FT прогнозує: світ у 2015 році

Автори FT роблять свої прогнози на наступний рік – від цін на нафту до наступних кроків Путіна

 

Оскільки 2014 рік добіг кінця, The Financial Times знову займається невинним гаданням. Як завжди ми попросили деяких наших експертів і коментаторів пригасити світло, обтерти порох з їхніх кришталевих куль і спрогнозувати, що принесуть наступні 12 місяців стосовно  багатьох питань – від цін на нафту до перспектив модної електроніки.

 

Звісно, це ризикована справа. Якщо згадати минулорічну спробу новорічного прогнозу, то там було кілька пророцтв, про які ми воліли би не говорити. Кріс Джайлз сказав, що Англійський банк у 2014 р. підніме процентні ставки. Саймон Купер спрогнозував, що Бразилія стане переможцем на футбольному чемпіонаті світу. Клайв Куксон передрік, що Virgin Galactic цього року організує свій перший успішний комерційний космічний політ.

 

Дехто з наших колег заслуговує на похвалу. Віктор Маллет мав рацію, заявивши, що Нарендра Моді переможе на загальних виборах в Індії; Джонатан Форд точно вгадав, що шотландці скажуть «ні» на референдумі про незалежність (хоча перед голосуванням щодо цього були сумніви); Гідеон Рахман передбачив перемогу французького Національного фронту і британської Партії незалежності Сполученого Королівства на травневих європейських виборах. Звісно, цей ритуал лише частково полягає в тому, аби дати правильну відповідь на запитання. Більше уміння – це перш за все вибрати правильне запитання. Минулого року нам не спало на думку запитувати, чи Владімір Путін вторгнеться в Україну, чи непевне утворення під назвою ІДІЛ стане стратегічною загрозою на Близькому Сході, чи опиниться Куба на порозі демократичних змін. Без сумніву, так само буде в 2015 р. В театрі світових новин відбуватимуть речі, яких ніхто з нас не може – наразі – уявити. Джеймс Блітц

 

Чи опустяться ціни на нафту нижче 50 дол. за барель?

 

 

Так. Є дві причини думати, що надлишкова пропозиція на нафтовому ринку, яка призвела до падіння ціни на нафту еталонної марки Брент майже на 50% в період між червнем і груднем цього року, збережеться принаймні у першій половині 2015 р.

По-перше, пропозиція нафти, схоже, зростатиме. Американська промисловість із видобутку сланцевої нафти, яка вважається найбільш уразливим сектором під час економічного спаду, буде спроможною збільшити видобуток, незважаючи на фінансові труднощі, з якими вона зіткнулася. Між тим Саудівська Аравія та інші члени ОПЕК – групи нафтовидобувних країн – навряд чи зроблять щось інше, ніж суто символічно зменшать свій видобуток. По-друге, зростання попиту залишатиметься таким самим млявим, яким було у другій половині 2014 р. Суттєвий підйом економічного зростання в Китаї та інших країнах, в яких формується ринкова економіка, може це змінити, але в кращому випадку на це підуть місяці. В цих умовах можна очікувати, що нафта впаде нижче 50 дол. за барель.

За якийсь час ринкові сили спрацюють. Нижчі ціни стимулюватимуть попит і змусять припинити поставки, особливо в США, тож ціни на нафту мають добрий шанс стати вищими в кінці року, аніж вони будуть на початку. Про одне можна сказати з певністю: буде подальше зниження цін, ще більші збитки для капіталовкладень у нафтопереробну промисловість – тож відповідно різке відновлення. Ед Крукс.

 

Чи вибере Європейський центральний банк політику повномасштабного валютного стимулювання?

 

 

Так. Загальна інфляція в єврозоні впала до 0,3% , що значно нижче запланованого ЄЦБ показника «близько 2% в середньостроковій перспективі». Ризики глибоких сподівань на наднизьку інфляцію чи явну дефляцію зараз є величезними.

