Сміття в океанах кудись щезло

Щорічно ріки й урагани змивають у моря мільйони тонн пластику. Екологи стверджують: в океанах утворилися гігантські сміттєві плями, найбільша з них – Велика тихоокеанська – може вдвічі перевищувати за площею континентальну територію Сполучених Штатів. Проте експедиція океанологів, в якій взяло участь 4 судна, засвідчила: 99 % усього сміття океанів таємниче зникло. Загалом в світових водах плаває щонайбільше 40 тис. тонн пластмаси. Вчені будують гіпотези: пластик з'їли риби; затягнули на дно морські організми чи він подрібнився на крихітні частини, які неможливо виявити.

 

 

 

Велика тихоокеанська сміттєва пляма. За однією інформацією, вона розміром з Техас; за іншою – її розмір вдвічі перевищує площу континентальних США.

 

 

Щорічно в світі виробляють майже 300 мільйонів тонн пластику. Зрештою левова його частка опиняється на сміттєзвалищах та в колекторах для відходів. Дослідження Національної академії наук США, здійснене у 70-х рр. ХХ ст., довело: 0,1 % всього пластику потрапляє в океан: його приносять річки, повені, урагани; велику кількість сміття викидають морські судна. Частина океанічного пластику вмерзає в арктичну кригу, частину виносить на берег. Але зазвичай він дрейфує на поверхні води: величезні водоверті утримують сміття посеред океанів.

 

Найвідомішим прикладом є Велика тихоокеанська сміттєва пляма. Згідно з одними даними, вона розміром з Техас, згідно з іншими – її розмір вдвічі перевищує площу континентальної території США.

 

Кількості відходів у сміттєвих плямах досліджували чотири кораблі «Експедиції Маласпіни». – міжнародної дослідницької програми, що вивчає вплив глобальних змін на океани та біорізноманіття. Очолює проект Іспанський національний дослідницький центр. Науковці виловлювали пластиковий непотріб з п'ятьох найбільших океанічних водовертей впродовж 2010-2011 рр.

 

Просіюючи води дрібними траловими сітками, вчені виловили мінімум матеріалу. Очікували виявити мільйони тонн сміття, проте загалом в усіх океанах пластику набереться не більше 40 тис. тонн (найімовірніше, 7 – 35 тис.).

 

У журналі «Proceedings of the National Academy of Sciences» Карлос Дуарте, провідний учений експедиції, поділився здивуванням: «Ми не можемо пояснити, куди ділося 99 % пластику, що потрапив до океанів».

 

Дуарте припускає: сміття з'їли представники морської фауни. Адже коли пластик плаває в відкритому океані, хвилі й сонячне випромінювання можуть подрібнювати його на все менші частинки аж доти, доки вони не стають настільки дрібними, що виглядають як корм для риб. Таким «обідом» могли би насититися дрібні міктофові рибки.

 

«Так, його їдять тварини. Це безсумнівно», – ствердив Пітер Девісон, океанограф із Фараллонського інституту передових досліджень екосистем (м. Петалума, Каліфорнія). Він також взяв участь у дослідженні і додав: на разі важко визначити біологічні наслідки такої пристрасті. Токсини, якими забруднені океани (ДДТ, ПХД, ртуть) пристають до пластмаси й концентруються на її поверхні. Коли тварини їдять пластик, шкідливі речовини потрапляють всередину їхнього організму й мандрують по харчовому ланцюгу. Врешті-решт, отрута може вражати й промислові види, зокрема тунця чи рибу-меч, що матиме наслідки для людини. Або ж організм риб виводить хімікати й токсини без шкоди для себе, – висуває альтернативну гіпотезу Девіс.

 

Ми не можемо визначити, скільки пластику споживають тварини, – розповіла фізик-океанограф Кара Лоу. Кількість пластмаси в океанах востаннє визначили майже 50 років тому. «Ми негайно потребуємо уточнених даних», – зазначила Лоу.

 

Девісон і Лоу припустили: штучні матеріали можуть накопичуються й в інших місцях, там, куди експедиція не завітала. Зокрема йдеться про берегову зону. Ще одна гіпотеза: до поверхні пластику можуть чіплятися (й зростати на ній) морські організми, вони й тягнуть сміття донизу. Тоді воно плаває в товщі води або осідає на дні. Ймовірно, що пластмасу знищують мікроби.

 

Якщо реалізовується сценарій, згідно з яким сміття осідає на дні, тоді, на думку вчених, екології пощастило: це врятує життя морських птахів, черепах та тюленів, які помилково ковтають пакети для продуктів, соломинки й пластикові пляшки.

 

Відповідно до даних Програми ООН по навколишньому середовищу, щорічно пластикове сміття в океанах завдає збитків на суму 13 млрд. доларів. За прогнозами, до 2050 року в світі виготовлять 33 мільярди тонн пластику.

 

Зреферував Олег КАЧАН

03.07.2014