Допомагати українській армії та сім’ям тих, хто постраждав в ході АТО можна дуже креативно. В Галичині організовано масу заходів, скерованих на збір коштів й, долучаючись до них, благодійники мають шанс зібрати цілу колекцію речей «проти війни». До колекції ввійдуть спеціально видані книжки, прикраси, предмети побуту, обереги, цвяхи і звісно, враження. «Z» проїхався Галичиною й зібрав цю колекцію до купи, принаймні, віртуально.

 

Івано-Франківськ: обереги від війни

 

Одна з найвідоміших акцій Прикарпаття – благодійно-мистецький проект «Гуцульські зґарди – на захист українських вояків». За отримані кошти вже придбали 35 касок, а також маскувальні сітки та комплекти з наколінників і налокітників. Уся допомога вже доставлена військовим у зоні АТО.

 

Гуцульські обереги купують на вулицязх і через Мережу

 

За півтора місяця діяльності проекту від продажу зґардів авторства Всеволода Бажалука в Івано-Франківську, онлайн-ярмарку у «Фейсбуці» та благодійних пожертв вдалося зібрати понад 95 тисяч гривень.

 

«Я щодня отримувала дзвінки з різних куточків України, – пригадує Надія Шегда, яка координує продаж зґард через Інтернет. - Одного дня подзвонила жінка і сказала, що вона дуже бідна і не може придбати зґарду, але вони порадились родиною, «скинулися» і хочуть взяти одну зґарду, щоб допомогти воякам. Жінка сказала, що буде носити її і щодня буде молитися за всіх українських військових, аж поки не закінчиться війна».

 

Кошти, виручені з продажу зґард, витратили на придбання захисної амуніції українським воякам

 

Інший не менш цікавий проект пов'язаний із картиною у вигляді мапи України, створеною київськими художниками під керівництвом Дмитра Микитюка, «Їй - 23». Іванофранківцям її представили під час Міжнародного форуму молоді діаспори «Франківськ-2014». Тоді молоді люди засвітили свічки та заспівали гімн на могилах загиблих героїв у меморіальному сквері, звідти колоною рушили стометрівкою — попереду хлопці несли картину.

 

За словами однієї з організаторів Марти Оришко, з «Їй -23» виникла загадкова історія. «Коли картину перевозили з Києва, відкололася частина з Кримом, – розповідає Марта. – Приклеїли назад. Коли було відкриття форуму, то картина падала, близько стояли жінки і вони почали її підтримувати. Збіглося багато людей, почали знімати, бо кожен в цьому побачив свій сенс».

 

Відламаний під час транспортування Крим назад приєднали до картини

 

Картину «Їй-23» продадуть з аукціону, отримані гроші віддадуть на потреби української армії.

 

Нещодавно стартував он-лайн аукціон, організований Галиною Карпенські зі штату Кароліна (США), яка родом із Прикарпаття. Пані продає вишиту блузку, віночок та український прапор. Кошти спрямують на допомогу пораненому бійцю з Івано-Франківської області Володимиру Домничу.

 

Львів: цвяхи, сукні і література

 

Однією з перших креативних ініціатив стало відновлення «Львівського лицаря» на площі Ринок біля входу до міської ради. Львів’янам пропонували за благодійні внески забивати цвяшки в щит лицаря, щоби з дерев’яного він став металевим, і таким чином набув додаткових символічних захисних властивостей.Ще один цвяшок кожен з благодійників забирає собі на згадку.

 

Лицарю на площі Ринок у Львові лише встигають міняти щити

 

За даними організаторів акції, упродовж місяця на цвяшках зібрали понад 386 тисяч гривень. За ці кошти придбали обладнання для учасників АТО — прилади нічного бачення, оптичні приціли, GPS-навігатори та дальноміри.

 

Дієвість такого способу краудфандингу доводить те, що аналогічні щити почали з’являтися в інших містах України – Чернівцях і Києві.

 

Дочки та дружини вояків, котрі перебувають в зоні АТО, разом із професійними моделями та відомими жінками провели показ моделей дизайнерки Ірини Лисої. Половину коштів від куплених під час показу суконь запланували передати на потреби війська.

 

Понад 40 тисяч гривень зібрали під час двох «Ярмарків смаколиків», що відбулися у львівському парку культури в серпні. На ці гроші закуплено 50 комплектів форми, 38 пар берців, 20 наколінників, 10 пар рукавиць, розгрузки, 3 біноклі, по 2 дальноміри та снайперські костюми, наплічник тактичний на загальну суму понад 28 тисяч грн. На черзі купівля костюмів для снайперів, спальників, форми і взуття.