Ось чому Маріо Драґі, голова Європейського центрального банку, 4 грудня 2014 р. заявив, що баланс «розрахований на те, аби довести його до розмірів, які він мав на початку 2012 р.».  Очікуване зростання балансу становить близько 1 трлн. євро. Важко уявити альтернативи остаточній купівлі суверенних облігацій, які б забезпечили цей результат.

Зсув у формулюванні від «очікуваного» до «розрахованого» стався, на жаль, всупереч запереченням шести членів ради. Проте, незважаючи на люту протидію, ЄЦБ майже безсумнівно буде змушений намагатися це зробити. Тоді побачимо, як полетять іскри. Мартін Вульф

 

Чи захопить Росія нову територію в Україні чи Європі?

 

 

Ні. Опинившись перед лицем внутрішньої кризи і міжнародних санкцій, пан Путін припинить свій експансіонізм – принаймні у 2015 р. Натомість російський лідер спробує зміцнити свої завоювання в Криму і утримати області «східної України» в стані замороженого конфлікту. Це не дозволить Києву ефективно управляти ними.

Однак це судження слід відтінити двома застереженнями, які отвережують. По-перше, російський лідер завжди неприємно дивував західних оглядачів – мало хто передбачав російську анексію Криму в 2014 р. По-друге, однією з можливих відповідних реакцій пана Путіна на економічні проблеми в країні може стати посилення внутрішньої підтримки  і розпалювання націоналізму через загострення конфлікту в Україні. Та незважаючи на все це, економічні та військові ризики масштабної війни виглядають для Москви у 2015 р. занадто великими. Гідеон Рахман

 

Чи десантують США бойові підрозділи проти ІДІЛ в Іраку та Сирії?

 

 

Ні. ІДІЛ – Ісламська держава Іраку та Леванту – безумовно і далі становитиме велику загрозу у 2015 р. Тому Пентагон продовжуватиме звертати особливу увагу на цей регіон – особливо в Іраку, - намагаючись обмежити можливості ІДІЛ.  

Підрозділи спеціального призначення вже перебувають на місці, допомагаючи з наведенням на ціль авіаційних ударів. Можливе більше розгортання цих елітних контингентів наступного року. Америка також направить більше військових радників у Багдад, вони навіть супроводжуватимуть іранську армію під час операцій – хоча президент Обама усе ще утримується від цього. 

Проте чого не зроблять американські та європейські союзники, так це не розмістять власні бойові сили в районі бойових дій. Збройна боротьба з ІДІЛ і далі буде справою іракської армії. Західні уряди притримуватимуться точки зору, що ІДІЛ лише тоді зазнає поразки, коли іракська національна армія, місцеві сунітські клани і повстанські групи будуть достатньо сильними, аби взяти цю справу на себе. Рула Халаф

 

Чи опуститься темп економічного зростання Китаю нижче 7% у 2015 році?

 

 

Так. Можливо, Пекін намагатиметься утримати наступного року офіційний запланований темп зростання валового внутрішнього продукту  на рівні 7% або вище, аби не підірвати віру у власні сили. На жаль, китайська економіка навряд чи виявить послужливість, і темпи її зростання затримаються якраз на рівні нижче цієї цифри.

З ВВП, який вже й так ледь не дотягував до офіційних очікувань у 2014 р.,  економісти-плановики прагнутимуть не промахнутися вдруге цього року. Однак різке зростання внутрішньої заборгованості, сповільнення інвестицій в основні фонди, в’ялий продаж нерухомості та обробна промисловість, яка переживає не найкращі часи, - усе це ляже тягарем на динаміку розвитку Китаю.

Монетарна політика ще більше спроститься, оскільки Пекін намагається запобігти тому, аби кон’юнктура низької інфляції (яка визначається цінами на споживчі товари) не зісковзнула в дефляційну спіраль. Такі кроки, спрямовані на те, аби підтримати споживчі видатки населення, є найбільшою надією Пекіна стимулювати розвиток. Джеймс Кіндж

 

Чи з’явиться у Гілларі Клінтон серйозний суперник у 2015 році?

