Бійців «Прикарпаття» прикривають із Галичини

Рада оборони Івано-Франківської області готова відкликати батальйон «Прикарпаття» із зони АТО. На місце теперішньої дислокації галицьких військових терміново їде голова тутешньої облради. Причина – бійці технічно не забезпечені, аби нести військову службу в зоні бойових дій. Трагічним доказом цьому є перша смерть – 8 липня від кулі снайпера загинув начальник штабу батальйону Юрій Баран*.

 

"Снайпер поцілив прямо у скроню. Офіцер не мав на собі ні каски/шолому, ні бронежилету. Жодних фортифікаційних або інженерних споруд немає, бетонних плит немає. Мішків з піском немає. Поруч (!!!) в 300 метрах знаходиться база важкого озброєння з танками, БТРами та БМП. Жодної допомоги сусіди та командування АТО не надало!

 

Третій день підряд їх обстрілюють з крупнокаліберних кулеметів та мінометів, а бронетехніку проти них не пускають. У 5-го батальйона своєї бронетехніки – немає!

 

Тепер, це вже питання до командування АТО!!!», – написав депутат Івано-Франківської облради Юрій Романюк на своїй сторінці у Фейсбук.

 

Нагадаємо, що "Прикарпаття" відбуло у зону АТО 20 червня і цій події передували материнські протести – жінки заблоковували ворота їхньої військової частини в Делятині, бо не хотіли відпускати своїх рідних на війну належним чином не захищеними.

 

А учора, 9 липня, жінки і матері бійців батальйону прийшли до кабінету голови Івано-Франківської облдержадміністрації вимагати повернути їхніх рідних додому. Ще вони хочуть побачити звіт чиновників про витрачені кошти на військову амуніцію. За словами жінок, їхніх чоловіків і синів відправили у зону АТО таки без належного спорядження.  Деякі родини з допомогою друзів і небайдужих людей придбали дорогі прилади і тепер відчайдушно намагаються їх предати.

 

 

«Зятю своєму особисто хочемо передати тепловізор. Ми би в житті таке не купили, а друзі зібрали гроші – 15 тисяч. Дуже потрібні радіостанції, бо немає ніякого зв’язку, – говорить, ридаючи, одна з учасниць пікету. – Загиблий Юрій Миколайович  Баран – наш сусід. Після такої втрати ми вже не можемо спати. Мій чоловік військовий. Він у розпачі, що немає ніякої техніки, що військові у відкритому полі, без бронетехніки, бетонних блоків. Один виритий окоп і автомати».

 

Батальйон "Прикарпаття" перед відправленням в зону АТО

 

Аби оперативно закупити й відправити всього необхідного військовослужбовцям голова ОДА Андрій Троценко скликав Раду оборони області, яка уповноважена приймати відповідні рішення щодо використання коштів.

 

Вчора ж таки Андрій Троценко зв’язався з Міністром оборони України Валерієм Гелетеєм, який каже, що належним чином поінформований про ситуацію з батальйоном «Прикарпаття». За словами Валерія Гелетея, вже зараз проводяться відповідні заходи, щоби зняти загрозу життю та здоров’ю прикарпатських військовослужбовців.

 

«Ми поставили вимогу, що якщо не буде забезпечена координація і підтримка нашим хлопцям, то ми готові Радою оборони приймати будь-яке рішення, не дивлячись, чи буде воно потрактоване, як патріотичне, чи як не патріотичне. Бійці повідомили, що якщо їм забезпечать підтримку бронетехнікою, вони готові і надалі виконувати свій бойовий обов’язок. Міністерство оборони повідомило, що вже направило групу інженерів, які здійснять додаткові укріплення в зоні ведення бойових дій батальйону» –прозвітував громаді Троценко.

 

Рада оборони Івано-Франківської області звернеться у Генеральну прокуратуру, щоб порушити кримінальну справу за фактом вбивства майора Юрія Барана.

 

Тим часом голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук прийняв рішення їхати у зону АТО (в Амвросіївку) до бійців 5 батальйону територіальної оборони Прикарпаття.  Він хоче особисто проконтролювати, як змінюється ситуація. Пообіцяв привезти відеозвіт з місця дислокації наших військовиків.

 

*

Майор Юрій Баран трьох тижнів не дожив до своїх 46 років. Родом був з Хмельниччини. Як військовий проходив службу в Івано-Франківську, Чернівцях, Делятині, Тячеві, Велико-Березному.
 

Начальником штабу, першим заступником командира батальйону територіальної оборони в Делятині призначений в травні цього року.
 

Без чоловіка і батька залишилися тепер дружина Марія, син Володимир (16 років) та восьмирічна донечка Анастасія.

 

10.07.2014