Хвилююча п'єса

(До прем'єри "Украденого щастя" в театрі ім. Лесі Українки).

 

Наприкінці лютого Львівський Державний драматичний театр ім. Лесі Українки покаже глядачеві видатну п'єсу великого українського письменника-революціонера Івана Франка "Украдене щастя". Ця п'єса — хвилюючий твір, трагедія селянського життя.

 

Йосип Дмитрович Стадник, згадуючи першу постановку "Украденого щастя" в 1895 році, розповідає, як тепло зустріли глядачі появу франківського твору на сцені театру. П'єсу тоді ставив в "Театрі української бесіди" Степан Янович, який грав в п'єсі роль Михайла. Роль Миколи виконував тоді Кость Підвисоцький, Анни — Антоніна Осиповичева, Бабича, сусіда Миколи — Спірідон Підвисоцький, Настю, його дружину — Емілія Підвисоцька.

 

"Украдене щастя" — п'єса на 5 дій. Події розгортаються десь в околицях Дрогобича, в селі. Користолюбиві брати, щоб не віддавати землі, видали свою сестру Анну, за злиденного селянина Миколу Задорожного, який був на п'ятнадцять років старший за неї. Анна любила Михайла Гурмана, але їх розлучили, двоє сердець було розбито — у Анни і Михайла викрали щастя. Через 6 років Анна і Михайло знову зустрічаються і їхні стосунки зміцнюються. П'єса закінчується трагічно — Микола вбиває Михайла.

 

Цензура забороняла показувати в п'єсі жандарма і тому автор був змушений цю постать у п'єсі вивести в ролі листоноші.

 

"Украдене щастя" яскраво показує і викриває жахливу трагедію, безвихідну долю жінки в світі насильства і темряви.

 

Творчий колектив Державного драматичного театру ім. Лесі Українки з особливим ентузіазмом і запалом працює над постановкою "Украденого щастя". П'єсу ставитиме Йосип Стадник. Роль Анни доручена Лесі Кривіцькій і Ніні Лужницькій. Михайла гратимуть Ярослав Геляс і Іван Самокішин, Миколу — Петро Сорока і Ярослав Рудакевич, війта — Іван Гірняк та Іван Рубчак.

 

Художники С. Цегельський і Я. Гавран закінчують писати декорації. На сцені відбуваються репетиції. Готуються костюми. В спектаклі будуть використані українські народні пісні, зокрема підгірянська українська народна пісня "Ой, там за горою та за кам'яною не по правді жиє чоловік з жоною" та "Ой там у лісі плужочок".

 

Громадськість м. Львова з великим інтересом чекає наступної прем'єри "Украденого щастя"

 

[Вільна Україна]

09.02.1940