Urbi et orbi 2015

 

Дорогі брати й сестри, благодатного Великодня!

 

Ісус Христос Воскрес!

 

Любов перемогла ненависть, життя перемогло смерть, світло розсіяло темряву!

 

Ісус Христос з любові до нас скинув із Себе Свою божественну славу, спустошив Себе Самого, прийняв вид слуги і принизився аж до смерті, смерті ж – хресної. Тому Бог Його вивищив та учинив Владикою всесвіту. Ісус є Господь!

 

Своєю смертю і воскресінням Ісус показує всім нам дорогу життя та щастя. Це шлях покори, який включає упокорення. Це шлях, що веде до слави. Лише той, хто впокорюється, може прямувати до «речей горішніх», до Бога (пор. Кол 3,1-4). Гордовитий споглядає згори донизу, покірний – знизу вгору.

 

Попереджені жінками, Петро й Іван пасхального ранку побігли до гробу, знайшовши його відкритим і порожнім. Отож, наблизилися і «нахилилися», щоби увійти до гробу. Щоб увійти в таїнство, потрібно «нахилитися», понизитися. Лише той, хто понижується, розуміє прославлення Ісуса та може йти з Ним Його шляхом.

 

Світ пропонує панувати над всіма речами, змагатися, підвищувати ціну себе... Але християни, благодаттю умерлого та воскреслого Христа, є паростками іншої людяності, в якій намагаємося жити на служінні одні одним, не бути зухвалими, але доступними і шанобливими до інших.

 

Це не є слабкістю, але – справжньою силою! Той, хто носить у своїй душі Божу силу, Його любов і справедливість, той не потребує застосування насильства, але промовляє та діє силою істини, краси й любові.

 

У воскреслого Господа сьогодні благаємо благодаті не піддаватись гордості, яка підтримує насильство та війни, але мати смиренну відвагу прощення й миру. В Ісуса-переможця просимо полегшити страждання наших численних братів, переслідуваних з причини Його імені, як також усіх тих, які несправедливо переносять наслідки триваючих конфліктів та насильства. А їх є так багато!

 

Просимо миру, насамперед, для улюбленої Сирії та Іраку, щоб припинився брязкіт зброї та відновилося добре співжиття між різними групами, які населяють ці улюблені країни. Нехай же міжнародна спільнота не залишається інертною перед обличчям величезної гуманітарної трагедії в цих країнах та драми численних біженців.

 

Благаємо миру для всіх мешканців Святої Землі. Нехай між ізраїльтянами і палестинцями зможе розвиватися культура зустрічі та відновиться мирний процес, щоб покласти край рокам страждань і поділів.

 

Просимо миру для Лівії, щоб зупинилося триваюче абсурдне кровопролиття та кожне варварське насильство, а ті, кому лежить на серці доля країни, докладали зусиль на користь примирення та будування братерського суспільства, яке шануватиме гідність людської особи. Бажаємо також, щоб і в Ємені переважило спільне бажання примирення для добра всього населення.

 

Одночасно, з надією ввіряємо Господеві, який дуже милосердний, порозуміння, досягнуте цими днями в Лозанні, щоб воно стало черговим кроком до безпечнішого та більш братерського світу.

 

Благаємо у Воскреслого Господа дару миру для Нігерії, Південного Судану та для різних регіонів Судану і Демократичної Республіки Конго. Нехай же від усіх людей доброї волі піднесеться неустанна молитва за тих, хто втратив життя, –  вбитих минулого четверга в університеті Ґарісси в Кенії, – за тих, що були викрадені, за тих, які були змушені залишити свої домівки та своїх близьких.

 

Нехай Христове воскресіння принесе світло в улюблену Україну, насамперед, тим, які зазнали насильства від конфлікту протягом останніх місяців. Нехай же ця країна зможе наново віднайти мир і надію завдяки зусиллям усіх зацікавлених сторін.

 

Миру і свободи просимо для багатьох чоловіків та жінок, які зазнали новітніх та старих форм рабства з боку кримінальних осіб та організацій. Миру і свободи – для жертв наркоторгівців, спільниками яких часто є сили, які повинні би захищати мир і злагоду людського роду. Просимо миру для цього світу, поневоленого торгівцями зброєю, які збагачуються на крові стількох чоловіків і жінок!

 

Нехай же маргіналізованих, ув’язнених, бідних, мігрантів, яких так часто відкидають, визискують та викидають немов непотріб, хворих і страждаючих, дітей, особливо тих, які зазнають насильства, тих, хто сьогодні переживає жалобу, всіх людей доброї волі досягне втішаючий і оздоровлюючий голос Господа Ісуса: «Мир вам!» (Лк 24,36). «Не бійтеся, я воскрес і завжди буду з вами!» (пор. Римський Месал, Антифон входу Великодня).

 

Опівдні, 5 квітня 2015 р.,  з лоджії ватиканської базиліки Святого Петра

 

[переклад Радіо Ватикан]

05.04.2015