У Франції вперше пересадили повністю штучне серце

Серце є дивною біомашиною. Впродовж багатьох десятиліть воно працює 24 години на добу, тобто перевершує будь-який механічний насос. Але багато людей страждають від серцевої недостатності або інших хвороб серця. Часто вони сподіваються лише на пересадку, проте знайти донора – нелегко.  Штучне серце могло б стати альтернативою людському. Навіть якщо воно означає для пацієнтів чимало обмежень, все ж воно є шансом на нове життя. Такий шанс вперше наприкінці грудня 2013 подарували французькі лікарі одному чоловікові.

 

 

Повністю штучне серце, пересаджене в грудні у Франції.

 

Операція в паризькому госпіталі імені Жоржа Помпіду тривала 10 годин.  Майже 20 лікарів, що брали в ній участь, очолив кардіохірург Ален Карпантьє.

 

Прооперований – чоловік, який страждав від гострої форми серцевої недостатності, вона кожного дня піддавала його життя небезпеці. Припускали, що без пересадки він помер би через місяць. Зараз пацієнт – в реанімації, одужує; операція, за оцінками лікарів, пройшла успішно, його стан – стабільний, – повідомляє французька компанія «Кармат», яку свого часу створив Ален Карпантьє, що провів операцію.

 

Пару років тому саме ця компанія розробила модель штучного серця. Над нею працювали французькі лікарі та аерокосмічні техніки. Всередині в ній – тканина бика, вона допоможе організмові краще прийняти матеріал і зменшити ризик відторгнення. Через датчики штучне серце реєструє фізичне навантаження пацієнта та регулює потужність накачування крові. Важить воно близько 900 грамів.

 

Представники компанії «Кармат» розповіли, що раніше замінити на штучні вдавалося лише окремі клапани та тільки один з насосів, який забезпечував або мале, або велике коло кровообігу. В серці ж, яке пересадили, – насосів два. Отже, воно цілком замінює справжнє та забезпечує і малий, і великий кола кровообігу.

 

Проте є й недоліки. По-перше, на поясі пацієнт завжди носитиме акумулятори, під’єднані до апарату в його грудях. По-друге,  якщо станеться технічний збій, чоловік помре на місці (на відміну від штучного, живе серце можна стабілізувати на час, необхідний, аби доправити хворого до лікарні).

 

Вартість штучного серця – 80 тисяч євро. За даними медиків, впродовж найближчих місяців у трьох госпіталях Франції проведуть ще кілька аналогічних операцій.

 

 

10.01.2014

До теми