Пам'яті Роберта Кувалека

6 червня 2014 року, під час перебування у Львові з групою німецьких дослідників, раптово помер відомий польський історик Роберт Кувалек, співробітник Державного музею в Майданеку. Він залишив дружину і дочку.

 


 

Роберт Кувалек народився в 1966 році в Любліні, навчався історії в Католицькому університеті Любліна. З 1999 року працював у Державному музеї в Майданеку. У 2004-2007 роках був одним із засновників і директором Музею - Меморіалу у Белжеці. У 2008 році за внесок у сприяння розвитку єврейської культури та історії був нагороджений Президентом Республіки Польща Орденом Відродження Польщі, а в 2014 році отримав медаль Пошани "Повстання у Варшавському гетто".



Роберт Кувалек був знаним та шанованим у всьому світі фахівцем з історії та культури євреїв Польщі, дослідником Голокосту польських євреїв, автором і співавтором численних наукових робіт, в тому числі піонерської монографії про табір смерті у Белжеці. В останні роки його наукові інтереси були зосереджені в основному на історії табору в Собіборі.



Протягом багатьох років Роберт провадив освітню діяльність, прочитав десятки доповідей та лекцій з історичної тематики. Україна, яку він неодноразово відвідував на чолі численних дослідницьких груп, була його пристрастю. Він добре знав історію та культуру України, добре володів українською мовою. Неодноразово брав участь спільно із українськими вченими в наукових конференціях та семінарах. Був співорганізатором першої в Україні Міжнародної виставки, присвяченій Голокосту: «Танго смерті у Львові.1941-1944».



Роберт був закоханий у Львів, добре знав наше старовинне місто, годинами розповідав про його історію, полюбляв ходив його вузенькими вуличками, сидіти у затишних львівських кав’ярнях.



Несподівана смерть Роберта непоправна втрата не тільки для рідних та близьких, але й для всіх нас, його колег та друзів в Україні.
Пам’ять про цю чудову світлу людину назавжди залишиться в наших серцях.



Михайло Шерман, президент Міжнародного центру «Голокост» ім. доктора А. Шварца;

Богдан Чайковський, директор Державного історичного музею у Львові;

Володимир Бойко, зав. Музею визвольної боротьби України;

Грігорій Пікман, президент Львівської обласної благодійної організації Бней Бріт «Леополіс» ім.. Е. Домбергера;

Ада Діанова, директор Львівського обласного єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар”є»;

Тарас Возняк, редактор Журналу "Ї";

Андрій Павлишин, історик, перекладач, член правління Українського ПЕН-центру;

Антін Борковський, політолог, журналіст;

Богдан Панкевич, почесний консул Королівства Нідерланди;

Владислава Москалець, історик, Український католицький університет;

Ірина Мацевко, історик, заступник директора Центру міської історії;

Зеновій Мазурик, голова Асоціації музеїв та галерей;

Віра Меньок, полоніст, доцент Дрогобицького педагогічного університету;

Леонід Ґольберґ, журналіст, співредактор мережевої ґазети “Майдан”;

Андрій Юркевич, режисер молодіжного театру "Альтер" (Дрогобич)

10.06.2014