Шептицький постане у Франківську і… Львові

На майдані імені Андрея Шептицького в самому центрі Івано-Франківська вже з тиждень тривають підготовчі роботи зі встановлення пам'ятника Митрополитові. Місцева влада обіцяє, що все закінчать до 29 липня — того дня громада відзначатиме 150-ліття від дня народження Кир Андрея. У Львові до ювілейної дати теж буде пам'ятник, але тут, нагадаємо, з цією справою не просто. Тож спершу про Франківськ.

 

 

Рішення про зведення пам'ятника Андрею Шептицькому в Івано-Франківську ухвалили ще наприкінці 2013 року. Тоді ж таки на розгляд конкурсної комісії митці подали сім ескізних пропозицій. Конкурс відбувся у кілька етапів. Спершу громадськості міста запропонували дати свою оцінку презентованим роботам. Для цього у приміщенні Музею мистецтв Прикарпаття виставили макети скульптур. Найкращим, на думку містян, виявився проект Юрія Хом'яка, зібравши понад 100 голосів. Та конкурсна комісія у другому етапі визначила переможцем проект скульптора Степана Федорина. За нього проголосували 9 з 12 членів журі — архітектори, митці, духовенство та краєзнавці.  

 

Проект пам'ятника Шептицькому в Івано-Франківську

 

«Шептицький стоятиме в оточенні двох діточок, — розповідає про свою роботу автор. — Я читав про Митрополита не лише як про представника Церкви, а і як про людину, яка дбала за майбутнє. Саме тому у мене Митрополит поряд з дітьми, адже діти — це майбутнє. Андрей Шептицький — це людина, яка любила свій народ і рідну землю. Він був проукраїнсько налаштований, все своє майно витратив на допомогу іншим, завжди готовий на самопожертву. Його слово важило багато».

 

За технологією пам'ятник спершу виготовляють з м'ягкого матеріалу — глини. Цей етап виконання розпочали ще в березні, і нині він вже майже завершився. Наступний крок — скульптуру відлиють з бронзи. Висота споруди 3 метри, третину постаменту мають виготовити з бронзи, решту — з ґраніту.

 

Скульптура авторства Степана Федорина у глині майже завершена

 

«Книга та ікона в руках у дітей — як символи розвитку науки і збереження національної культури на християнських засадах, — провадить далі Степан Федорин. — Ми не використовуємо тут високого постаменту, тому що Андрей Шептицький був завжди в оточенні людей, і архітектурне середовище площі не дозволяє високого постаменту. По периметру ґранітного постаменту, на вертикальній стороні, розміщений текст. Це слова Андрея Шептицького: "Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!"»

 

Як вже зазначалося, пам'ятник постане на майдані Шептицького. Зі слів начальника відділу дизайну архітектурного середовища Франківського міськвиконкому Світлани Лосюк, площа буде належно облаштована, а споруда гармонійно поєднуватиметься з довкіллям. Раніше тут була облаштована клумба, в центрі якої містилася ковальська скульптура.

 

Підготовчі роботи на майдані Андрея Шептицького тривають вже тиждень

 

«Вартість спорудження скульптури складає 611 тисяч 500 гривень, 300 тисяч гривень планується витратити на будівництво постаменту та благоустрій прилеглої території. Виділення згаданої суми коштів затверджено на сесії міської ради 16 січня цього року. Крім того, у 2013 році відкрили рахунок для благодійних внесків. Значну частину коштів зібрала релігійна громада області», — каже Світлана Лосюк.

 

Масштабного опорядження території не буде — належних коштів на це не виділялося. Можливо, відремонтують фасади довколишніх будинків.

 

«Нині створюють постамент, здійснили закупівлю бронзи, проведено кілька робочих нарад, планується здійснити невеликий благоустрій території, адже раніше там стояла інша споруда, — розповідає «Z» один з ініціаторів спорудження пам'ятника, керівник ГО «Центр розвитку міста» Руслан Марцінків. — Незважаючи на важкий стан справ в країні, постать Митрополита дійсно важлива для нашого міста. Шептицький деякий час був тут єпископом, зробив значний внесок у розвиток не лише Церкви, а й громадянського суспільства загалом. Ця людина повинна бути вшанована».

 

Вже 29 липня тут відкриють пам'ятник митрополиту Андрею

 

Що ж до Львова, то сусіди івано-франківці дивуються, чому в столиці Галичини ніяк не дійдуть згоди в питанні спорудження пам'ятника митрополиту Андрею.

 

Скульптор Степан Федорин хоч родом з Рожнятівського райну (Івано-Франківщина), та після навчання у Львові залишився мешкати саме тут, і до питання реконструкції площі Юра митець не байдужий. «Проект передбачає використання великої кількості ґраніту, відповідно і зелених насаджень залишиться дуже мало. Громадськість проти такого втручання, яке спотворить середовище довкола», — зазначає пан Федорин. На його думку, облаштування території тут має бути камерним, а скульптура авторста Андрія Коверка не вимагає помпезного постаменту і пафосності. «Необхідно зберегти зелені насадження, максимально вписатися в середовище. Собор святого Юра зроблений із пісковика, тож ґраніт не підходить. І у самому Львові ґраніт зайвий», — вважає Степан Федорин.

 

Не вдається у подробиці самого проекту Руслан Марцінків, він тільки з обуренням вказує: «Наразі митрополитові Андрею в Україні жодного пам'ятника не споруджено». «Z» зі свого боку наважиться нагадати, що пам'ятник Шептицькому є у Яворові, погруддя встановлені в Тернополі й Трускавці. Та пан Марцінків особливо дорікає львів'янам. «Львівська громада не може дійти консенсусу. І це дуже прикро. Якщо жителі багато років поспіль не можуть вшанувати пам'ять Митрополита у місті, де він стільки працював і для якого стільки зробив, то це ганьба громаді і міському голові, приклад того, як не можна робити», — каже Марцінків (до слова, він очолює міську Франківську організацію ВО «Свобода»).

 

Пам'ятник Кир Андрею у Яворові встановили 1996 року

 

Але пам'ятник Андрею Шептицькому у Львові таки буде. І маємо надію тепер, що не пізніше, ніж в Івано-Франківську. Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський повідомив «Z», що наразі ухвалили стратегічне рішення: виготовляти і встановлювати саму скульптуру Митрополита цього року, а всі дискусійні питання щодо реконструкції площі Юра відкласти у часі.

 

Причина відмови від реконструкції, як виявилося, не тільки і навіть не так у неможливості дійти згоди з усіма зацікавленими сторонами (Церква, громада, влада), але також у більш намацальних речах. Зокрема, Юліан Чаплінський заявив, що станом на сьогодні є тільки проект реконструкції та пам'ятника, а от робочої документації, за якою мають здійснюватися роботи, в природі не існує. «Нема також і затвердженого міською радою детального плану території», — повідомив архітектор.

 

Макет скульптури авторства Андрія Коверка. Створено 1931 року. В 1932-му пам'ятник постав у камені. У 1945 році його знищили вщент

 

Детально про актуальний стан справ з реконструкцією площі Юра у Львові та про те, як в режимі «алярм» посеред проїжджої частини встановлюватимуть пам'ятник Митрополитові, «Z» пропонує читати в окремому матеріалі, що його опублікуємо завтра.

 

07.05.2015