 

 

Ні. Ми не дізнаємося імені кандидата від республіканців до 2016 року. Та навіть тоді він – серед 20 кандидатів, імена, яких обговорюють, немає жінок – буде в такому нокдауні, що місіс Клінтон розпочне загальні вибір з великою перевагою.

У середовищі демократів їй кинуть виклик один-два другорядні кандидати, як от Джеймс Вебб, колишній сенатор від штату Вірджинія, і Мартін О'Меллі, губернатор штату Меріленд, який незабаром покине свій пост. Та місіс Клінтон візьме гору на праймеріз. Єдина загроза для неї, Елізабет Воррен, популістський сенатор від штат Массачусетс, відмовиться кандидувати, незважаючи на сильне наполягання з боку ліберальної лівиці. Коли дійде до справи, міс Воррен не захоче стояти на дорозі першого обрання жінки на пост президента США.  Едвард Льюс 

 

Чи буде ліквідована Ебола у Західній Африці до кінця 2015 року?

 

 

Так. Західноафриканська епідемія Ебола почалася рік тому у Гвінеї і стала викликати серйозне занепокоєння у вересні. Відтоді світ задіяв достатньо медичних та фінансових ресурсів для боротьби із вірусом, аби завадити експоненціальному зростанню випадків захворювання, хоча з кількістю жертв, яка наближається до 7 тис., епідемію ще не взято під контроль.

За словами вірусологів природа вірусу – який часто є смертельним для тих, хто його підхопив, однак не є супер-заразним – робить боротьбу з ним можливою, якщо інші люди уникатимуть фізичного контакту з пацієнтами. Медичні працівники на місцях нині борються з Ебола більш впевнено та ефективно – після травматичного періоду навчання, й усе ще надходить зовнішня допомога від Всесвітньої організації охорони здоров’я, «Лікарів без кордонів» та багатьох інших організацій. У 2015 році будуть рецидиви і загострення, але Західна Африка може очікувати звільнення від Ебола у 2016 р. Клайв Куксон

  

Чи станеться цього року обвал біткойну та інших криптовалют?

 

 

Ні. Є занадто багато зацікавлених товстосумів, готових кидати гроші на вітер, аби підтримати експерименти з криповалютою і в такий спосіб запобігти явному або різкому обвалу. Однак шанси біткойну, найпопулярнішого з цих нових різновидів фінансових інструментів, стати широко розповсюдженою валютою зараз рівні нулю. Ціни кілька місяців борсалися на рівні близько 350 дол. за монету, збільшуючи втрати тих, хто минулого року купував монети за рекордним курсом 1200 дол. Додайте до цього низку резонансних скандалів впродовж минулого року, як от обвал Токійської біржі цифрових валют Mt Gox у лютому, і ви зрозумієте, що питання не в тому, чи публіка повністю втратить інтерес до цього експерименту, а в тому, коли вона його втратить.  Ізабелла Камінська

 

У галузі технології розумних персональних предметів чи стане 2015-й роком «розумного одягу»?

 

 

Ні. Apple’s Watch, який незабаром має з’явитися на ринку, принаймні зламав естетичний код: це аксесуар, який вам справді може захотітися носити. Він також стане яскравим символом техно-статусу. Та крім небагатьох корисних речей, як от показувати час, неясно, для чого він вам може згодитись.

Інша велика надія модної електроніки, Google Glass, пропустила обіцяну дату появи на ринку і ризикує стати символом технічної зарозумілості. Чи Google справді сподівається, що люди візьмуть на озброєння їхній кібернетичний шик у своєму повсякденному житті? Сподіваймося, що в цьому році вони перезапустять цю ідею, можливо у більш обмежений спосіб: є багато професій, де було б корисно мати дисплей, який кріпиться на голові. 

Для масового ринку такі пристрої, як прилад для стеження за здоров’ям, є дуже перспективними. Але «розумні аксесуари» усе ще видаються технологією, яка шукає своє призначення. Справді корисні технічні новинки усе ще потрібно створити. Річард Вотерс

 


FT Predictions: the world in 2015
The Financial Times, 30.12.2014
Зреферувала Галина Грабовська

 

04.01.2015