Новоросія як нова НДР

Ніякі зусилля, включаючи варварську спробу утримати її населення за високим парканом, не зуміли зробити з НДР самостійну державу

 

У неділю, 25 травня, на Україні пройшли дострокові президентські вибори, а день раніше глави Донецької народної республіки і Луганській народної республіки підписали угоду про створення держави Новоросія. Таким чином, за ці вихідні викристалізувалася основна інфраструктура нової холодної війни.

 

Історія чи то повторюється, чи то пародіює саму себе. А, може бути, римується або каламбурить. Повтори – якраз те, що дозволяє нам отримувати з історії уроки.

 

Проступаюче протистояння Росії і Заходу було названо холодною війною відразу після приєднання Криму. Цей новий конфлікт має інші передумови і розвиватиметься інакше, ніж перша холодна війна, але їх безперечну схожість вже важко не помітити.

 

Перша холодна війна велася по всьому світу, але конкретна лінія фронту проходила по Німеччині, в чому можна легко переконатися, відвідавши Музей стіни, розташований поруч з колишнім Чекпойнт Чарлі в Берліні. У новому протистоянні подібним кордоном стає Україна. Схоже, вона і буде грати роль розділеної Німеччини. Так, зараз немає двох Україн, а Новоросія являє собою несправжню країну, очолювану оперетковими Бармалеями. Але й дві Німеччини в післявоєнний період теж оформилися далеко не відразу.

 

Поява на карті окремої Німецької Демократичної Республіки відображала швидше невдачу радянської політики в післявоєнній Європі, ніж її успіх. Сталін вважав краще б мати  слабку, нейтральну і повністю роззброєну Німеччину, на яку Москва могла б легко тиснути і, можливо, з часом цілком прибрати до рук. Однак дії радянської влади в східноєвропейських країнах, визволених ними від нацистів, – головним чином створення промосковського тимчасового уряду національної єдності в Польщі і комуністичний переворот у Чехословаччині в 1948 р. – стали прямою причиною створення Федеративної Республіки Німеччини з трьох західних окупаційних зон. У відповідь на це Москва теж проголосила в зоні радянської окупації створення нової країни – НДР – на території, що залишилася після анексії Східної Пруссії і Сілезії.

 

Однак Сталін не змирився з поділом Німеччини і в 1952 р., коли СРСР активно готувався до конфлікту з Заходом, висунув союзникам «березневу ноту» з пропозицією об'єднати Німеччину, за умови що вона не буде вступати ні в які військові блоки. Лаврентій Берія, найбільш проникливий з сталінських спадкоємців, продовжував підтримувати об'єднання Німеччини вже після смерті диктатора. СРСР встановив дипломатичні відносини з НДР лише в 1954 р., вже після арешту Берії.

 

З Україною дуже схожа історія. Пострадянський російське керівництво воліло бачити її слабкою, бідною і відсталою. Бідність і відсталість навіть більшою мірою, ніж газ, робили Україну залежною від Росії, а бандитські олігархічні клани і корупція зводили б нанівець шанси економічного чи політичного зближення з Європою. Такою Україна і залишалася з першого дня незалежності аж до майдану і повалення Януковича.

 

Те, що відбувається зараз на Україні, є наслідком очевидного краху російської політики. В принципі, наївно було б очікувати, що країна на межі Євросоюзу буде нескінченно миритися з мафіозним кланом при владі. Тепер же сценарій приєднання Криму і озброєний сепаратизм на південному сході України привели до розділу української території. Крим уже став частиною Російської Федерації, Донецька і Луганська області – Новоросією, і сепаратисти відкрито оголошують про свій намір включити в неї до восьми південно-східних областей.

 

Водночас вже почався процес інтеграції решти України в західний світ. При цьому урізана Україна буде більш «українською », цілісної і стабільної, а її шанси вступити в Євросоюз і в НАТО значно збільшаться.

 

У результаті вже почали виникати, умовно кажучи, Федеративна Республіка Україна (ФРУ ) і Українська Демократична Республіка ( УДР ). На відміну від НДР східні області не будуть визнані світовою спільнотою, і вони, як і включений до складу Російської Федерації Крим, залишаться напівзалежними територіальними утвореннями на зразок Абхазії і Південної Осетії.

 

Сталін не без підстави побоювався відродження економічно сильної, стабільної і добре озброєної ФРН у складі західного альянсу. Ще до її об'єднання зі сходом Західна Німеччина стала наймогутнішою державою в Європі, віссю, навколо якої будувалася європейська інтеграція. Сьогодні, після бюджетної кризи в зоні євро, Німеччина все більше повертається на позиції лідера Середньої Європи – тільки вже мирним шляхом.

 

Що ж до НДР, то ніякі зусилля, включаючи варварську спробу утримати її населення за високим парканом, не зуміли зробити з неї самостійну державу. Вона до кінця залишалася слабкою ланкою в нетривкому ланцюзі Варшавського договору, і її зникнення ознаменувало кінець радянської присутності в Європі. Недарма закінчення холодної війни відзначається в день падіння Берлінської стіни.

 

Навряд чи підпалі під санкції Крим і незалежні або анексовані Москвою Донецьк, Луганськ і ще одна – дві області будуть життєздатнішими, ніж НДР. З іншого боку, навіть якщо визнати, що Україні до ФРН дуже і дуже далеко, процвітаюча і вільна Україна у складі об'єднаної Європи стане найсерйознішим уроком для путінської Росії. І, можливо, кращим сценарієм для вільної та сучасної Росії.

 

Автор - оглядач журналу Research, Нью -Йорк



Алексей Байер
Новороссия как новая ГДР
Ведомости, 26.05.2014
Зреферував О.Д.

 

26.05.2014