Теракотова армія була дуже пістрявою

Зелені обличчя й кольорові обладунки: воїни знаменитої теракотової армії колись були дуже пістрявими. Вже під час розкопок їхня різнобарвність зникла, вони стали однотонними – сіро-коричневими. Як виглядали ці фігури в момент створення, вияснили та продемонстрували німецькі й китайські реставратори. Впродовж багаторічної кропіткої праці їм вдалося реконструювати вражаючу різноманітність барв і деталей.

 

 

 

Лучник, що вклякнув, має унікальну властивість – обличчя, розмальоване в зелений колір. Так, маляр з допомогою кисті створив структури, які яскраво виділяються на тлі.

 

 

Генерали, лучники, піхота, офіцери, вершники: всі скульптури завбільшки з реальну людину стоять струнко або на колінах у місці поховання першого імператора Китаю – Цінь Ши Хуан-ді.

 

7 300 фігур – така, за оцінками експертів, чисельність знаменитої теракотової армії. Хоча наскільки великою вона є насправді, ніхто не знає. Дотепер відкрили 200 кар’єрів на території майже 50 квадратних км., що навколо великого могильного пагорба, та можуть бути ще невиявлені поховальні комори.

Теракотова армія сьогодні – однотонна, сіро-коричнева, але так було не завжди. Кольоровими та яскравими були дивовижні воїни, коні й колісниці, вони були озброєні справжньою зброєю. При розкопках скульптури позбавили середовища сирої землі, вода випарувалася з ґрунтування скульптур, воно відділилося, й воїни втратили свою барву.

 

Щоб відновити справжній колір вояків Катаріна Бленсдорф (Catharina Blänsdorf) з Мюнхенського технічного університету разом з китайськими колегами понад 10 років аналізувала рештки їхньої фарби. Загалом вдалося відновити первинний колір 55 фігур. Вони виявилися дуже пістрявими: найчастіше воїнів прикрашали голубим, зеленим, червоним, фіолетовим, рожевим і білим кольорами, рідше робили акценти чорною фарбою та охрою.

 

Одяг військових складається з верхнього обладунку, халату, штанів та захисту гомілки. Всі ці елементи мали різний колір. Окремі фігури мали обладунки з візерунком, розповідає Бленсдорф. Шикарні орнаменти все ще зберігають таємницю, яку науковці розкрили тільки частково. «Згрубша малюнки можна поділити на ті, що геометричної форми, зокрема ромби, зірки, квітки, та ті, що мають зооморфні форми – птахи, дракони, фенікси», – пояснює реставраторка.

 

Уніформи в армії не існувало. Ранг розпізнавали по головному уборі та обладунку. Генерали носили ковпаки, прикрашені пір’ям фазана. Їхніми обладунками були пластини, складно зашнуровані, обшивка з відповідним візерунком, шовк на грудях та плечах.

 

На вершниках був обладунок, подібний на фартух, що прикривав лише живіт, на плечах його зв’язували. Вони носили ковпаки, квадратні на вершечку.

 

Кожна фігура – унікальна. Так, деякі генерали мають вгодований живіт, але й серед піхотинців є коренасті чоловіки. Скульпторові вдалося так реалістично відтворити риси обличчя, що можна розпізнати вік воїна.

 

Лучник, що вклякнув, має унікальну властивість – обличчя, розмальоване в зелений колір. Маляр з допомогою кисті створив структури, які яскраво виділяються на тлі. Так відтворили, наприклад, пера. Здається, що на певних частинах тіла, зокрема плечах, візерунок перемальовували – так, ніби зображали реальні речі. «Брови й тоненькі бороди також відтворили дуже реалістично», – каже вчена.

 

Науковці працюють над методом, який би дав змогу зберегти старий лак при розкопках нових фігур. Одна з можливостей – вдатися до застосування поліетиленгліколю, який би замінив випарувану з лаку воду, таким чином закріпивши його. Недолік цього методу: фігури стануть темнішими, ніж в оригіналі. Також за умови його застосування в лакові можуть виникнути тріщини, якщо вода швидше випаровуватиметься, ніж наноситимуть в’язку речовину. Закріплення фарби, а  також збереження вже знайдених фігур – виклик, який потрібно подолати китайським захисникам історичних пам’яток.  

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: www.scinexx.de.

21.03.2015