Чи знаряддя праці старші за людину?

Науковці вважають, що знайшли найстаріші кам’яні знаряддя праці. Гіпотетично, їх виготовили до того, як з’явилися сучасні люди.

 

 

 

Знаряддя Олдувайської культури.

 

 

Чи найстаріші знаряддя праці є старшими від людини? Згідно з оглядом журналу «Science», в це вірить принаймні Соня Германд (Sonia Harmand) з Університету штату Нью-Йорк в Стоуні-Брук і її колеги. На нещодавній археологічній конференції в Сан-Франциско вони представили  уламки каменю й рубила, які виготовили 3, 3 млн років тому. Вони засвідчують цілеспрямоване використання їх в роботі. Якщо все підтвердиться, знайдені знаряддя праці стануть найдавнішими взагалі.

 

З огляду на те, що вид homo виник набагато пізніше – щонайбільше 2, 8 млн років тому, як засвідчують обрахунки, – ці інструменти мали б використовувати вже попередники людини, зокрема австралопітек чи Кеніантроп платіопс, що жив поблизу місця розкопок в той же час.

 

Приблизно такого ж віку сліди «долюдських» знарядь праці зафіксували 2010 р. Тоді науковці відкрили кістки, яким приблизно 3, 4 млн років, на них видніються сліди, ймовірно, надрізів й ударів. Науковці тоді припустили, що кістки походять від Australopithecus afarensis. Але таку інтерпретацію експерти вважали суперечливою й неодноразово піддавали сумніву.

 

Загальноприйнятим є вважати: найстаріші знаряддя праці належали Олдувайській культурі, їм – 2, 6 млн. років, а знайшли їх в Гоні (Ефіопія). Сучасні фрагменти, на які завдяки щасливому випадку натрапили в Ломекві, що на захід від озера Туркана в Кенії, подібні до олдувайських інструментів, обточених по баках, але більш незграбні.

 

Науковці пропонують назвати їх Ломеквіанською тенікою, підсумовує Майкл Балтер (Michael Balter) на вебсайті «Science». Знахідку датували з допомогою магнітостратиграфії. Палеомагнетичне вимірювання дає змогу визначити часову послідовність частої зміни полярності магнітного поля Землі. Згідно з вимірюваннями, кам’яні знаряддя праці виникли близько 3, 3 млн років тому в місцевості, де жило багато представників австралопітеків, як Люсі, а також Kenyanthropus platyops.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.spektrum.de.

16.04.2015