Загадкові рештки давньої людини

Заплуталося в рибальській сітці: перед узбережжям Тайваню рибаки натрапили на незвичні скам’янілості давньої людини. Нижньощелепна кістка, якій від 190 до 450 тисяч років, мала би належати homo erectus. Але вона сильно відрізняється від азійських решток цього виду людей, які знаходили раніше. Отже, ймовірно, йдеться про дотепер невідомий вид людини, пишуть учені в журналі Nature Communications.

 

 

Щелепа людини Пенху (посередині) - масивніша, ніж щелепа homo erectus, що жили в Азії в той же період.

 

 

Майже 120 років тому на острові Ява знайшли череп і зуби пралюдини. Це стало сенсацією. «Яванська людини» доводить, що майже мільйон років тому представники homo erectus жили в Азії.

 

З того часу, крім «класичного» homo erectus, тут відкривали нові форми ранньої людини, зокрема загадкову денисівську людину (її рештки знайшли на півдні Сибіру), й маленьку людину-гобіта, що жила на індонезійському острові Флорес.

 

Ці знахідки свідчать, наскільки складним і почасти донині незрозумілим був процес еволюції ранньої людини на Азійському континенті. «До того ж, у віддалених частинах Східної Азії ще не шукали жодних скам’янілих решток людських поселень», – зазначають Чун-сян Чан (Chun-Hsiang Chang) і його колеги з Національного музею природознавства в тайванському місті Тайчжуні.

 

Зараз вони отримали шанс закрити лакуни: за 25 км від західного узбережжя Тайваню до рибальської сітки потрапило багато закам’янілих кісток тварин і половина нижньощелепної кістки давньої людини. Ці реліквії раніше лежали на дні моря на глибині 60-120 м, розповідають учені. А в період 750-120 тисяч років тому морський регіон між архіпелагом Пенху й узбережжям був частиною материка.

 

Скільки років цим знахідкам – встановити складно, адже неможливо визначити, в якому шарі осадових відкладень вони перебували. Датування шляхом зіставлення елементів кісток вказує на те, що знахідці – не більше 450 тисяч й не менше 190 тисяч років, розповідають Чан і його колеги.

 

Детальніше дослідження нижньощелепної кістки принесло декілька несподіванок. З огляду на вік кістки й зубів, ця знахідка – подібна на інші з Китаю та Яви, що належали homo erectus. Проте плоска, міцна щелепа нагадує ту, яку мали африканські й європейські ранні люди більше, ніж ті, що жили в Азії.

 

Перш за все, архаїчно великі зуби й товста, масивна нижньощелепна кістка не притаманні азійським представникам homo erectus цього періоду, адже у них щелепа й зуби були значно делікатніші.

 

Досі неясно, якому виду ранньої людини належить знахідка. Незвичне поєднання ознак і той факт, що дотепер знайшли лише половину нижньої щелепи, унеможливлює чітку класифікацію, кажуть учені.

 

На їхню думку, знайдена кістка могла належати людині дотепер невідомого виду. Він міг розвинутися незалежно від представників homo erectus, що жили на острові Ява. Можливо, «людина Пенху» споріднена з лінією міцних ранніх людей, які майже 800 тисяч років тому прийшли з Африки до Азії, тобто, після перших заселень Азії homo erectus.

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.scinexx.de

 

 

01.02.2015