Отримано «рідкий магніт»

Словенські науковці стверджують, що створили «рідкий магніт». Особливість його в тому, що без вираженого магнітного поля рідина з наночастинок та рідких кристалів залишається магнетичною. Фізики цю властивість називають феромагнетичністю. Існування рідкого магніту передбачали ще 40 років тому, але щойно тепер змогли реалізувати. Науковці в журналі Nature повідомляють, що нові відкриття можуть привести до розробки нового покоління дисплеїв та модулів, які можна буде контролювати за допомогою магнітів.

 

«Ми вперше розробили рідкий кристал, який є дуже чутливим до слабких магнітних полів», – розповідає Аленка Мертал з інсититуту Язефа Стефана в Любляні. Разом з колеґами вона розмістила багато нанопластинок залізомісткого сплаву барію в органічному розчиннику. Це запобігало склеюванню пластинок. Суспензію (її в мізерній кількості використовують для пласких екранів) науковці змішали з комерційно доступним рідкокристалічним матеріалом. Коли магнітне поле діяло на розчин, нанопластинки суто симетрично розташовувалися вздовж силових ліній поля. Проте й без магнітного поля цей порядок зберігався, адже вся рідина володіла магнетичними властивостями.

 

Завдяки цьому експерименту група словенських науковців встановила не лише можливість існування магнітної рідини, яку французький фізик, лауреат Нобелівської премії П'єр Жіль де Жен з колеґою Франсуазою Брошард-Вірт 1970 року передбачили теоретично. Завдяки поєднанню рідких кристалів виникає нова речовина, яка зможе керувати світлопроникністю екранів в умовах мізерного магнітного поля. Мертель з колеґами кажуть не лише про використання матеріалу в сфері розробки дисплеїв, а й у сфері досі неможливого магнітооптичного модуля. Вони розрахувують на те, що багато вчених продовжать дослідження з цими складними магнітними рідинами. Але навіть тепер з розробкою першого прототипу видно всі переваги рідкого магніту порівняно з поширеними сьогодні електрично керованими рідкими кристалами.

17.12.2013