - населення 8504,

увійдуть населені пункти:

сел.Немирів, с. Великі Макари, с. Воля, с. Руда, с. Салаші,с. Середина, с. Слободяки, с. Шаварі, с. Смолин, с. Вороблячин, с. Війтівщина, с. Сопіт, с. Карпи, с. Луг, с. Рішин, с. Середкевичі, с. Висіч, с. Зарубани, с. Принада, с. Завадів,с. Колониці, с. Поруби, с. Щеплоти.

8.Новояворівська - населення 30257,

увійдуть населені пункти:

м.Новояворівськ, с.Стені, с.Когути,

9. Прилбичівська - населення 7504,

увійдуть населені пункти:

с.Прилбичі, с.Мужиловичі, с.Бердихів, с. Молошковичі, с. Підлуби, с.Терновиця, с.Ліс, с.Рулево, с.Чолгині.

10. Рогізнянська - населення 5122,

увійдуть населені пункти:

с.Рогізно, с. Дернаки, с. Оселя, с. Черчик, с.Віжомля, с. Глинець, с. Новосілки, с. Чорнокунці, с. Щиглі.
11.Староярська - населення - 7289,

увійдуть населені пункти:

с.Вербляни, с. Гораєць, с. Дацьки, с. Дебрі, с. Калитяки, с. Коти, с. Пазиняки, с. Пісоцький, с. Хляни, с. Ціпівки, с.Залужжя,с. Бориси, с. Вахули, с. Ковалі, с. Новий Яр, с. Новини,с. Старий Яр, с. Цетуля.
12.Шклівська - населення 10392,

увійдуть населені пункти:
сел.Шкло, с. Солиги, с. Стадники, с.Старичі, с. Воля Старицька.

13.Яворівська - населення 12948,

увійде м. Яворів.

01.06.2015