 

Фестиваль фарб приваблює юнь

 

Точку збору допомоги для постраждалих в зоні АТО організували під у парку культури під час проведення там фестивалю фарб Holiwood.

 

Водночас кав’ярня Леваковського влаштувала для малечі майстер-клас, під час якого вони писали листи, підписували листівки та виготовляли власноруч обереги для військових з 24-ї бригади. Вартість майстер-класу становила 100 грн, а всі кошти пішли на потреби 24-ї бригади з Яворова.

 

Черговий гаражний розпродаж влаштувало «Видавництво Старого Лева». Кошти від продажу книг перерахували на потреби ГО «Допомога армії».

 

Тернопіль: Кіплінг в топі

 

Стартував у серпні та триває досі проект «Кашкет іде по колу» від видавництва «Навчальна книга - Богдан». У його рамках уже випущені книжки-метелики із віршами Р. Кіплінґа «Діти» та «Хлопчина незухвалий». Перша вже ввійшла до свіжого ТОП-20 Книгарні «Є», інша - за крок до цього. Лише  за перші два тижні акції зібрали та переказали 5 тисяч гривень на рахунок дружини загиблого героя Ігоря Бориса.

 

Організатори проекту кажуть — чим більше зберуть коштів, тим більшій кількості людей зможуть допомогти. «Проект «Книга одного вірша - хай кашкет іде по колу» – це невеличкий внесок і перекладача, і художників, і загалом видавництва «Навчальна книга – Богдан» у спільну справу допомоги родинам загиблих. Сподіваюся, проект набуде розголосу, і ми зможемо допомогти ще не одній родині героя», - каже куратор проекту Ганна Осадко.

 

 

Допомагатимуть воякам кошти від квитків на благодійний вечір «Ми разом», де виступили гурти «Бебра Aurora» та команди КВК «Оптом дешевше». Як розповів координатор Батальйону ОУН з питань тилового забезпечення Михайло Жирівський, зібрали 14 110 грн. З них 47 00 грн передали на потреби батальйону «Тернопіль» для придбання тепловізора. Ще 4700 грн передали батальйону медиків. На днях вдалося привезти бронежилет 5-го класу захисту з Польщі, залишок використали на координування батальйону «ОУН»

 

Збирали гроші і під час творчого проекту JUST-IN-BETWEEN, що дислокувався у «Бункермуз» і проводився закладом спільно з агенцією «АртПоле». Координатор проектів агенції «АртПоле» Таня Манзюк проінформувала, що за день проекту зібрали та перерахували на допомогу звільненим містам Донбасу 1 тисячу 840 грн.

 

10% коштів від продажу намист Роксоляни Шимчук передадуть бійцям АТО. Виставка «Єдина Україна», в рамках якої представляють рукотвори, діє в ТРЦ «Атріум». Крім того, біля того ж ТРЦ у переддень свята Незалежності всі могли сфотографуватися біля ретроавтомобілів, розфарбованих у мілітаристичні та кольори української символіки за символічну пожертву, яка теж пішла на користь АТО.

 

Експозиція вишиванок з колекції пані Шимчук

 

Цими днями гроші для підтримки воїнів у АТО збирали на благодійному заході, який організував обласний методологічний центр народної творчості. В рамках заходу відбулася виставка майстрів народних ремесел, у якій взяли участь понад три десятки майстрів краю, флешмоб, концерт,  майстер-класи, крім того, діти та майстри передали бійцям власноручно зроблені обереги. Як розповів директор центру Володимир Сушко, в акції Обласний фонд «Вірую» зібрав під час заходу 2 тисячі 849 гривень та 10 євро, кошти  передали  представникам Самооборони Майдану Тернопільщини.

 

 

Ще кілька акцій невдовзі чекає на тернополян — фільм «Війна за свій рахунок», показ якого відбудеться 12 вересня в Українському домі «Перемога». Організатори повідомляють, що платою за вхід будуть добровільні внески, їх спрямують на підтримку українських військових, а також миротворчих мистецьких заходів і фільмів.

 

Кинути гроші в скриньку можна буде й наступного дня під звуки голосу Сергія Жадан й супровід формації «Собаки в космосі» – локалізується в «Козі» у рамках репрезентації книжки-альбому «Бійся за неї».

 

10.09.2014