В Австралії знайшли новий мінерал

На березі озера в Західній Австралії шахтарі виявили новий мінерал: маленькому, рожево-фіолетовому кристалові властиві незвичні хімічний склад і кристалічна структура. Путнізіт – так назвали знахідку – абсолютно унікальний серед майже  4 тисяч відомих мінералів, – наголошують австралійські мінерологи.

 

 

Путнізіт - новий унікальний мінерал з Австралії

 

 

Попри те, що кожен рік відкривають нові варіанти мінералів, знайти абсолютно новий тип – визначна подія. «Більшість мінералів належить до однієї сім'ї або невеликої групи споріднених мінералів», – розповідає Пітер Елліот з Університету Аделаїди. Вони схожі структурою та хімією кристалів, – про це свідчать рентгенівська кристалографія та хімічні аналізи. Якщо подібностей немає, тоді, як правило, йдеться про штучні сполуки. Але новий Путнізіт має природне походження.


«Він – абсолютно унікальний і не споріднений з іншими мінералами», – говорить Елліот. Новий мінерал знайшли співробітники гірничодобувної компанії, які шукали золото й нікелеві родовища в скелях на півострові, що в озері Коуен в Західній Австралії. Один з них помітив крихітні рожеві плямки поміж темно-зеленої та білої кварцової породи.

 

Розглянувши мінерал ближче, геологи виявили маленькі кристали, що не більше 0,5 міліметра в діаметрі. Елліот і його колеги отримали зразки невідомого мінерала й оперативно встановили: він не подібний на жоден з відомих донині. «Путнізіт – прозорий, з рожевими лініями та скляним блиском», – кажуть учені. Він радше крихкий: твердість за шкалою Мооса – від 1,5 до 2. Отже, мінерал м’який, як гіпс.

 

Під мікроскопом побачили прямокутні, кубічні кристали. Вони містять елементи стронцію, кальцію, хрому, сірки, вуглецю, кисню та водню, але в дуже незвичних комбінаціях, – пояснюють дослідники. Коли мільйони років тому залягали осадкові відкладення в озері Коуен, вони містили незначну кількість стронцію, кальцію, хрому та сірки. З часом вивітрювання вивільнило й сконцентрувало їх, що й зумовило кристалізування Путнізіту.

 

«Мінерал має унікальний хімічний склад і специфічну кристалічну структуру», – роповідає Елліот. Восьмигранник, сполука Cr(OH)4O2 утворює коло з восьми частин, в його центрі – іон стронцію. На зовнішньому боці кола одне біля одного розташовані трикутники групи СО3. Окремі кільця взаємопов'язані сполуками кальцію Ca(H2O)4O4, вони утворюють тонкі паралельні шари.

 

Чи можна новий мінерал використовувати на практиці, досі неясно.

05.05.2014

До теми