Тернопільська ОДА: вакансія закрита

Чи не вперше в історії Тернопільської обласної державної адміністрації новопризначеного голову установи громаді відрекомендував особисто Президент України. П'ять місяців крісло голови ТОДА було вільним, а вчора (2 квітня) в нього опустився Степан Барна* — прямісінько з крісла у сесійній залі ВРУ, куди був обраний депутатом за виборчим списком Блоку Петра Порошенка.

 

Представлення

 

«В умовах децентралізації влади ми в першу чергу повинні знаходити людей, які народились та сформувались як особистість у даному реґіоні, а також зуміли завоювати прихильність його громади, — пояснив тернополянам нове призначення Петро Порошенко. — Під час сьогоднішнього спілкування з людьми я переконався, що народ підтримує дану кандидатуру. І це є величезним поштовхом для втілення планів роботи на новій посаді».

 

Незважаючи на урочисту атмосферу рекомендування Степана Барни, яке відбувалося у стінах Тернопільської обласної ради, риторика перших осіб області й держави була бойовою. Петро Порошенко обіцявся «жорстко питати» підлеглого за виконану роботу, а Степан Барна — воювати з корупціонерами в краї.

 

«Незважаючи на те, що голова призначений сьогодні, і атмосфера дуже урочиста, та вже від завтра я буду дуже жорстко питати, аби область була попереду в запровадженні реформ, у прозорості влади, у боротьбі проти корупції та мобілізаційній роботі, — сказав Порошенко і по-свійському додав. — У Степана з першого ж дня буде величезне навантаження».

 

А Степан, відповідаючи на це, окреслив основні напрями своєї роботи, як він їх собі бачить: «Головний фронт у нас — боротьба з корупцією як визначальний приклад того, що Тернопільщина недаремно віддала своїх хлопців на Майдані гідності і на фронт на захист територіальної цілісності України. Моя рука протягнута кожному, хто чесно працює для людей, створює робочі місця, платить податки».

 

«Призначення Степана Барни очільником Тернопільської ОДА — не найгірше кадрове рішення президента, — вважає виконавчий директор інформаційного центру «Майдан Моніторинґ», громадський діяч Володимир Ханас. — Хоча би з погляду на те, що панові Степану варто здобути бюрократичний досвід, а Рефату Чубарову — депутатський мандат (Чубаров стане народним депутатом замість вибулого тепер з ВРУ Степана Барни. — «Z»). Знаю пана Степана як добру людину, непересічного громадського активіста і дуже  відповідального депутата. Сподіваюсь, що його не зламають бюрократичні виклики і партійні примхи. Вперше Україна має голову ОДА, котрий створив обліковку в твіттері без консультацій політтехнологів».

 

Як відомо, задовго перед появою офіційної інформації про те, хто ж стане головою Тернопільської ОДА, на це крісло «міряли» Віктора Шумаду, керівника виборчого штабу тоді ще кандидата в Президенти Петра Порошенка. Також фіґурували прізвища екс-нардепа Михайла Апостола та екс-віце-«мера» Тернополя Володимира Дідича, яких пов'язують з колишнім міським головою, а нині нардепом «Народного фронту» Романом Заставним. На початку березня в тернопільських інтернет-виданнях з'явилася інформація про те, що пакет документів в АП подав співвласник торговельного комплексу «Подолян» Василь Чубак, якого начебто просував «реґіонал» Анатолій Кінах. Подеколи з'являлося і прізвище чинного заступника голови ОДА, «свободівця» Леоніда Бицюри.

 

*Степан Барна родом з Чортківщини. Був помічником Голови Комітету у закордонних справах Верховної Ради України, у 2006-му — радником міністра сім’ї молоді та спорту. Протягом 2004–2006 років працював головою Благодійного фонду «Ідея і Чин України», у квітні 2006-го його призначили керівником Громадського центру Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна» в Тернопільській області, у жовтні того самого року обраний головою Тернопільської обласної організації ВГО «Наша Україна», а в лютому 2007 року — членом Правління Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна».

Від 2006 року — депутат Тернопільської обласної ради. Керував «молодіжкою» «Нашої України». Згодом перейшов у партію В'ячеслава Кириленка «За Україну!», а з появою на Тернопільщині осередку партії «Фронт змін» під керівництвом колишнього міського голови Тернополя Романа Заставного подався до цієї політсили.

Під час останніх президентських виборів Степан Барна курував виборчу кампанію Петра Порошенка в області. На парламентських виборах пройшов за списком Блоку Петра Порошенка у Верховну Раду.

 

Перед преставленням

 

03.04.2015