Небесна сотня: звідки вони?

За останніми офіційними даними, внаслідок сутичок у центрі Києва загинули 82 особи. Таку статистику в середу вдень поширило Міністерство охорони здоров'я України. Їх називають Небесною сотнею.

 

Ці дані охоплюють період найактивніших протистоянь, починаючи від 18 лютого. До списку жертв внесено також правоохоронців, загиблих у Києві.

 


Небесна сотня. Рисунок Юрія Журавля

 

Найповніший наразі мартиролог уклали автори «Вікіпедії». Їхні дані відрізняються від офіційної статистики. Так, установлено список активістів, померлих 18–20 лютого — 78 осіб. Окрема стаття у «Вікіпедії» провадить облік жертв з боку правоохоронних органів — їх 11.

 

Ці дані не є вичерпними. Список загиблих, на жаль, доповнюватиметься. Зокрема, число загиблих міліціонерів обривається на 19 лютого. При тому, що вранці 20-го у центрі Києва теж гинули правоохоронці: повідомлення такого змісту поширила прес-служба МВС (яка, треба зазначити, не вирізнялася надмірним правдолюбством).

 

Перелік жертв з боку активістів буде ще чисельнішим. Так, очевидці стверджують, що в Маріїнському парку після подій 18 лютого були десятки мертвих тіл (за офіційною статистикою, в день «мирного наступу» загинули 25 осіб).

 

Чи не зникли тіла загиблих? Чи не намагалися винні приховати сліди вбивств? Чи не повторилася історія, як з двома тілами, які зникли з мобільного госпіталю під час атаки «Беркуту» на Грушевського?..

 


Зростання жертв під час протестів у столиці

 

Досі невідома доля багатьох активістів. Спільнота «Євромайдан SOS» оголосила, що станом на 16:30 26 лютого розшукують 291 особу.

 

«Z» спробував вивчити статистику жертв у двох вимірах — реґіональному й часовому. Найбільше крові пролилося 20 лютого, в день снайперського обстрілу активістів. Ще один спалах — 18 лютого, під час походу під Верховну Раду.

 

 

Найбільше загиблих — із Львівщини (18 осіб), а також з Київщини (9 з Києва та 8 з області).

 

Якщо порівняти число загиблих з густиною населення у відповідних реґіонах, то найбільше синів втратили західні області, північ і центр України.

 


«Питома густина героїв» — кількість членів Небесної сотні на мільйон дорослого населення

 

Інфографіка Ореста Друля
 


 

26.02.2014