За що стратили Кімового вуйка?

Повідомлення про страти, які надходять з КНДР, стали для споживачів новин чимось звичним, статистикою. На відміну від аналогічних повідомлень зі США, окремі північнокорейські аутодафе ледь не перестали вважатися приводом для повідомлень. Але у випадку страти Чана Сона Тека йдеться аж ніяк не про статистику. Адже страчений був не лише вуйком чинного північнокорейського диктатора Кіма Чена Ина та його ментором, він ще й був фактично другою особою у пхеньянській владній ієрархії.

 

 

 

Чан Сон Тхек був віце-головою Вищої військової ради Північної Кореї. Протягом останніх чотирьох десятиліть його портрет красувався на всіх урочистостях по черзі поруч з трьома Великими Кімами: батьком, сином та онуком …

 

Все відбулося майже блискавично, це вам не Америка, де злочинці-мокрушники можуть чекати на електричний стілець, газову камеру чи ін'єкцію отрути десятиліттями. У Північній Кореї щойно 12 грудня відбулося засідання спеціального військового трибуналу, на якому Тека «викрили» як «зрадника всіх часів». «Доведено», що він намагався вчинити державний переворот «за допомогою всеможливих інтриґ, не нехтуючи будь-якими засобами». Зрештою обвинуваченому не залишилося нічого іншого, як визнати свою провину.

 

«Зрадника Чана Тека страчено» — під таким заголовком вийшла наступного дня стаття у газеті Компартії Північної Кореї «Родонг Зінмун». Чана Сона Тека було обізвано останніми словами, навіть «гіршим за пса», що приблизно те саме, якби про когось в Україні сказали: «гірший за свиню». У статті йому закидали не так те, що він зрадив батьківщину, як те, що зрадив довіру й щиру любов «дорогого вождя Кіма Чена Ина». І вже як для гарніру Чана звинуватили  в розпусті, наркоманії, в захопленні азартними іграми, себаритстві, прагненні до розкоші, відвідинах дорогих ресторанів, лікуванні за кордоном коштом держави. А крім того, він нібито поширював порнографічні листівки. А ще — привласнив 6,3 мільйона доларів з таємних фондів. Тобто звинувачень вистачило б на десятьох.

 

 

Страта 67-річного Чана Сона Тека додала чимало роботи західним експертам з корейського питання. Адже досі, якщо й доходило до страти керівника такого високого ранґу, то це відбувалося без жодного публічного розголосу. І вже тим більше без театральних арештів, процесів і патетично-викривальницьких статтей у пресі. Тобто випадок Тека можна вважати безпрецедентним для КНДР.

 

То що ж кажуть міжнародні експерти про таку небуденну подію? Думки розділилися. Так, приміром, професор Американо-китайського інституту університету Південної Каліфорнії й автор книги «Історія північнокорейської ядерної кризи » Майк Чиной вважає, що страта Чана — це такий собі меседж від Кіма Чена Ина своєму народу, мовляв, начувайтеся, зі мною жарти погані. Тобто хай би як близько до керівництва була особа, якщо вона намагатиметься створити альтернативний центр влади, то закінчить «гірше за собаку».

 

Існують й інші пояснення, які заперечують ідею зміцнення Кімом своєї влади, а якраз навпаки. І тут варто нагадати, що в червні цього року Кім Чен Ин розпочав реорганізацію збройних сил, яка виявилася не до вподоби багатьом генералам.

 

Згідно з другою версією, старий Тек нібито був найважливішим владним соратником чинного північнокорейського лідера, а можливо, саме він і став ідейним натхненником армійської реформи. Саме тому певні кола в армії та таємній службі вирішили висмикнути цей козир з Кімової колоди.

 

У будь-якому разі ця страта, на переконання аналітиків, не додасть стабільності ні в державі, ні в міжнародних взаєминах. Так, наприклад, Тек був одним з ключових перемовників з таким серйозним партнером КНДР, як Китай.

 

Також смерть Тека може додати складності у переговорний процес, який Пхеньян проводить з Сеулом і Вашинґтоном. Адже саме його вважають людиною здорового глузду, яка додає поміркованості північнокорейській політиці.

 

 

13.12.2013