Головне – провокація

Інформаційна війна прийшла в Галичину. Поки що недолуга, але «все починається в житті з малого».

 

У столиці Західної України створено Львівську народну республіку зі своїм триколором і претензіями, з девізом: «Союз з Новоросією! Зупиніть АТО! ВИЗВОЛИЛИ ЛЬВІВ У 1944 — ВИЗВОЛИМО І СЬОГОДНІ». Сторінка «борців» з'явилася у російській соціальній мережі, автори радять дописувачам зберігати анонімність, бо «бандерівці» не дрімають.

 

Поки що це виглядає як дуже недолугий жарт, але і один з лідерів сепаратистів на сході Павло Губарєв перед тим, як взяти автомат, тішив земляків виступами в ролі Діда Мороза. З «Львівською народною республікою» все може вийти так само невесело. Компетентні органи поки що ніяких офіційних заяв з приводу інтернет-сепаратистів не робили.

 

Галицький лев на власівському прапорі виглядає «нємножко по-дебільному»

 

Що ж до справжньої війни, то таки відсунули фронт від п'ятого батальйону територіальної оборони Івано-Франківської області. У зону бойових дій прикарпатці поки що не поїдуть. Місцевий намісник Андрій Троценко пояснив: «Ми отримали повідомлення про офіційне скасування наказу, який спрямовував бійців для виконання бойової задачі, до тих пір, поки не буде проведене забезпечення, доставлені та закуплені бронежилети, каски відповідного класу. Хлопці залишатимуться на базі в Делятині. Жодних виїздів немає». 

 

Не менше цікава історія в Дрогобичі, де попросили на вихід біженців чоловічої статі. Секретар Дрогобицької міської ради, в.о. міського голови Роман Курчик заявив: «Здорові чоловіки зі сходу країни, будьте добрі, повертайтеся назад, захищайте кордони країни. Наші хлопці їдуть туди, віддають своє здоров'я, свої життя. Того ж чекаємо і від вас. Такого, що чоловіки зі сходу тут відсиджують, перечікують, а наші хлопці, чоловіки, батьки, сини там в той же час гинуть, — бути не повинно Цю позицію ми озвучили також на рівні області. Рішення принципове, важливе і, думаю, обговоренню не підлягає». Логіка в такому вердикті присутня, але про злих західників є причина поговорити і російським ЗМІ, і фантомам з ЛНР.

 

А акцію в Тернополі, де заблокували роботу Сбєрбанка Росії, в РФ вже назвали фашистською. В місті ж кажуть інакше. «Ми розуміємо, що в банку працюють прості люди і для них це — робочі місця. Проте в той час, коли наші військові-добровольці без належної амуніції їдуть на схід захищати державу і нас з вами, російські банки фінансують найновітніше спорядження для їх убивць. Це недопустимо, що поки власними зусиллями ми збираємо кошти для українських військовослужбовців, у нас під носом процвітає бізнес спонсорів терористів», — розповів комендант Самооборони Майдану Тернопільщини Іван Ковалик.  

 

У Файному Місті знають, що à la guerre comme à la guerre

 

Коли на фасаді неактуального на тепер банку виникли написи «Російське вбиває!!!», «Цей банк фінансує російських окупантів», в Тернополі з'явився прейскурант на те, як уникнути призову до армії. 21-річний тернополянин, отримавши повістку, шукав можливості оминути військову службу. Таку можливість йому мав надати колишній міліціянт за 1300 доларів. Коли той брав гроші, його затримали правоохоронці. За цим фактом прокуратура міста Тернополя розпочала кримінальне провадження за ст.369-2 КК України (зловживання впливом, тобто одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави). В такий спосіб колись і формувалися штрафні батальйони.

 

17.06.2014