Перший храм буддистів

Вражаюче відкриття: археологи в Непалі знайшли найдавнішу з відомих святинь буддизму: храм, що датується VI століттям до н. е. Припускають, що він міг позначати місце народження засновника релігії Сіддхартха Гаутама.

 

«Окрім текстових джерел і переказів, про життя Будди відомо дуже мало», – пояснює керівник розкопок Робін Конінгем з британського Даремського університету . Згідно з переказами, він народився в північноіндійському місті Лумбіні, був сином знатних батьків. Хлопчик ріс багатим і захищеним, в юності став аскетом, пережив страждання та зазнав бідності. У віці 35 років Сіддхартха пережив цілковите пробудження (бодхі) й відтоді його величали «Буддою» – «пробудженим».

 

Коли ж точно жив і помер Сіддхартха Гаутама, досі залишається суперечливим запитанням. Деякі експерти називають дати 6 ст. до н. е., інші ж не виходять за межі 3 ст. до н. е, адже саме цим періодом датовані досі найстаріші археологічні знахідки в Лумбіні, які можна пов'язати з буддизмом. «Проте зараз у нас є археологічні релікти, вік яких сягає 6 століття до нашої ери», – говорить Конінгем.

 

Йдеться про залишки будинку з дерева, поховані під серією наступних цегляних будівель. Вік будівлі  визначили за допомогою радіовуглецевого та люмінесцентного аналізів деревини й піску. На відкритому просторі в центрі будівлі археологи знайшли рештки коренів дерева. Це добре поєднується з переказами про народження Сіддхартхи Гаутами: його мати, народжуючи, трималася за гілки дерева. Пізніше навколо цього дерева побудували будинок.

 

«Черговість археологічних знахідок у Лумбіні є мікрокосмосом розвитку буддизму з місцевого культу до світової релігії», – пояснюють дослідники. Незабаром після смерті Сіддхартхи місто стало центром паломництва буддистів, – про це свідчать історичні дані. Будівлі тут впродовж століть замінювали новими, старі – знищували або засипали. 

 

В період Середньовіччя давні споруди тимчасово відійшли у забуття: їх почали обростати джунглі. Аж 1896 року розкопки відкрили заново давній храм – а разом із ним і стелу III століття до н. е., напис на якій проголошує: тут народився Будда.

 

Сьогодні сотні тисяч паломників кожного року приходять у Лумбіні медитувати. В цілому світі є близько половини мільярда буддистів. Археологічні дослідження в Лумбіні підтримує також ЮНЕСКО: «Ми дуже пишаємося тим, що беремо участь у такому важливому відкритті святинь однієї з найдавніших релігій у світі», – каже Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова.

17.12.2013